Skal du ringe, før du sender din ansøgning?

23.10.2015

af

Forøger det din chance for at få jobbet, hvis du ringer til din eventuelle kommende arbejdsgiver, inden du sender en ansøgning?

I slutningen af næsten alle jobopslag finder du lignende eller følgende vending; ’hvis du har spørgsmål til jobbet så kontakt …..’ . Og af fagfolk bliver mange jobsøgere da også rådet til at ringe til deres måske kommende arbejdsgiver, inden de skriver en jobansøgning.

Men er det en god idé at ringe, inden du sender din ansøgning? Når arbejdsgiverne bliver spurgt direkte, er det knap hver anden, der i ’høj grad eller i nogen grad’ opfordrer ansøgeren til at ringe, inden de søger stillingen. Det viser en ny Djøf-undersøgelse med svar fra 455 offentlige og private ledere.

Dog synes offentlige arbejdsgivere i højere grad, at det er fint at få et opkald fra en potentiel ansøger, end en privat arbejdsgiver gør. 

God idé at ringe

Som udgangspunkt synes Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøfs Karriereudvikling, at det er en god idé at kontakte en eventuel kommende arbejdsgiver via telefon, inden ansøgningen bliver skippet afsted.

”Ja, du skal ringe – men du skal forberede dig godt. Og du skal ikke ringe med det formål, at du vil brande dig selv – det kommer sjældent godt igen. Du skal ringe, fordi du har ét måske to væsentlige spørgsmål om jobbet eller virksomheden, der er afgørende for, om du vil søge jobbet. Og så kan det da godt være, at du som en sidegevinst sætter positive spor hos arbejdsgiveren, men det skal bare ikke være derfor, du ringer,” siger Frederik Iuel.

Han fortæller, at han ofte hører arbejdsgivere sige, at der er rigtig mange, der ringer op uforberedt op eller stiller spørgsmål, som de selv kunne have fundet svaret på i jobopslaget eller på hjemmesiden. Og det går bare ikke.

”Hvis du stiller banale eller irrelevante spørgsmål, er du i gang med at skrive dig selv ud af jobbet. Hvis arbejdsgiveren oplever din henvendelse som irriterende eller som tidsspilde, er det med til at anti-brande dig i stedet for at stille dig stærkere,” siger Frederik Iuel. 

Et godt spørgsmål   

Men hvad er så et ’godt’ spørgsmål? Du kan fx spørge til vægtningen af opgaverne i stillingen eller om, hvorvidt der ligger en form for ledelsesansvar i jobbet. Men du skal være varsom med at ringe for at spørge om, hvilke personalegoder, de tilbyder eller om, hvor mange timer du kommer til at arbejde, lyder det fra Frederik Iuel.

”De er jo på jagt efter kandidater, der er topmotiverede i forhold til jobbet, og så sender det altså et forkert signal at ringe og spørge, om der er sociale aktiviteter og frugtordninger på arbejdspladsen.”

I helt særlige tilfælde kan det dog være helt ok på forhånd at spørge om vilkårene i jobbet.

”Du skal tænke dig godt om, før du gør det, for det kan være risikabelt. Men er du benhård på, at du skal have en månedsløn på mindst 45.000, eller kan du ikke få det til at hænge sammen, hvis der er for mange rejsedage forbundet med jobbet, kan det være en god idé at stikke fingeren i jorden, så du hverken spilder din egen eller arbejdsgiverens tid,” siger Frederik Iuel.

Har du valgt at ringe og stille spørgsmål til jobbet, er et sidste råd fra Frederik Iuel:

”Når du skriver din ansøgning, skal du ikke skrive: ’Jvnf. behagelig telefonsamtale med xxx tillader jeg mig hermed at ansøge om…..’. Det virker alt for påtaget. Du behøver ikke at skrive, at I har talt i telefon sammen – personen, der har talt med dig, vil sagtens kunne huske det alligevel.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Jesper Dalhus, Erhvervscoach, Jemac Kommunikaiton ApS
8 år siden
Helt eing - det er en super god ide at ringe først. Jeg arbejder b.la. med rekruttering - og jeg må sige, at de ansøgere som ringer først - det er ofte dem som jeg husker bedre. Det er altid en god ide, at have nogle gode spørgsmål klar, ofte kommer der vinkler frem som jeg måske ikke havde tænkt på. Du kan realt have verdens bedste uddannelse, men er du ikke i stand til at sælge dig selv, står du ikke forrest i køen. Man må gerne kunne mærke på dig, at du virkelig vil jobbet - ofte tæller det højere end uddannelsen for mig. ( Naturligvis forudsat, at du så også har de rette kvalifikationer ) Det kan også være en god ide at ringe bagefter - måske fik du ikke jobbet i denne omgang - men de fleste som arbejder med rekruttering har jo løbende brug for at kunne finde spændende kandidater, så det er jo ikke så tosset - hvis man kan huske dig.... Der er også den mulighed at hooke up, via LinkedIn - det er jo en nem måde, at holde sig orienteret som jobsøger..
Anne Petersen
8 år siden
Nu har jeg været leder og annonceret efter nye medarbejdere. Sjældent i de mest lækre og attraktive virksomheder! At de potentielle ansøgere ringede forinden, gav også mig muligheden for at sælge jobbet og virksomheden. Den mulighed skal man som leder ikke lade gå fra sig.