JØP: Sorte aktier på vej ud

27.4.2016

af

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

De sidste to års strid om aktier i fossilt brændstof blev bilagt på JØPs generalforsamling i sidste uge.

Den heftige debat på de forrige to års JØP-generalforsamlinger om sortlistning af såkaldt ’sorte aktier’ – aktier i fossil energi, specielt kul – blev i år bilagt og afløst af opbakning til den investeringsstrategi, som bestyrelsen nu har fastlagt på klimaområdet.

Aktier i selskaber, hvor mere end halvdelen af omsætningen stammer fra kul-aktiviteter, skal, efter konkret vurdering fra JØPs investeringsafdeling, frasælges. Derudover vil JØP føre et systematisk, såkaldt aktivt – dvs. kritisk – ejerskab i forhold til bl.a. selskaber med fossil energi, som JØP har aktier i. Det går ud på kritisk dialog og systematisk deltagelse i afstemninger på selskabernes generalforsamlinger. Og klimahensyn skal indarbejdes i investeringsstrategien.

Sorte aktier er blevet mere risikable

JØPs formand, Anders Eldrup, understregede på JØPs generalforsamling 18. april, at det ikke er, fordi JØP nu vil til at føre grøn miljøpolitik. Det handler om risikovurdering. Risikoen ved aktier i fossil energi er blevet større efter COP21 i Paris, fastslog han.

”Vi har reduceret vores fossile investeringer ud fra en vurdering af afkastforventninger og ricisi. Vi har samtidig afsat flere midler til investering i vedvarende energi – det kommer bl.a. til udtryk ved, at vi har øget vores investeringer i vindmøller, biobrændselsanlæg og lignende.”

Der var dog også kritiske spørgsmål fra salen. Både fra dem, der mente, at JØP ikke går vidt nok, og at ’aktivt ejerskab’ lyder noget luftigt. Og fra dem, som mente, at JØP ikke skulle bruge medlemmernes penge på at lege aktive ejere rundt i hele verden.

Men bundlinjen var opbakning til bestyrelsen.


Kritiker: JØP har rykket sig

JØP-medlem Jens Hørby Jørgensen fra initiativet Ansvarlig Fremtid har været bannerfører for kritikken af JØPs kul-aktier. Han er tilfreds med den nye linje.

”Vi synes, at JØP har lyttet til os og har rykket sig meget i det forløbne år. Vi vil naturligvis holde nøje øje med bestyrelsens videre ageren, for det er nu, der eksekveres. Får strategien reelt konsekvenser for investeringerne? Det tror vi, og det bliver spændende at følge tæt,” siger han til djøfbladet.


JØP lægger et fuldt referat af generalforsamlingen ud på joep.dk på mandag 2. maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet