Simulerede onlinetests vinder frem i udlandet

10.9.2014

af

Fremtidens jobansøgere vil i stigende omfang blive testet i, hvordan de håndterer simulerede jobsituationer online – også inden den første samtale.

Hvis du skal søge job om et par år, kan du meget vel komme ud for en simuleret onlinetest, selv før du bliver kaldt ind til samtale. Det forudser flere eksperter.

”Der er ingen tvivl om, at det med at teste i reelle jobsituationer vinder frem,” siger Kim Domdal, der er partner i Deloitte.

Kim Staack Nielsen, der er formand for Dansk HR – et netværk for personaleansvarlige i både offentlige og private virksomheder – er enig. Han nævner, at det typisk er større virksomheder, der screener ansøgerne online.

”De screener især for specifikke kvalifikationer, eller hvis der er en stor mængde ansøgere,” siger Kim Staack Nielsen.

Hvis der fx er 300 ansøgere til en stilling, så kan virksomheden teste de 50 og på grundlag af testresultaterne vurdere 20 nærmere – for til sidst at indkalde fem til samtale.

Simulationsspil skal bruges
 efter behov

Amerikanerne er allerede i fuld gang med at bruge simulerede tests – både før, under og efter ansættelsen og til alle typer stillinger, skriver Washington Post. Her vil en ansøger til en stilling som kundemedarbejder i T-Mobile kunne komme ud for at skulle svare på spørgsmål online fra en simuleret kunde, der har ventet en time i køen.

Begge eksperter mener, at man i Danmark kommer til at se den slags simulationsspil i fremtiden – men slet
ikke i samme omfang.

”Amerikanerne er vant til tests, der er baseret på det visuelle. Simulerede tests gør det både lettere for ansøgerne og går mere i dybden. Danskere er typisk bedre uddannede og behøver ikke samme billedmængde,” siger Kim Staack Nielsen.

Danmark får det også  engang

Deloitte har endnu ikke set simulerede tests på linje med de amerikanske i Danmark. Derimod benytter de i dag onlinetests til stort set alle stillinger, hvor ansøgeren kan besvare spørgsmålene hjemmefra.

”Vi sender typisk testen til dem, som 
vi udvælger, og bruger den som udgangspunkt i samtalen,” siger Kim Domdal.

Firmaet Cubiks, som producerer onlinetests, ser samme tendens i andre danske virksomheder.

”Flere virksomheder synes, at det er en god ide at lave testene visuelt,” siger Kristian Terp, der er erhvervspsykolog i
Cubiks.

Danske virksomheder efterspørger dog ikke online-simulerede jobsituationer – som Cubiks har erfaring med, at de gør i andre europæiske lande. Derimod er det Kristian Terps erfaring, at danske virksomheder efterspørger tests, der online afprøver ansøgernes evne til at prioritere mellem forskellige opgaver eller lave en præsentation via videokonference. Og testene ligger ikke før interviewet, men typisk efter første samtale.

Kristian Terp forholder sig skeptisk til, om danske virksomheder har den tilstrækkelige størrelse og volumen, der skal til for at udvikle simulerede tests på linje med de amerikanske. 

”Det kommer nok, men ikke inden jul,” siger Kristian Terp. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet