Nyuddannede kvinder har de mest prangende CV'er

23.9.2016

af

Foto: Joana Lopes/Shutterstock

Foto: Joana Lopes/Shutterstock

De kvindelige studerende har tilsyneladende mest fokus på CV-pleje, viser ny undersøgelse. På godt og ondt er det blevet et kendetegn for en generation af kvinder, mener forsker.

Intet tyder på, at de studerende ligger på den lade side. Langt de fleste sørger nemlig i høj grad for at pleje deres CV sideløbende med studierne. Således har mere end tre ud af fire samfundsvidenskabelige studerende et eller flere studierelevante job, mens de læser. Det viser en ny undersøgelse blandt 1.525 Djøf-medlemmer, der er dimitteret inden for det seneste år.

Der er ingen forskel på kønnene, når det gælder studierelevant arbejde. Men generelt set er det kvinderne, der står med de mest prangende CV’er i hånden, når de skal ud og søge deres første job. De ligger i front, både når man ser på frivilligt arbejde, praktikophold og studier i udlandet. Flere mænd har til gengæld tillidshverv som fx bestyrelsesposter.

Det er i det hele taget et kendetegn for den unge generation, at de er fokuserede på deres fremtid, siger lektor og ph.d. Mette Lykke Nielsen, Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet.

”De unge er typisk meget på forkant i forhold til at være ’employable’. De har i stigende grad set et usikkert arbejdsmarked, hvor konkurrencen hele tiden skærpes, fordi flere og flere uddanner sig mere og mere.”

Karrierefokus giver mening

Selv om mange af de unge mænd også er meget ambitiøse, kan Mette Lykke Nielsen godt genkende billedet af, at de unge kvinder generelt set er endnu mere optagede af at præstere godt på alle fronter.

”Man skal altid passe på med at stereotypisere, men lysten til at lykkes på alle planer i livet er på mange måder blevet en generationsbetegnelse for kvinder på godt og ondt. Det kan skabe stress og mistrivsel. Men mest at alt er det dog et udtryk for, at de er ambitiøse – og det skal de roses for.”

Djøfs studenterrådgivning får også flere henvendelser fra kvindelige studerende, når det gælder sparring om jobsøgning, CV og gode råd om karrieren i det hele taget.

Måske er forklaringen, at kvinderne gennem tiderne er blevet mødt af et arbejdsmarked, hvor mænd statistisk set har haft lettere adgang til fuldtidsansættelser, god løn og høj prestige, siger Mette Lykke Nielsen.

”Vi har stadigvæk ikke ligestilling på arbejdsmarkedet. Derfor er det sådan set rigtig fornuftigt, at de unge kvinder har blikket stift rettet mod deres fremtidige karriere.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Stine
7 år siden
Spændende trend og godt at de unge kvinder tideligt kæmper for gode vilkår på arbejdsmarkedet. For som I skriver sidst i artiklen, så har vi stadig ikke ligestilling i Danmark - langtfra. Lad hos håbe at kvinders kompetencer i fremtiden vægtes lige så høj som mændende og at at kvinders ret til gode job og karriere ikke defineres af at de skal føde børn.