Hvorfor har du ikke fået fjernet barnet?

11.9.2013

af

Da Johanne fortalte sin chef, at hun var gravid, skulle der pludselig omstruktureres. Dermed blev hun en del af en tendens: Barsel er ikke længere en garanti for at være fredet, når ledelsen skriver fyresedler.

Nakkefoldsscanningen gik godt. Nu skulle chefen have besked som det sidste inden weekenden.

Johanne var lidt nervøs for at skulle fortælle det, for hun havde allerede været på barsel én gang i løbet af sine knap tre år i den lille interesseorganisation. Det var blot seks måneder siden, at hun var vendt tilbage. Men hun havde en plan med. Ja, faktisk havde hun forberedt flere scenarier for, hvordan hendes barsel kunne blive til mindst muligt besvær.

Dem indviede hun sin chef i nogle timer efter scanningen. Hun ville være fleksibel, sagde hun, og arbejde 10-15 timer om ugen så hurtigt efter fødslen, som hun overhovedet kunne.

Chefen blev tydeligt overrasket over nyheden. Børn og karriere er svære at kombinere, sagde han. Og så spurgte han direkte, hvorfor hun ikke havde valgt at få fjernet barnet.

Pludselig omstrukturering

Da Johanne kom hjem fra arbejde, var hun både rystet og bange. Hun syntes, at chefen var gået langt over stregen, og havde en klar fornemmelse af, at det her ville ende galt.

Efter weekenden nævnte han ikke hendes graviditet med et ord. Men en uge senere skrev han til medarbejdere og bestyrelse, at forskellige omstændigheder ville fremskynde de planlagte omstruktureringer.

Nu ringede Johannes alarmklokker for alvor. For godt nok havde de tidligere talt om at dele arbejdsopgaverne anderledes, men deciderede omstruktureringer kendte hun intet til.

Solferien blev afsporet

I de følgende uger skete der intet, så hun håbede, at chefen havde besindet sig.

Lige inden Johanne skulle holde ferie, skrev han dog en plan for omstruktureringerne, og Johanne tog straks en snak med ham. De talte om, hvilke opgaver der fremover skulle løses, og hvordan Johanne kunne løse dem. Det gik godt, syntes hun.

Så drog hun og familien til Gran Canaria for at slappe af, men dagen efter ankomsten tikkede en mail ind. Chefen havde opsummeret deres snak, og han gengav udelukkende ting, der var i vejen: kvalifikationer Johanne manglede, og situationer hun efter hans mening havde klaret dårligt. Alt sammen var kritikpunkter, hun aldrig havde hørt før.

Derfor brugte hun solferien på at formulere argumenter, der kunne skræmme chefen til fornuft. Når han aldrig havde sagt, at hun ikke duede til sit arbejde, skulle han ikke slippe af sted med at bruge det som en grund til at fyre hende.

Da hun kom hjem, mailede hun sine kommentarer og fik at vide af chefen, at det var et fint input, som han ville vende med bestyrelsen. Hun håbede, at han nu indså, at det ville være for dyrt og besværligt at fyre hende. Men nogle dage senere kom opsigelsen.

Lovgrundlaget

Ligebehandlingsloven forbyder at afskedige lønmodtagere, der enten har fremsat krav om at gå på barselsorlov eller har været fraværende pga. graviditet, barsel eller adoption. Opsiges en lønmodtager under graviditet, barsel, fædre- eller forældreorlov, er bevisbyrden omvendt. Det er dermed op til arbejdsgiveren at godtgøre, at afskedigelsen ikke skyldes graviditeten eller orloven.

En kalkuleret risiko

Det er meget usædvanligt, at en chef ligefrem efterspørger en abort. Men stadig flere arbejdsgivere slækker på respekten for ligebehandlingsloven, der forbyder at afskedige medarbejdere på grund af barsel.

Det fortæller lønforhandlingschef i Djøf, Helene Rafn, der forhandler i en del af de omkring 40 årlige sager om uberettiget fyring pga. barsel, som organisationen fører for sine medlemmer.

”Tidligere kunne vi sige til de gravide medlemmer, at de kunne være ganske rolige, fordi arbejdsgiverne var omhyggelige med at gå uden om dem, der skulle på barsel eller allerede var på orlov. Sådan er det ikke mere,” siger hun.

Især efter at den økonomiske krise slog igennem, er gravide blevet mere udsatte i forbindelse med fyringsrunder. Djøf har desuden flere eksempler på, at mænd på vej på barsel er blevet afskediget.

”Vores erfaring er, at flere firmaer ser det som en kalkuleret risiko at fyre medarbejdere på barsel. De ved godt, at det nok kommer til at koste dem, men gør det alligevel. På den måde er barsel ikke længere i samme grad en beskyttelse,” siger Helene Rafn.

Svær situation

Da chefen gav Johanne opsigelsen, var hun til dels lettet over ikke at skulle kæmpe mere. Men samtidig var hun fuldt bevidst om, at hun var i knibe. For hvem ansætter en kvinde, der er på vej på barsel?

Lige netop den problemstilling er med til at gøre gravide ekstra sårbare, hvis de bliver indlemmet i en fyringsrunde, forklarer Helene Rafn.

”Hvis man bliver sagt op, vil man normalt kunne bruge sin opsigelsesperiode til at søge job, men det er naturligvis svært for kvinder, der bliver fyret inden eller lige omkring fødslen,” siger hun.

En økonomisk kompensation kan afbøde noget af besværet, men her skal man være meget påpasselig. Selv hvis arbejdsgiveren tager initiativ til at betale nogle måneders løn, bør man lade fagforeningen klare den type forhandlinger, pointerer Helene Rafn.

Man kan nemlig risikere at snyde sig selv, fordi det kan være vanskeligt at gennemskue, hvordan en sådan aftale harmonerer med fx reglerne om barselsdagpenge.

Så billigt som muligt

Via Djøf fik Johanne otte måneders løn i godtgørelse fra arbejdsgiveren. I sig selv et resultat Johanne er godt tilfreds med – men de ekstra penge har ikke fået fyringen til at nage mindre.

Det har ærgret hende at opleve, at den arbejdsplads, hun oprindeligt var glad for, kun havde én ting på dagsordenen: at komme af med hende så hurtigt og billigt som muligt.

Og ikke mindst skuffer det hende fortsat, at hendes tidligere chef var klar til at bringe hende i den situation, hun nu står i. En situation, hvor dét, der skulle have været helt igennem lykkelige omstændigheder, forhindrer hende i at kunne lægge fyringen bag sig  ved straks at finde et nyt job.

Johanne er et opdigtet navn. Djøfbladet er bekendt med kvindens rigtige identitet. 

Hold kontakten under barsel

I en sag som Johannes vil der næppe være meget at gøre for at afværge fyringen, siger Helene Rafn.

Men vil man undgå, at der opstår problemer, mens man er på orlov, foreslår hun at holde kontakt med kollegerne og følge med i, hvad der sker. Hvis der er optræk til ændringer på arbejdspladsen, er det værd at give chefen et pip og signalere, at man er fleksibel og åben over for andre opgaver.

Samtidig er det også en god idé at bede om en MUS-samtale eller lignende, mens man er på orlov. På den måde kan man holde sig frisk i chefens erindring. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet