Nej til stop for sorte investeringer i JØP

30.4.2014

af

Forslag om nul aktier i kul, olie og gas stemt ned. Men Anders Eldrup, ny JØP-formand, siger, at forslagsstillerne rejser en vigtig problemstilling.

Med stemmerne 232 for og 380 imod – inklusive fuldmagter – sagde JØPs medlemmer nej til et medlemsforslag om at droppe investeringer i såkaldt ’sort’ energi for at udvise handling i forhold til klimakrisen med global opvarmning.

I dag har JØP aktier i energiselskaber som ExxonMobil og Royal Dutch Shell.

Forslaget gik på et øjeblikkeligt stop for investeringer i fossile energiselskaber plus frasalg af alle aktier og obligationer i verdens 200 største kul-, gas- og olieselskaber inden 2019.

”Vi mener, at en pensionskasse som institutionel investor også skal bidrage til omstillingen fra sort til grøn økonomi. Det kan man ikke sige, at man ikke vil. Og man må godt for Finanstilsynet,” lød det fra initiativtageren Jens Hørby Jørgensen på vegne af 11 forslagsstillere på JØPs generalforsamling mandag aften.

Nej fra bestyrelsen

Men JØPs bestyrelse havde på forhånd gjort klart, at den ville afvise forslaget.

”Det er ikke fordi, vi ikke mener, at klimakrisen skal tages alvorligt. Det skal den,” sagde JØPs afgående formand, Agnete Raaschou-Nielsen.

”Men hvor sympatisk indstillet vi end er i bestyrelsen overfor intentionen i forslaget, kan vi som ansvarlig pensionskasse for 50.000 meget forskellige menneskers pensioner ikke støtte det,” sagde hun og oplistede en række grunde.

Herunder at det bedste bidrag til en velovervejet omstilling til en klimavenlig energi sker ved at støtte attraktive investeringer i vedvarende energi.

Man kan læse nærmere om bestyrelsens begrundelser på joep.dk.

Ingeniører og magistre stemte det også ned

Efter en længere debat – god og sober, som Agnete Raaschou-Nielsen tilfreds opsummerede – faldt forslaget ved en skriftlig afstemning.

Også ingeniørerne og magistrene har for nylig haft helt tilsvarende forslag oppe i deres pensionskasser på initiativ fra miljøgruppen Ansvarlig Fremtid.

I begge pensionskasser stemte medlemmerne forslaget ned med et snævert flertal på generalforsamlingen. Ingeniørerne tidligere på måneden og magistrene i går.

Halv sejr

Selvom JØP-medlemmerne stemte forslaget ned, tager Jens Hørby Jørgensen det som en halv sejr, at så mange stemte for, og at der var en så seriøs debat om klimaudfordringen på generalforsamlingen.

”Det er rigtigt ærgerligt, at forslaget ikke blev vedtaget. Men det her er en problemstilling, som ikke går væk, og det hørte jeg jo også Agnete Raaschou-Nielsen sige,” siger han til djoefbladet.dk.

Eldrup vil være fair mod alle

Anders Eldrup, der er ny formand efter Agnete Raaschou-Nielsen, ligger på samme linje.

”Det er en vigtig problemstilling, som forslagsstillerne rejste på generalforsamlingen,” siger han til djoefbladet.dk.

”I bestyrelsen vil vi arbejde videre med at finde den rette balance i forhold til etiske investeringer. I den proces er der mange hensyn at afveje, så vi på en fair måde kan afspejle synspunkterne i hele medlemsskaren.”

To nye JØP-tiltag

To forslag fra bestyrelsen blev vedtaget:

Helbredsvurderingen afskaffes for individuelt optagne privatansatte medlemmer, så de stilles lige med de overenskomstansatte djøfere.

JØP vil i løbet af 2015 have en model klar til de medlemmer, som ansættes i udlandet i lande, som ikke har fradragsret for pensionsindbetalinger.

Ny formand

Efter fem år på posten har Agnete Raaschou-Nielsen valgt at træde af.

Hun afløses af tidligere departementschef i Finansministeriet og adm. direktør i Dong, Anders Eldrup.

Han er valgt af Djøfs bestyrelse efter indstilling fra JØPs bestyrelse og fra bestyrelsen for Djøfs Overenskomstforening.

Generalforsamlingen godkendte valget af Anders Eldrup med applaus og overvældende flertal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Mette
9 år siden
Pinligt!!! Økonomiske spekulationer og profit er endnu en gang kommet før omtanke og bæredygtig ansvarlig adfærd! Men vi må da håbe af afkastet er rigtig højt så I kan spare sammen til at købe rent vand, diger ved jeres strandvejsvillaer og mure til at holde klimaflygtninge ude.... Føj!
Martin Sne
10 år siden
Ja, det er selvfølgeligt naivt at tro at folk med gode uddannelser og højt oplysningsniveau også nødvendigvis må handle mere ansvarligt.