Små løntillæg glæder mere end én stor bonus

19.11.2015

af

Hvis vi får lagt noget ekstra oven i lønnen hver måned, bliver vi gladere – også selv om det kun er en smule. En engangsbonus har til gengæld ikke nogen effekt på vores lykkefølelse.

Lønnens størrelse har betydning for vores lykkefølelse. Det vil professor og lykkeforsker Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet godt lige slå fast én gang for alle. For selv om der i medierne stadig hersker et billede af, at vores løn er ikke smitter af på vores humør, er det et forældet billede. De seneste otte år har lykkeforskere nemlig vendt sig fra den teori, og i dag er de enige om, at løn og indkomst hænger sammen med vores lykkeniveau, siger Christian Bjørnskov.

Men hvis det er glade medarbejdere, man stræber efter, er det bestemt ikke ligegyldigt, hvordan man belønner dem. Ifølge et nyt tysk studie er en engangsbonus lidt som at tisse i bukserne – det har ingen effekt på, hvor glade de ansatte er eller bliver – selv hvis det er en meget stor bonus. Får de ansatte derimod en varig lønstigning, bliver de gladere – også hvis der bare er tale om lille smule ekstra hver måned, skriver arbejdsmiljoviden.dk.

”Hvis man får en bonus, er det selvfølgelig dejligt, men for de fleste mennesker vil pengene komme ind på opsparingskontoen, så man har lidt ekstra til hårdere tider. Det skaber ikke permanente ændringer i folks liv og dermed ikke mere glæde i det lange løb,” siger en af forskerne bag studiet, Christian Bayer, der er professor i matematik og økonomi ved universitet i Bonn, til arbejdsmiljoviden.dk. 

Bonus kan gøre os mindre glade

At selv meget små permanente lønstigninger til gengæld kan bidrage positivt til vores lykkefølelse, hænger både sammen med et helt nøgternt økonomisk perspektiv og et følelsesmæssigt, ifølge Christian Bjørnskov.

Hvis man ser over et livsforløb, kan selv en lille lønstigning nemlig blive til meget i det lange løb, og så kan vi kan godt lide det stabile i, at noget er permanent, for på den måde kan vi bedre planlægge, forklarer han.

Men bonus kan i værste fald ende med at have en negativ indflydelse på glæden, siger Christian Bjørnskov.

”Hvis du ikke selv føler, det er fortjent og fair, at du får en bonus, så kan det i sidste ende betyde, at du bliver flov og ikke føler, at du kan leve op til den. Derfor er det vigtigt, at din leder melder klart ud, hvorfor og hvad der afgjorde, at du skulle have en bonus.”

                             
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet