Drømmer du om at droppe djøf-jobbet?

11.1.2016

af

Sukker du somme tider: Hjælp, skal jeg være djøfer resten af mit liv? Så er du ikke alene. Læs hvordan du får det bedste ud af det?

Bliver du bleg, når nogen spørger dig: ’Hvad laver du om ti år?’ Drømmer du om at ’arbejde med mennesker’, skrive romaner eller drive en cafe på Læsø?

Så er du ikke alene. For der er mange djøfere, som drømmer.

Karriererådgiver i Djøf, Lone Rank, møder dem tit. Det gør hun fx på Djøfs faste workshop ’Din karriere – din fremtid!’.

”Der er der næsten altid én, der tager et dybt suk og siger: ’Hvis jeg selv kunne bestemme, så ville jeg meget hellere noget helt andet’. Det hører vi rigtig tit.”

Hjertesukket kommer ofte fra djøfere, som lige har rundet de fyrre, siger Lone Rank.

”For der løsner hverdagsfælden sig og logistikskruen med at hente og bringe. Og så bliver der pludselig tid til at tænke over sit liv.”

Boligøkonom sagde jobbet op for at skrive bøger

De færreste kan realisere deres mest vilde drøm, men cand.merc. i finansiering, Birgitte Bregnedal, 46, som har arbejdet i McKinsey, Nykredit og BRF Kredit, har gjort det.

I dag er hun slået igennem som børnebogsforfatter. Hun har kontrakt med tre forlag med sine serier om hestepiger, fodbolddrenge og børn med hund.

Drømmen om at skrive går tilbage til gymnasiet. Hun ville være erhvervsjournalist. Det blev aldrig til noget. Hun blev grebet af sit studium på CBS, og så gik årene. Indtil hun for ti år siden gik ned med stress.

”Der indså jeg, at det var på tide at gøre noget ved min gamle drøm om at skrive.”

Fra dagdrøm til trivsel her og nu

Man skal altid tage en drøm alvorligt, pointerer Lone Rank.

Også selvom den måske ikke umiddelbart er realiserbar, eller man slet ikke er klar til det store spring.

For en drøm kan vendes til noget, man kan bruge her og nu.

”Pointen er, at den viser dig, hvad det er, du stortrives med. Derpå kan du gå videre og se på, hvordan du kan få mere af det element ind i dit liv og dit job her og nu. Så kan du handle aktivt. I en karrieresamtale prøver vi sammen at folde drømmen ud.”

Derfor drømmer du

Erhvervspsykolog Elisabeth Ungar har flere bud på, hvorfor nogle djøfere midt i livet pludselig begynder at drømme om noget helt andet.

Det første bud er, at mange har haft fuld fart på hele livet for at nå deres mål og måske lidt har haft skyklapperne på.

”Pludselig står de så der. Tiden er gået, målene nået og børnene blevet større – så hvad så?”

Men det kan også være, at man er kørt træt i møder og magtkampe og mættet med komplekse og snørklede problemstillinger, påpeger hun.

”Så kan der vokse et ønske frem om at komme ’back to basis’, hvor man har en daglig omgang med andre mennesker uden alting går op i proces.”

Pas på – måske har du været presset for meget

Men lysten til at ville noget helt andet kan også være et tegn på, at du har været presset for længe eller for meget i dit job, advarer Elisabeth Ungar.

”Så kan drømmen være en slags flugtvej. Det siger jeg med al respekt for drømme. Man skal undersøge, om den skyldes pres. Er din motivation en ’lyst-til’ eller en ’væk-fra’ motivation?”

Det er vigtigt at vide. For er det dét sidste, gælder det i første omgang om at få ændret noget her og nu i dit job og dit liv, siger hun.

Se Elisabeth Ungars gode råd om, hvordan du undersøger dine drømme, under artiklen.

Snyd ikke dig selv

At dagdrømme uden at få trukket det positive ud af drømmen er at snyde sig selv, mener Lone Rank.

”Gå professionelt til værks. Brug dine projektstyringsværktøjer på dig selv,” siger hun.

”Desværre er vi som regel ikke lige professionelle og forpligtede på vores eget liv og karriere, som vi er på vores daglige job.”

Brug dine arbejdsredskaber på dig selv

De fleste djøfere, som rent faktisk tager det store spring til noget helt andet, bruger stadigvæk deres Djøf-kompetencer, vurderer Lone Rank.

Og det er godt, for det handler om at folde det, man har med sig fra universitetet og sine djøf-jobs, ud i en ny sammenhæng.

Driblede sin drøm hjem med djøf-disciplin

Sådan er det også for Birgitte Bregnedal.

”Mange tror ikke, man kan tage noget med sig fra et job, som handler om boliglån. Men det kan man. Min kontorerfaring gør, at jeg kan sætte mig til tasterne fra 8 til 17, og at jeg kan arbejde på flere bogprojekter samtidig.”

Hun vandt en pris for en novelle, som senere blev til første bind i bogserien ’Drømme og driblinger’ om fodbolddrenge.

”Du kan sige, at jeg fik driblet min egen drøm i mål ved at bruge min disciplin fra djøf-universet.”

 

Gode råd fra Lone Rank fra Djøfs Karriere & Erhverv

  • Tag dine dagdrømme alvorligt. Gå professionelt til værks.
  • Undersøg ’Kan, vil og brug for’. Hvad er realistisk?
  • Hvad vil du handle på nu? Hvad vil du handle på om et år?

 

Gode råd fra erhvervspsykolog Elisabeth Ungar

  • Undersøg: Hvad er det, der bliver ved med at kalde? Gør det enten selv eller med en sparringspartner, der kan se det hele lidt udefra.
  • Tænk mindre i ’enten/eller’. Måske kan dele af din drøm integreres i dit nuværende job? Eller i din fritid, fx gennem frivilligt arbejde?
  • Døm ikke drømmen ude for tidligt som urealistisk. Konkretiser, undersøg, planlæg og afprøv så meget som muligt - inden du enten afviser eller kaster dig ud i det.
  • Fat mod. Hvilket liv vil du gerne have levet, når du kigger tilbage på det som gammel? Hvad er risikoen ved at afprøve din drøm? Hvad er risikoen ved ikke at gøre det? Tænk over tidligere valg i dit liv. Hvor fandt du modet dengang? Og hvad kan du lære af dit valg?
  • Hold ferie. Opstod din lyst til at lave noget helt andet i en presset periode? Måske trænger du til at hive stikket ud for en periode? Finde ro og derefter spørge dig selv, om drømmen stadig kalder.

 

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet