Flytteplan koster 3,5 milliarder

21.10.2015

af

Regeringen har sat 400 mio. kr. af i flyttepulje. Men hvis et ministeroverslag fra 2010 holder, kommer det til at koste ni gange så meget.

Da Karen Ellemann (V) i 2010 var miljøminister og blev spurgt, om hun ville flytte Kort & Matrikelstyrelsen – i dag Geodatastyrelsen – til Aalborg, svarede hun nej. Hun begrundede det med, at det ville blive både dyrt og dårligt.

Hun henviste til beregninger fra den svenske rigsrevision, som havde undersøgt den svenske stats omkostninger ved udflytning af statsinstitutioner.

Hun fastslog i et folketingssvar, at hvis man lægger de regnestykker til grund, vil en udflytning af Kort & Matrikelstyrelsen ”koste i omegnen af 280 mio. kr.”.

Da der var 311 årsværk i Kort & Matrikelstyrelsen i 2010, svarer det til 900.322 kr. pr. årsværk i 2010-kroner.

Ministeren fastslog også, at flytningen kunne true styrelsens evne til at løse sine opgaver på grund af tab af produktivitet og kompetencer som følge af medarbejderflugt.

Se hele svaret nedenfor.

90 mio. kr. bare for Geodatastyrelsen

Kort & Matrikelstyrelsen blev aldrig flyttet til Aalborg. Men nu sker det.

Geodatastyrelsen, som den hedder i dag, skal ifølge regeringens plan for udflytning af statslige arbejdspladser, deles i to helt nye styrelser: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, som bliver i København med to tredjedele af medarbejderne, og en ny Geodatastyrelse i Aalborg, som den sidste tredjedel af medarbejderne, i alt 96, flyttes over i.

Hvis vi bruger Karen Ellemanns gamle beregning, vil flytningen af de 96 medarbejdere koste knap 90 mio. i 2010-kroner.

Bruger vi den på regeringens samlede plan, som omfatter 3.900 medarbejdere, bliver regningen 3,5 mia. i 2010-kroner.

Norge: Op til 1,4 mio. kr. pr. ansat

Norge flyttede midt i 00´erne en række statslige myndigheder væk fra Oslo. En evaluering fra Administrasjonsdepartementet i 2009 af seks af udflytningerne (Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap, Medietilsynet, Konkurransetilsynet, Kystverket, Luftfartstilsynet, Post- og Teletilsynet og Sjøfartsdirektoratet) fastslår, at flytteomkostningerne pr. ansat lå i intervallet 650.000 til 1,4 millioner norske kroner i 2008-kroner.

Eksperter understreger dog, at man skal passe på med at overføre nordmændenes tal til danske forhold anno 2015. Dels fordi det er en ældre evaluering. Dels fordi Norge har andre rammevilkår end Danmark (fx lavere skat for dem, som arbejder i yderdistrikterne).

Den svenske Riksrevisionen lavede i 2009 en undersøgelse af udflytningen af Konsumentverket og Statens Folkhälsoinstitut. Det er formentlig den, som daværende miljøminister Karen Ellemann brugte. Den fastslår, at omkostningerne for udflytningen blev væsentligt højere – 1,1 mio. svenske kr. pr. flyttet medarbejder – end de 0,7 mio. svenske kr., man havde kalkuleret med.

Regeringen har ikke bud på økonomien

Regeringens nye plan ’Bedre balance’ indebærer, at 38 styrelser, råd, nævn og centre flytter til 38 forskellige byer – hvoraf de 20 institutioner flytter helt og de 18 delvist, og hvoraf tre styrelser deles op i seks helt nye styrelser.

Så hvad mener regeringen selv, at dens plan for spredning af statslige arbejdspladser kommer til at koste samlet set?

Det står der ikke noget om i planen. Der står alene: At regeringen har afsat en reserve på 400 mio. kr. i 2016, som kan indgå i finansieringen. At udgifter fra 2017 og frem indarbejdes på finanslovsforslaget for 2017. Og at det er uundgåeligt, at flytningerne vil medføre væsentlige omkostninger.

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), som Geodatastyrelsens flytning til Aalborg hører under, henviser til Erhvervs- og Vækstministeriet og Finansministeriet.

Erhvervs- og Vækstministeriet henviser til Finansministeriet, som ikke vil forholde sig til regnestykket på de 3,5 mia. kr., men som i en skriftlig kommentar understreger, at det er et bærende hensyn i flytningerne at begrænse omkostningerne.

”Som vil variere fra institution til institution afhængigt af, hvor den flytter hen, til hvilke lokaler og hvor mange ansatte, der flytter med,” skriver Finansministeriet.

 

Fakta:
Det svarede Karen Ellemann i 2010:

Per Clausen (EL) spurgte miljøminister Karen Ellemann (V), om hun agtede at tage initiativ til at flytte Kort & Matrikelstyrelsen til Aalborg.

Hun svarede bl.a.:

”Riksrevisionen (den svenske rigsrevision) har undersøgt omkostningerne i forbindelse med udflytning af institutioner i Sverige. Lægges resultaterne herfra til grund, vurderes en udflytning af KMS at ville koste i omegnen af 280 mio. kr.

Erfaringerne viser også, at en sådan flytning risikerer at føre til væsentlige tab af produktivitet og af kompetencer som følge af medarbejderflugt. Det kan true Kort & Matrikelstyrelsens evne til at løse sine opgaver. Kort & Matrikelstyrelsen er afhængig af meget specialiserede kompetencer for at kunne løse sine opgaver.

Der kan ikke umiddelbart peges på økonomiske eller faglige synergieffekter eller andre fordele ved en flytning til Aalborg, som gør det forsvarligt at bruge så mange penge på at flytte Kort & Matrikelstyrelsen og at løbe disse risici.”

Kilde: Svar på spm. S 2110, 12. maj 2010

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Os
8 år siden
I har glemt skiltet mod Tønder. Mod arbejdsformidlingen. Og mod personlig ruin.
Peter Hedegaard-Degn
8 år siden
Ja eksempelvis at der nu også bliver statslige arbejdsplader til akademikerer uden for København og omegn. Det vil klæde DJØF at huske på, at de ikke kun er fagforening for akademikerer i København (for hvem de naturligvis skal hjælpe dem bedst muligt i denne situation), men at de også er fagforening for akademikerer i eksempelvis Jylland, og at de derfor bør se positivt på at der nu kommer jobmuligheder for disse. I øvrigt kan det ikke hjælpe noget at blive ved med at gemme sig bag økonomiske beregninger i denne sag. Naturligvis kommer det til at koste, men det er jo et politisk valg. Det vil ganske givet være særdeles økonomisk effektivt at centralisere det meste af den offentlige administration - men spørgsmålet er om det er det vi vil?