Regeringen har givet mit job til nogle andre

18.11.2015

af

Mette Holmgren skal finde et nyt job, for dét, hun har, flytter til Hjørring, og hun kan ikke flytte med. Personligt forstår hun ikke meningen med flytteplanen, for den vil give staten et kæmpe tab af viden.

De havde ingen anelse om, hvad det handlede om, da der kl. 10:45 torsdag den 1. oktober pludselig bliver indkaldt til stormøde et kvarter senere. Vitterligt ikke. Men minuttet før departementschefen træder ind, spotter jurist Mette Holmgren tillidsrepræsentanten i mængden. Hun har grædt, kan man se.

Beskeden fra Finansministeriets departementschef til medarbejderne i Statens Administration er kortfattet: Styrelsen flytter til Hjørring. Der er ­ikke så meget mere, han kan fortælle dem ­lige nu.

De forstenede medarbejdere, ­nogle grædende, samles i teams med deres chefer. Lidt efter løber alle hver for sig for at nå at ringe til familien, før det er ude i medierne.

Mette Holmgrens samtale med sin mand er kort: ’Jeg bliver nødt til at ­finde et nyt job’.

”Der var jo ikke så meget at tale om. Min mand er juridisk chef i et større forsikringsselskab. Han kan ikke flytte med. Jeg er født i Jylland, og jeg elsker Jylland. Men jeg har boet og arbejdet her i 25 år. Det meste af min nærmeste familie er flyttet hertil. Mine venner er her. Min mand er født her. Vores datter er glad for sin skole.”

Kommunal champagne var dårlig stil

Kl. 12 kører News så med Lars Løkke Rasmussen, som præsenterer regeringens plan.

38 styrelser og andre statslige arbejdspladser med 3.900 medarbejdere, heraf mindst 1.000 djøfere, flytter til 38 forskellige byer.

News klipper over til en borgmester, som trippende af spænding følger med på en stor fladskærm. Yes! Så ­siger ­Løkke det endelig. Så mange ­statslige arbejdspladser får vi. Armene op. Af med champagneproppen.

Det indslag kørte i båndsløjfe. Mette Holmgren så også News.

”Jeg forstår godt, at andre ser anderledes på udflytningerne end os, der ­ikke kan flytte med. Men dét med at stå og skåle på, at mange tusind ­mennesker lige har mistet deres job, syntes jeg ­ikke, var pli.”

De får fri resten af dagen, så de kan tage hjem. Men de fleste går på cafe for at tale sammen.

Vi taler cv i frokosten

Nu er der gået en måned. Man kan stadig møde røde øjne. 1. november er rundet, og de første har fortalt, at de har fået nyt job og sagt op.

”Ja. Vi taler om cv´er i ­frokostpausen. Det bliver hårdt, når folk for alvor begynder at flygte. Hvem skal lære de nye op? Hvem skal erstatte de chefer og teamledere, som siger op? Jeg så Djøfs undersøgelse med, at kun tre procent af djøferne vil flytte med. Så det er bare at tælle ned, og det er jo mange af nøglemedarbejderne, der går først. Statens Administration kommer til at miste så megen viden. Så megen produktivitet.”

Sygefraværet er allerede eksploderet.

”Jeg ved ikke hvorfor. Om det er fordi, folk er nede psykisk, eller det er fordi, immunforsvaret er røget. Det gør det jo af stress.”

Hun har ikke mødt nogen, som siger, at de vil flytte med til Nordjylland.

”For de få, som rent faktisk ­kunne flytte med for ægtefælle og børn, er det en satsning. Udflytningen bliver dyr. Hvad hvis det ender med fyringsrunder? Der er ingen jobgaranti. Der er ingen garanti for alternative jobmuligheder. Der er ingen garanti for, at man falder til. Husene er billige, ja, men kan du sælge igen?”

Til gengæld ville hun selv være klar til en pendlerordning et stykke tid for at være med i selve opbygningsfasen i Nordjylland – hvis ellers hendes datter havde været ældre end syv år.

”Så ville jeg godt lægge tre-fire dage om ugen deroppe i et antal måneder. For det er en enormt spændende opgave. Men jeg kan ikke være så meget væk fra min datter.”

Det giver ikke mening

Flytningen skal være en realitet ­senest ved udgangen af 2017, har de fået at ­vide.

Den 44-årige Mette Holmgren har tre tidligere jobs i den finansielle sektor på sit cv. Hun tror godt, hun kan finde et nyt job. Men hun tror ikke, det bliver let. De bliver mange, mange erfarne djøfere, som søger job samtidig.

”Jeg havde ingen planer om at skifte. Jeg er rigtig glad for mine opgaver og mine kolleger. Jeg vælger at se det her som en mulighed for at få et endnu bedre job end det, jeg har.”

Men hun er ikke for alvor begyndt at søge endnu.

”Jeg er ikke helt mentalt klar til at slippe mit fokus på Statens Administration.”

Hvad synes du om regeringens beslutning?

”Helt som mig selv, helt personligt: Jeg kan ikke forstå den. Dét, man reelt siger, er: Vi tager jeres jobs og taber viden, fordi der er nogle andre, som har brug for dem. Det giver ikke mening. Havde man sagt, at vi har fundet et sted, hvor vi kan få jeres ydelser bedre og billigere, kunne det måske give mening. Men hvis 97 procent af den kompetence, som de nuværende djøfere repræsenterer, forsvinder, så bliver servicen og produktet til borgere og politikere ringere.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Andreas Holm
8 år siden
Det er ikke dit ansvar. Husk det. Chefen har valgt at diverse offentlige institutioner skal flyttes til provinsen. Det er hans beslutning, og dermed hans ansvar. Vi skal ikke knokle os selv i stykker for at dække over hans fejl. Hvis du ikke vil med, så er det bare ud og finde et nyt job. Kampen er desværre benhård lige nu, men der er heldigvis ledige jobs. Det er ikke dit problem hvad der sker på arbejdspladsen efter du har forladt den. Det er chefens.
Jørgen Brogaard
8 år siden
egeringens udflytningsprogram er for størstedelen ikke indholdsmæssigt sagligt begrundet, det står klart. En lancering i en publikation på 46 sider, hvor 1/3 er blanke og stort set resten figurer, og hvor regeringen fremfører, at udflytning af Børnerådet sker til Billund, fordi Legoland ligger der, taler for sig selv. De, der synes denne måde at bedrive politik på er helt fin, kan så more sig når den næste humørsvingning rammer dem. At der er brug for mere provins i placeringen af statslige arbejdspladser er klart. Det kan tilskives forsømmelser hos regeringer af enhver farve bagud i tid. En bred politisk aftale om en langtidsplan og et håndslag på at opgive ideen om, at til ethvert spørgsmål er svaret København, så provinsen får de nye arbejdspladser hvis det overhovedet er muligt, ville være det logiske og ansvarlige svar. Ikke at svare på problemet med tvangsflytninger i et pludseligt ryk, med uoverskuelige økonomiske og kompetencemæssige problemer til følge. Og uden at fremlægge en fremadrettet plan, vision eller mission i øvrigt, hvilket nok kan undre, nu ambitionerne er så høje. Moderniseringsstyrelsen har for ikke så længe siden opgivet den første turbo-plan, hvor udflytningerne skulle være færdig inden udgangen af 2016 - Finansministeriet skulle jo gerne selv være fremme i skoene - nu hedder det så inden udgangen af 2017. Ja, for der er netop tale om ekspertfunktioner og spidskompetencer i denne udflytning, hvilket er gældende for mange af udflytningerne. Statens Administration kvalitetssikrer og effektiviserer udbetalinger og regnskaber i staten: Regninger skal betales korrekt, den rigtige løn udbetales og der skal være tjek på statens regnskaber. Den centralisering og effektivisering, Staten Administration er et resultat af, tog flere års kompetenceopbygning, fokusering og effektivisering at få på plads: medarbejderstaben blev så at sige kogt ind til fon´en. Dengang byggede man på en medarbejderstab, hvor det for manges vedkommende gjaldt, at de forud arbejdede med de samme opgaver i andre ministerier. I 2008 forudså Finansministeriet ud fra de nævnte personaleforudsætninger i rapporten "Administrative servicecentre i staten", at "Implementeringen af de foreslåede løsninger vil være en kompleks opgave og forventes at vare op til tre år". Nu flytter formen så til Hjørring uden indhold. Det bliver...en udfordring, hedder det vist på nydansk, eller nysprog på Orwellsk. Og til de - heldigvis få - smålige jyder, der tror verden går ud på at rage til sig, og overdøver deres mindreværd med jubel over at få statslige arbejdspladser: Her i København vil en tilflyttet jyde som mig fortsat begræde beslutninger, der tages på et usagligt grundlag og med et koldt hjerte, uanset hvem det går ud over.