Zumba og banko var en del af specialet

9.9.2015

af

Anna Pedersen Bækhøj flyttede fra Nørrebro til et lille sogn på Nordfyn for at lave feltstudier til sit antropologispeciale. Hun undersøgte, hvor stor en rolle fællesskab spiller i et lille lokalsamfund.

Krogsbølle Sogn på Nordfyn. Lidt under 1000 mennesker fordelt på tre lidt større byer og nogle småbyer. Den ene by har skolen og hallen. Den anden har Brugsen og den tredje har sommerhusområdet og stranden. Der er masser af marker og natur. Anna Pedersen Bækhøj lånte et sommerhus i området, som hun brugte som base for sine interviews og studier i de tre måneder, hun boede der. 

Hvordan var det at flytte fra Nørrebro til Nordfyn?

”Der var selvfølgelig ret stille i forhold til København, men jeg blev taget godt imod, og jeg fik da også set en del tv-serier.” 

Hvad skulle du undersøge?

”Hvad fællesskab og sociale relationer betyder for udviklingsmuligheder i danske landsbyer. Særligt med fokus på, hvad det betyder, at vi hele tiden går og taler dårligt om ’Udkantsdanmark’.”

Hvordan undersøgte du det?

”Jeg lavede en masse interviews med de lokale og endte blandt andet med at gå til banko om mandagen og motionsgymnastik og zumba om tirsdagen. Jeg var også lidt frivillig i den lokale sportsklub.”

Hvad var din indgangsvinkel til mødet med de lokale?

”Jeg ville gerne finde ud af, hvordan det var at leve i et område som deres. Se hvordan deres hverdag fungerede, og hvordan de brugte området.”

Hvad kom du frem til?

”At de lokales holdning til området afhænger meget af, hvilke sociale relationer de har. Jo færre relationer, jo større chance er der for en mindre positiv holdning. Det, at folk engagerer sig i lokale arrangementer, spiller en stor rolle. Det kan for eksempel være til loppemarkeder eller byfester, hvor man møder hinanden på kryds og tværs.”

Hvad var det vigtigste, du fandt ud af?

”Det betyder altså noget, hvordan vi ser på og taler om livet på landet, og vi skaber kunstigt store skel mellem by og land ved at gøre forskel på de to.”

Hvad skal man overveje, inden man flytter på landet?

”Hvor meget tid man vil bruge på transport i forhold til blandt andet skole og arbejdsplads. Man skal også overveje, om man har lyst til at engagere sig i de fællesskaber, der er. For hvis man overhovedet ikke har tid til det, eller lyst til at blive set af og snakke med sine naboer, så kan man godt blive ret isoleret i et lokalområde.”

Flytter du til Nordfyn?

”Jeg har da fået tilbuddet, og en prøvede at gifte mig væk til en lokal. Det er nok fordi, jeg var god som frivillig. Det bliver dog ikke lige nu. Det kommer meget an på min og min kærestes jobmuligheder, men jeg vil ikke udelukke, at jeg flytter væk fra byen en dag.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet