"Det bliver sjovere, jo højere du når"

21.9.2016

af

Stadig flere kvinder udnævnes til finansdirektører. CFO’erne i nyligt børsnoterede DONG Energy og Scandinavian Tobacco Group, Marianne Wiinholt og Sisse Fjelsted Rasmussen, fortæller om deres karriereveje.

Hvad vil hun dog dér?”

Der var dem, der undrede sig, da Marianne Wiinholt i 2004 skiftede job. Hun gik fra at være regnskabschef i den internationale kemivirksomhed Borealis med 6.500 ansatte til det dengang rent danske og statsejede DONG, med knap 1.000 ansatte.

Umiddelbart kunne det ligne et dårligt bytte. Men i dag er hun en af de stadig flere kvinder herhjemme, der indtager topposten som CFO – chief financial officer – oven i købet i en af Danmarks største virksomheder med omkring 6.700 ansatte og en omsætning på 74 mia. kr. årligt. I maj kunne hun så føje det ypperste til sit cv: En hovedrolle i den succesfulde børsnotering, der var Danmarks hidtil største.

”Allerede da jeg i sin tid var til ansættelsessamtale, fik jeg præsenteret ambitionerne om, hvad DONG ville udvikle sig til. Carsten fortalte overbevisende om både kommende sammenlægninger og en børsnotering, og jeg syntes, det lød som en virkelig spændende rejse at komme med på,” fortæller 51-årige Marianne Wiinholt med henvisning til den tidligere CFO, Carsten Krogsgaard Thomsen.

Det blev en spændende rejse, selv om hun kom til at vente længe på at komme i luften med børsnoteringen. Forinden nåede hun at overtage sin chefs job, da han blev fyret i 2013. Stillingen var ikke umiddelbart tiltænkt hende, men da hun som konsekvens søgte væk og havde jobbet som koncernfinansdirektør i en anden virksomhed på hånden, ændrede det sig:

”Faktisk havde jeg sagt op, men det endte heldigvis med, at jeg blev tilbudt min nuværende stilling,” siger hun.

Tror på sig selv

Marianne Wiinholt har aldrig været plaget af det, der kan være en hæmsko for en del kvinder, der gerne vil gøre karriere:

”Jeg kender ikke til dét med at skulle kunne tingene mere end 100 procent og holde sig tilbage. Jeg er gået efter de chancer, jeg har fået. Og hen ad vejen har jeg fået stadig større selvtillid, fordi jeg har oplevet succes og ved, at jeg er god til det, jeg beskæftiger mig med.”

Samme tilgang har 48-årige Sisse Fjelsted Rasmussen, CFO i Scandi­navian Tobacco Group, som også blev børsnoteret tidligere på året og har over 8.000 ansatte verden over. Den grundlæggende tro på sig selv har hun med sig fra barnsben:

”Det er ikke sådan, at jeg sad som lille pige og besluttede mig for, at jeg ville være revisor og siden CFO – faktisk kom det bag på mange, også fordi jeg er den første med studentereksemen i familien. Det var min personlighed og mit drive at være med, hvor tingene skete, og at være med til at løse problemer. Sådan er det stadig.”

Der var for få problemer tilbage at løse på hendes daværende arbejdsplads, reklamekoncernen Grey, da hun i 2008 blev kontaktet af en headhunter om stillingen som finansdirektør hos Scandinavian Tobacco Group.

”Min mission hos Grey var faktisk tilendebragt, der var kommet struktur på økonomien, og jeg begyndte at kede mig lidt. Selv om jeg da lige skulle vende den en ekstra gang – at skifte til en virksomhed med adresse på Tobaksvej i Søborg, når jeg sad med udsigt over Strøget i København.”

Kom med nye input

Samtalen med den daværende CEO, Anders Colding Friis, blæste overvejelserne af banen:

”Han er en meget karismatisk person, og han havde valgt mig, selv om jeg kom fra reklamebranchen og skulle ind i en gammel, klassisk produktionsvirksomhed. Han begrundede det med, at jeg havde uddannelsen og fagligheden, og at han kunne lide min personlighed. Resten skulle vi nok finde ud af.”

Kulturen på Tobaksvej var ikke overraskende noget anderledes end i reklamebranchen. I begyndelsen mærkede Sisse Fjelsted Rasmussen ved ledelsesmøder og lignende, at hun kom med andre input, end de øvrige om bordet var vant til.

”Jeg fangede nogle gange en undren hos Anders Colding Friis i stil med ’sagde hun virkelig det?’ og kunne fornemme, at han kom frem til: ’Nå ja, det var jo derfor, jeg ansatte hende...’ Med tiden bøjede jeg lidt af, og de andre lærte mig at kende.”

Antiklimaks

Børsnoteringen i februar 2016 var ikke i sigte, da Sisse Fjelsted Rasmussen blev ansat, men da den begyndte at materialisere sig, ændrede den hendes job markant:

”Ingen i privatsfæren kan forstå, hvad det indebærer. Det er utrolig intenst, der er så meget at forholde sig til og mange, der forsøger at påvirke dig med hver sin agenda. Nogle var måske imponerede over, hvor højt mit energiniveau var, og at jeg bevarede det gode humør uanset hvad, men når jeg kom hjem, kunne jeg ikke tage stilling til et spørgsmål som: ’skal du have mælk i kaffen?’ Det er virkelig frustrerende, men en fantastisk oplevelse, som jeg nok kun får den ene gang,” siger hun og bekræfter, at de første måneder efter børsnoteringen var et antiklimaks.

I dag er der til gengæld tid til at gå mere i dybden med forretningen igen, siger begge CFO’erne. Ingen af dem vil lufte eventuelle ønsker om fremtidige job og henviser begge til, at de har nok at gøre og aldrig har lagt langsigtede karriereplaner.

Sisse Fjelsted Rasmussen har tænkt sig at gøre mere ved bestyrelsesarbejdet. Hun har i øjeblikket en enkelt post, hos vinduesfirmaet Inwido, mens Marianne Wiinholt har bestyrelsesposter hos rederiet J. Lauritzen og Norsk Hydro.

Gør dig spilbar

Både Sisse Fjelsted Rasmussen og Marianne Wiinholt sled deres første kontorstole hos Arthur Andersen, som var rugekasse for mange topledere, og de peger også begge på den internationale revisionsvirksomhed som afgørende for deres karriere. Her fik de en massiv ballast at tage med sig videre. Sisse Fjelsted Rasmussen forklarer, at hun især var glad for, at jobbet indebar kontakt til og indblik i mange forskelligartede virksomheder og mennesketyper.

”I begyndelsen af karrieren handler det meget om at gøre sig spilbar, at sørge for at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Du skal finde dig nogle sponsorer, der vil engagere sig i dig og anerkender det, du kan – nogle, du altid kan ringe til og få et godt råd eller en anbefaling af,” råder Sisse Fjelsted Rasmussen, der selv har haft flere af den slags ’sponsorer’, men aldrig en mentor.

Det har Marianne Wiinholt heller ikke, men hun er mentor for andre i DONG Energys talentprogram nu, og et af de råd, hun giver til yngre – ikke mindste yngre kvinder – er, at de skal lade være at planlægge for meget.

”Det er godt at være ambitiøs, men lad være med at lægge for faste planer. Nogle gange kommer mulighederne ind fra siden, og du skal være åben for at gribe dem. Det har jeg selv gjort, jeg har turdet kaste mig ud i det. Nogle gange har jeg også grebet opgaver, der var for store. I Borealis blev jeg projektleder for en kæmpe omstrukturering, og da jeg var en fjerdedel inde i det, gik det op for mig, at jeg havde for lidt erfaring til at håndtere det. Jeg sov meget dårligt i den periode, men jeg lærte meget af det.”

Sjovt i toppen

Hverken Marianne Wiinholt eller Sisse Fjelsted Rasmussen har oplevet, at de for alvor er stødt på barrierer i deres arbejdsliv, og begge tror på stadig flere kvinder i topledelse. Selv om der er et stykke vej til en ligelig kønsfordeling på det niveau.

”En del af baggrunden for, at vi ser flere kvinder på CFO-poster og i topledelse i det hele taget er, at vi kommer fra et meget lavt niveau – der skal ikke så meget til, før det bemærkes. En anden er, at kvinder er gode til det, de vælger at beskæftige sig med, og nu ansætter revisionsfirmaer lige mange unge af hvert køn. Vi mangler bare stadig, at kvinder holder lige så ihærdigt ved karrieren,” siger Sisse Fjelsted Rasmussen.

Hun under flere at gøre det, for det er arbejdsindsatsen værd, lover hun:

”Det bliver sjovere, jo højere du når. Der er stadig møder, du er tvunget til at deltage i, men du kommer i kontrol på en helt anden måde end tidligt i din karriere.”

Vær uperfekt

At der er flest kvinder, der står af undervejs, tilskriver hun især, at det stadig er vanskeligt at være mor og gøre karriere.

”Hvis en mand arbejder hårdt, bliver det positivt bedømt af omgivelserne. Når en kvinde gør det samme, er reaktionen: ’Jøsses, hun svigter sine børn.’ Jeg håber, de unge kvinder er bedre til at tackle det, men der er stadig mange krav at leve op til. En del af dem pålægger kvinderne sig selv. Ved siden af karrieren vil de være perfekte koner, kærester og mødre, have smukke hjem, dyrke motion og have nylakerede negle.”

Selv har hun valgt at prioritere:

”Når jeg ikke arbejder, er jeg sammen med mine børn. Alt andet kommer derefter. Når man er leder af mange mennesker, er man på hele dagen, og der skal være tid til at restituere, når man har fri. Man må opgive at have det flotteste hjem med potteplanter, der matcher gardinerne.”

Sisse Fjelsted Rasmussen har i mange år haft hjælp i hjemmet, og hun synes, det er det mest oplagte sted for politikerne at sætte ind:

”Hvis man vil have flere kvinder i topledelse, bør man gøre det lettere at få hjælp i hjemmet – der er alt for lidt fokus på den mulighed. Så er vasketøjet og maden på plads, når du kommer hjem, og det er en lettelse. Der er stadig alt det andet – at huske børn på at få gymnastiktøj med i skole, købe ind til deres madpakker og huske arrangementer – der er bare en tendens til, at det er kvinderne, den havner hos.”

Til gengæld har ingen af de to CFO’er hæftet sig ved forskelsbehandling i arbejdssammenhænge. Som Marianne Wiinholt siger:

”Jeg mener, at diversitet er sundt for virksomheder, og derfor er det også sundt med flere kvinder i topledelser. Men jeg er ikke typen, der er optaget af forskellen på mænd og kvinder arbejdsmæssigt. Det har ikke gjort nogen forskel i hverken negativ eller positiv retning for mig at være kvinde. Jeg sidder, hvor jeg gør, fordi jeg kan det, jeg kan – og gør det på en god og effektiv måde.”


Marianne Wiinholt

CFO i DONG Energy.

Født i Norge i 1965, faren var økonomidirektør.

Flyttede fra Oslo til København for at læse, fordi hun havde mødt sin nuværende mand.

Efter HA uddannede hun sig til revisor og fik ønskejobbet hos Arthur Andersen, hvor hun blev i ti år.

Fra 1997 økonomichef i kemi-giganten Borealis, der havde hovedkvarter i Lyngby. Inden hovedkvarteret rykkede til Wien, søgte hun i 2004 over i DONGs finansafdeling.

Siden 2013 CFO i DONG Energy.

Sidder i bestyrelserne for rederiet J. Lauritzen og Norsk Hydro.

Bor i Klampenborg med Jesper Wiinholt, statsautoriseret revisor og partner i PWC, og deres 18-årige datter.

Sisse Fjelsted Rasmussen

CFO i Scandinavian Tobacco Group.

Født i 1967, forældrene var i tøjbranchen.

Efter HA uddannede hun sig til revisor og blev ansat hos Arthur Andersen, hvor hun blev i 12 år.

Da Arthur Andersen fusionerede med Deloitte i 2001, blev hun partner, men efter tre år valgte hun at rykke til reklamekoncernen Grey Global Group.

Siden 2008 i den nuværende CFO-stilling.

Sidder i bestyrelsen for vindueskoncernen Inwido.

Bor i Holte med direktør Christian Rasmussen og deres tre døtre i alderen 10, 17 og 21 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet