Studiejob-kontrakter fyldt med fejl

28.10.2014

af

Der er fejl i mange af de studerendes ansættelseskontrakter. Det viser en gennemgang af en række kontrakter, som Djøfs konsulenter har foretaget.

Studerende kan komme i klemme, fordi der er fejl eller mangler i den ansættelseskontrakt, de har fået i forbindelse med deres studiejob.

På godt et halvt år har Djøf gennemgået 57 studerendes ansættelseskontrakter – i 11 af dem var der én eller som oftest flere fejl, og i 15 af dem var der klare uhensigtsmæssigheder, som chefkonsulent i Djøf Maria Damm-Hansen siger.

”Og så er det ikke pernittengrynfejl, vi taler om - det er grove fejl.”

Ingen løn under sygdom

Djøfs konsulenter har læst kontrakter, hvor arbejdsgiverne skriver, at man ikke er dækket af funktionærloven og dermed fx ikke kan få løn under sygdom, selvom arbejdstiden er 15 timer om ugen.

”Men den holder altså ikke, for uanset hvad er man omfattet af funktionærloven, når man har kontorarbejde mere end otte timer om ugen. Det er der bare mange studerende, som ikke ved. Ergo kan arbejdsgiveren slippe af sted med ikke at betale dem løn, hvis de er syge,” siger Maria Damm-Hansen.

Det er også påfaldende, at der er en arbejdstid på præcis otte timer i 10 af de kontrakter, som Djøf har gennemgået, mener hun.

”Det er ikke en fejl, at de kun arbejder otte timer om ugen, men det kan godt ligne spekulation. For med en arbejdstid på otte timer er man nemlig ikke dækket af funktionærloven.”

Og det er, hvad Maria Damm-Hansen kalder en uhensigtsmæssighed i kontrakten.

”Det viser sig jo også ofte, at man rent faktisk arbejder mere end otte timer om ugen – men så er det altså vigtigt at få ind i kontrakten.”

Bundet til jobbet

En anden uhensigtsmæssighed, som konsulenterne også ofte støder på i de studerendes ansættelseskontrakter, er, at de indeholder kunde- og konkurrenceklausuler.

”Faktisk vil jeg kalde det langt værre end en uhensigtsmæssighed. For det kan store konsekvenser for deres karrieremuligheder – også når de er blevet kandidater. Det kan udelukke dem fra at sige ja til et job i en lignende virksomhed eller i branchen i det hele taget,” siger Maria Damm-Hansen.

Hvis studerende støder på en klausul i sin ansættelseskontrakt, fraråder hun dem derfor at skrive under på kontrakten.

”Ellers skal man få indføjet i kontrakten, at man er garanteret en fastansættelse i virksomheden, når man er blevet kandidat,” lyder det fra Maria Damm-Hansen.

Hun anbefaler i øvrigt alle studerende at sende deres ansættelseskontrakt til gennemsyn hos Djøf, inden de skriver under.

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Anonym
7 år siden
Ved mit studiejob er der flere der til jobsamtalen fik at vide at man forventede mindst 15 timer om ugen. Det står dog 8 timer i alles kontrakter, så man undgår betaling under sygdom. Jeg troede egentligt at det var mere almindeligt end kun 10 ud af 57 kontrakter. Men hvad kan man gøre ved det andet end ikke at tage jobbet?
Peter Lykkegaard Hansen
9 år siden
Spændende, men DJØF bør have øget fokus på studiejob ved f.eks. at få tegnet en overenskomst for gruppen i kommunerne. Desuden ville det være godt med et fagligt netværk for studerende med relevant studiejob indenfor DJØF-området.