Klagenævn tømt for jurister

13.1.2016

af

Illustration: Mikkel Henssel

Illustration: Mikkel Henssel

Den første flytteberørte myndighed er gået i opløsning på grund af medarbejderflugt. Pr. 1. januar havde Energiklagenævnet, som flytter til Viborg om et år, én jurist tilbage. Bekymrende og uholdbart, lyder det fra energisektoren.

Da årets juleferie indtrådte, løb Energi­klagenævnet næsten tør for medarbejdere. Der var kun en enkelt jurist – med under et års anciennitet – tilbage i nævnet, som normalt er bestykket med syv jurister. ­Resten har fundet nyt job og forladt nævnet, herunder sekretariatschefen. Det sker tre måneder efter, at nævnet fik besked om, at det skal flytte til Viborg.

”Det er den kedelige situation,” konstaterer nævnets formand, dommer ved Frederiksberg Ret, ­Poul Egan.

Hvad der nu skal ske med klagerne, ved Poul Egan ikke.

Men foreløbig giver nævnet besked til klagere om, at deres sag ikke kan behandles inden for den lovede frist. Det vil også blive meldt ud på nævnets hjemmeside, at den nuværende målsætning om en sagsbehandlingstid på højst syv måneder ikke kan holdes, siger han.

Flytningen til Viborg forventes først at være en ­realitet ved årsskiftet 2016/17. Hvad der skal ske med bemandingen i nævnet frem til da, ved Poul Egan endnu ­ikke.

”Det er op til Miljø- og Fødevareministeriet (nævnets ressortministerium, red.). Men nævnet er en lille, højtspecialiseret myndighed, hvor man ikke lige kan flytte rundt på nogle folk i nogle afdelinger for at få løst problemet,” ­understreger han. 

Energibranchen: Det skader kunderne

Klagerne til nævnet kommer typisk fra energiselskaber og ­forsyningssektoren, som klager over offentlige myndigheders afgørelser. Her rynker man brynene.

”Det vækker selvfølgelig bekymring, når vi hører, at en så stor del af sekretariatet skal udskiftes,” lyder det fra vice­direktør i Dansk Energi, ­Anders Stouge.

”Danske elselskaber og elkunder er i høj grad ­afhængige af en effektiv og kompetent sagsbehandling hos myndig­hederne, herunder Energiklagenævnet. At man nu må udskyde behandlingen i en lang række tvister, vil konkret betyde et øget administrativt pres og større usikkerhed hos selskaberne. Samtidig kan det betyde, at en lang række elkunder må vente alt for længe på afklaring. Det er ingen hjulpet af,” siger han.

Vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke, kalder det helt uholdbart for landets 400 fjernvarmeselskaber.

”Nævnet var i forvejen underbemandet, og sagsbehandlingstiden alt for lang.”

Nu vil det gå helt galt til foråret, hvor der skal indføres en ny, moderniseret regulering af hele fjernvarmesektoren, forudser han.

”Hvis nævnet ligger underdrejet, står vores medlemmer meget dårligt. Det her er dybt kompliceret stof, og det skal kompetencerne i nævnet modsvare. Men sådan nogle kompetencer henter man ikke bare lige ind fra højre. Det er noget, man bygger op over tid.”

Ministerium henter intern vikar

I Miljø- og Fødevareministeriets departement understreger afdelingschef Charlotte Ahrendt Steen, at fokus nu primært er at sikre, at klagerne bliver mindst muligt påvirket af den store udskiftning i medarbejderstaben.

”Det er naturligvis en situation, som skal håndteres ­hurtigst muligt af hensyn til dem, der vil og har indbragt ­afgørelser til prøvelse i nævnet,” siger hun.

Foreløbig har ministeriet midlertidigt omplaceret en juridisk medarbejder fra ministeriet til at være sekretariats­leder. Næste skridt er at få rekrutteret nye jurister.

Er det realistisk, at det her ikke kommer til at forsinke klagebehandlingen frem til flytningen om et år?

”Vi arbejder på at implementere regeringens beslutning om flytning af Energiklagenævnet. Samtidig gør vi os umage med, at sagsbehandlingen ikke forsinkes, men vi må nok forvente lidt længere sagsbehandlingstider,” siger Charlotte Ahrendt Steen.


Bølge af opsigelser på vej

Fem ud af seks af de djøfere, hvis job skal flytte ud, vil finde et andet job. Det viste en undersøgelse blandt udflytningsberørte djøfere fem dage efter, at regeringen den 1. oktober offentliggjorde planen om at flytte 38 styrelser og andre statslige myndigheder væk fra hovedstaden og ud i landet.

Der er mindst 1.500 Djøf-jobs blandt de i alt 3.900 statslige jobs, der skal flytte, vurderer Djøf.

”Vi har ikke noget klart overblik over, hvor mange djøfere der allerede har sagt op på de flytteberørte arbejdspladser. Men vi ved, at mange er i gang med at søge job,” siger forhandlingschef i Djøf, Mads Carstensen.

Det bekræfter Djøf-tillidsrepræsentanter over for djøfbladet.

Det gælder fx i NaturErhvervstyrelsen, hvor der er sat navn – men ikke formelle varslinger – på de 351 medarbejdere, som skal flytte med til Sønderborg og Tønder sidst på året i 2017.

89 af dem er akademikere, oplyser Djøf-tillidsrepræsentant Mikkel Stage.

”Vi ser helt klart en tendens til, at folk begynder at søge væk. Vi taler meget om, hvordan vi kan fastholde folk frem til flytningen,” siger han. 

Djøf afholder arrangementer målrettet de flytteberørte djøfere om nye jobmarkeder med stigende behov for djøfere: djoef.dk/4nye

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Stefan Krehbiel
8 år siden
Lad os sige, at denne debat er kommet lidt skævt fra starten, og at vi ikke seriøst bør bruge spalteplads på at drøfte, om den bedste arbejdskraft findes i København eller Jylland. Artiklens pointe er, at flytterodet vil gå hårdt ud over styrelsernes funktionsdygtighed i en periode, og at borgere og erhvervslivet må indstille sig på serviceforringelser i en kortere eller længere overgang. Det tror jeg de færreste vil være uenige i. Sikkerhedsstyrelsen m.fl. har vist, at man sagtens kan drive en stor statslig vidensarbejdsplads fra Vestjylland af, selv om bunkerne med ansøgninger notorisk er mindre end de ville være i København. Når så mange styrelser flytter ud på en gang, bliver udfordringerne dog til at føle på. Til oktober skal Færdselsstyrelsen være vokset fra 12 ca. 70 medarbejdere, og det bliver spændende at se, om der bliver ved med at komme 90 juristansøgninger i de kommende ansættelsesrunder. Der er trods alt en begrænset pulje af erfarne og skiftevillige folk at slås om i det syd-, midt- og vestjyske. Jeg er også kommet med på det hold, der starter i Ribe den 1. februar, og min glæde over det nye job skæmmes ikke så lidt af de københavnske kollegers bitre skæbne. Jens må have mødt de samme interviewere som mig. De var superdygtige mennesker, som med stor professionalitet har afleveret nøglen til det job, de elsker og er stolte af. Velvidende, at os, der tager imod, har en lang vej at gå, inden vi har opbygget en kompetence, som bare nogenlunde matcher deres. Så hvad jydernes høje arbejdsmoral angår, tror jeg slet ikke vi får andet valg: Den viden, vi er dybt afhængige af, vil smuldre mellem hænderne på os, og inden vi har set os om, vil telefonen til København være tavs i den anden ende. Jeg har nu tænkt mig at være ganske ydmygt, inden dette sker, og måske endnu mere bagefter. Fordi jeg synes, at jeg skylder mine københavnske kolleger noget, og det allermindste af det er, at vi fa'me skal få det til at virke herovre.
Tim Pedersen
8 år siden
Jens Nødgaard, jeg vil gøre dig den ære at antage at du er en troll selv om de ikke kommer så tit her på Djøfbladet.