De ældste djøfere ryger først ud

30.3.2016

af

Foto: Phase4Studios/Shutterstock

Foto: Phase4Studios/Shutterstock

Når man har rundet de 50 år, stiger risikoen for at blive afskediget. Det viser Djøf-tal om de statslige arbejdspladser.

Når det offentlige fyrer djøfere, stiger afskedigelsesfrekvensen med alderen. Det viser Djøfs nye tal for 2015.

38 procent af de overenskomstansatte djøfere, som sidste år blev afskediget fra staten, var 50 år eller mere – selvom denne aldersgruppe kun udgør 21 procent af de OK-ansatte djøfere i staten.

Samlet set var 36,5 procent af de OK-ansatte djøfere, som blev afskediget fra stat, regioner og kommuner, 50 år eller derover – selvom aldersgruppen blot udgør 20 procent af den samlede medarbejderskare.

”De offentlige arbejdsgivere sender et meget uheldigt signal, samtidig med at politikerne hæver pensionsalderen igen og igen,” siger formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo.

År efter år ser vi, at seniorer er stærkt overrepræsenterede ved fyringer i det offentlige, understreger hun.

”Det virker absurd, fordi seniormedarbejderne er en erfaren og stabil arbejdskraft. Spørgsmålet er, om arbejdsgiverne har fordomme,” siger Sara Vergo.

Udbredte fordomme

Ifølge en forsker på området kan forudindtagede holdninger til ældre medarbejdere godt være en del af forklaringen på, at de oftere mister deres job.

”Det kan være knyttet til fordomme om, at ældre er mindre produktive, mindre omstillingsparate og mindre fleksible. Det er en ganske udbredt fordom. I undersøgelser af ældres produktivitet er der ikke belæg for at sige, at ældres produktivitet er lavere end de yngre kollegaers,« siger Otto Melchior Poulsen, seniorkonsulent ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, til dagbladet Politiken.

Han tilføjer, at der desuden kan være økonomiske grunde til, at flere ældre bliver fyret, idet denne gruppe har de højeste anciennitetstillæg.

65 procent flere fyrede i 2015

I det forgangne år steg det samlede antal afskedigelser af overenskomstansatte djøfere i staten: fra 144 i 2014 til 238 i 2015. Dermed var der tale om en stigning på 65 procent.

Lidt over halvdelen af afskedigelserne i 2015 i staten skyldtes besparelser, hvilket også er en stigning i forhold til 2014.

”Den tid er forbi, hvor dét at få et job i det offentlige var lig med tryghed i ansættelsen. Vi nærmer os en tilstand, hvor vilkårene er ringere end som privatansat,” siger formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo.

Men en stærk offentlig sektor kræver, at det også er en attraktiv arbejdsplads, fastslår hun.

Antallet af afskedigelser i kommuner og regioner steg også i 2015, men ikke lige så meget som i staten.

I et svar til Politiken skriver Moderniseringsstyrelsen:

”Moderniseringsstyrelsen kender ikke til den konkrete undersøgelse, som Djøf har foretaget. De statslige myndigheder skal selvsagt overholde de gældende regler i lovgivningen om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. Det gælder også forbuddet mod forskelsbehandling på grund af alder i forbindelse med afskedigelser.”

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Jan Oscar Møller
7 år siden
Har kørt en sag i ligebehandlingsnævnet for min kone, der blev afskediget fra Det Kongelige Bibliotek i en fyringsrunde, hvor mere end halvdelen af de afskedigede var +60 år. Biblioteket sminkede tallene og forsøgte at lyve omkring +60års-andelen, men klarede alligevel frisag. 7 måneder efter at min kone var afskediget, på et tidspunkt hvor der var indgivet klage om aldersdiskrimination, kørte man nemlig en ny runde, hvor man meget behændigt sørgede for at fyre en del yngre medarbejdere, og når man lagde de to runder sammen, var aldersfordelingen ikke længere så skæv som i første omgang.
Jens
7 år siden
Eftersom at pensionsalderen bliver hævet til 72 kan en højtuddannede DJØFer som er fyret som 52 årig risikere 20 års armod på kontanthjælp efter dagpengenes udløb. 20år med tvangsaktivering uden ret til ferie eller sygedage og uden ret til at forlade landet inden han få lov til at gå på pension til ingen penge. DJØF kan passende starte med at kæmpe for sine medlemmer ved at håndhæve lovforbuddet mod aldersdiskrimination i rekruttering så de fyrede har en chance for at komme i betragtning til et nyt job. Ved DJØF ikke, at ansøgere (til feks jobs i staten eller flere og flere private og kommunale arbejdsgivere) SKAL angive deres alder ved deres digitale / elektroniske ansøgning? Ellers bliver ansøgningen ikke accepteret af systemet. Hyklerisk påstås det at det bruges til st samle statistikker. DJØF skal vide, at der gøres mere end samle statistikker. Der programmeres algoritmer som automatisk kassere ansøgninger efter kriterier som uddannelse, mm inklusiv alder. Hvad har DJØF tænkt sig at gøre ved det?