Skriv om dit liv og få det bedre

27.1.2015

af

Sæt dig ned og skriv 15 minutter hver dag om noget personligt fra dit liv. Og se så, hvad der sker.

Er du bange for at få en lav karakter til eksamen? Tror du, at du er dårligere end dine studiekammerater? Er du stresset? Svinger dit humør?

Så sæt dig ned og skriv om, hvad der sker i dit liv. Eller prøv at spørge andre, hvordan de har det. Så får du det bedre.

Det lyder som billige løfter fra selvhjælps-industrien. Men her kan du læse om to eksempler på, hvordan det kan ske.

Lad dig påvirke positivt af andre

På Duke University i USA samlede et forskerhold af psykologer 40 stressede og kriseramte 1. års studerende og delte dem op i to grupper.

Den ene gruppe fik vist en video med lidt ældre studerende, som fortalte, hvordan det tager tid at vænne sig til at gå på college, og at man får det bedre efter den første tid.

Efter videoen skete der en forandring med disse studerende. De blev mere optimistiske og tænkte, at dét, de havde brug for, bare var mere tid til at tilpasse sig college-livet. Derefter steg deres karakterer.

I kontrolgruppen, som ikke fik vist nogen video, droppede hele 20 procent ud af studiet inden et år.

Kun fem procent i gruppen, der så videoen, droppede ud.

Skriv hver dag om en personlig begivenhed

Forskning viser, at dét at skrive om dig selv og dine personlige oplevelser, kan forbedre dit humør eller ligefrem få en lettere depressiv tilstand til at lette.

Pointen er, at vi alle har vores egen personlige fortælling om os selv og vores liv, som former vores syn på os selv og verden. Men nogle gange er vores indre stemme om os selv galt på den.

”Når vi bevidst sætter os ned og skriver om os selv, bliver vi redaktører, som redigerer vores indre fortælling. Skrivningen kan få os til at komme overens med, hvem vi er, og hvor vi vil hen,” forklarer psykologiprofessor på University of Texas, James Pennebaker, til The Times.

Det kan også øge dit fysiske velbefindende.

I et forsøg fik Pennebaker en gruppe studerende til hver dag at skrive i 15 minutter om en vigtig personlig begivenhed. Bagefter havde de færre besøg i universitetets lægehus.

En kontrolgruppe, som hver dag skrev 15 minutter om et overfladisk emne, udviste ikke denne ændring.

Skrivning hjælper dig mod problemer

”At skrive kan ikke løse alle problemer,” understreger professor i psykologi på University of Virginia Timothy D. Wilson i The Times.

”Men det kan afgjort hjælpe dig til at håndtere personlige problemer bedre. Det tvinger dig til at lave en præcis rekonstruktion af, hvad der bekymrer dig, og dermed finde en ny mening i det.”

 

Læs mere:

Timothy D. Wilson fra University of Virginia har skrevet bogen

”Redirect: Changing the Stories We Live”, der senere er genudgivet med titlen ”Redirect: The Surprising New Science of Psychological Change.”

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet