Kan du tage arbejdet med hjem?

6.1.2014

af

Det gør det lettere at overkomme opgaverne, hvis man kan arbejde hjemme af og til. Se her, om din branche ligger i top på det område.

Djøf-medlemmerne arbejder generelt meget. Men fra branche til branche er der store forskelle på, hvor fleksibelt de kan tilrettelægge deres arbejde. Og jo større fleksibiliteten er, jo nemmere er det at overkomme arbejdsopgaverne.

Det viser en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø, som Djøf har gennemført blandt medlemmer på tværs af sektorer og brancher.

I nogle typer virksomheder er det langt over halvdelen af djøferne, der arbejder halve eller hele dage hjemme. Omvendt er det et særsyn blandt advokater og medarbejdere i ministerier.

Se, hvor din egen branche ligger

I diagrammet herunder kan du se, hvor meget djøfere i din branche arbejder, og hvor mange der lægger nogle af arbejdstimerne derhjemme.

Du kan finde din egen branche og sammenligne den med andre. Enten kan du klikke på din branche på oversigten i bunden af diagrammet. Eller også kan du klikke på cirklerne i selve koordinatsystemet.

Fleksibilitet mindsker stressrisiko

Men hvad betyder det så, at fx ansatte i it-branchen har så rig lejlighed til at arbejde hjemmefra? Det giver andre af undersøgelsens resultater et svar på. Her er der nemlig en klar sammenhæng mellem fleksibilitet og oplevelsen af stress.

”De, der selv har indflydelse på, hvor og hvornår de løser deres opgaver, har mindre tilbøjelighed til føle sig stressede. Fleksibiliteten er altså et af de håndtag, man kan skrue på for at undgå, at lange arbejdsuger og stort arbejdspres bliver til stress,” siger Lisbeth Kjersgård, arbejdsmiljøpolitisk chef i Djøf.

Hun pointerer, at øget fleksibilitet er en fordel for begge parter på arbejdspladsen.

”Vi kan se i undersøgelsen, at muligheden for at arbejde hjemme giver folk en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv, og samtidig får det dem til at arbejde mere, end de ellers ville have gjort. På den måde er fleksibilitet en vej til både at hæve produktiviteten og mindske oplevelsen af stress,” siger hun.

Dialog er afgørende

Der kan være flere forskellige veje til at skabe mere fleksible rammer om arbejdet. Et konkret tiltag kan være at aftale, at bestemte dage så vidt muligt bliver holdt fri for møder, så det kan lade sig gøre at arbejde hjemme.

Men frem for alt er det meget væsentligt at få en dialog om, hvordan arbejdet kan tilrettelægges bedst muligt.

”I den forbindelse er det vigtigt at diskutere kulturen på arbejdspladsen, så alle bliver klar over, hvilke forventninger der er. Som ansat kan man måske tro, at chefen forventer, at man knokler længe på kontoret hver eftermiddag, selv om det i virkeligheden slet ikke er noget, der bliver lagt vægt på,” siger Lisbeth Kjersgård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet