Sporten skaffer kunder

29.5.2013

af

Professionel idræt er erhvervslivets nye datingbureau.

FCM’s
erhvervssamarbejde

FC Midtjyllands kerneområde består af 191.917 husstande og 494.500 personer. Området har 24.600 registrerede cvr-numre, og 12.546 af disse virksomheder vurderes af klubben til at være ’netværk- og sponsoregnede’. Med cirka 743 sponsorer i dag har klubbens fodboldafdeling foreløbig blot samlet fem procent af potentialet op.

Derudover arbejder man også med et regionalt erhvervssamarbejde med andre netværk: Erhvervsrådet Herning, Ikast og Brande, Business in Sport, Sponsor Network, klubber i Struer, Skive, Holstebro og Ringkøbing samt Biz-Net Brande. Der er små 2.000 virksomheder i det netværk. Flere netværk vil komme til i 2013, oplyser Relation Manager Jan Lindegaard.

Professionel sport genererer milliarder af kroner på globalt plan. Men det er ikke længere kun atleter, klubber og forbund, der skummer fløden fra sportens store tag selv-bord. Sport er også blevet en vigtig del af erhvervslivets forretningsstrategi, når der skal skaffes kunder i butikken, handles og hentes sorte tal på bundlinjen. Hvor sponsorer i professionel sport før i tiden var rene hjertesponsorer, er forholdet mellem sport og erhvervsliv i dag blevet business to business, hvor der netværkes og handles på livet løs.

”Sporten er kort sagt blevet professionaliseret. Hvor man i gamle dage solgte en eksponering, er det i dag en tovejsproces, hvor en sponsor køber sig ind i et netværk i en sportsklub – og dermed adgang til andre kontakter i erhvervslivet,” siger Kenneth Holm Cortsen, der forsker i sportsøkonomi og -branding på Aarhus Universitet.

Eller som en landets største sponsorer, Deloitte, der bl.a. sponsorerer Superligaen i fodbold, udtrykker det:

”Vi er ligeglade med eksponering. Det, vi får ud af det, er at være en del af et netværk. Sådan har det været i ti år – og sådan har dansk fodbold fungeret i ti år,” erklærer Jesper Jørgensen, partner og direktør i analyse- og revisionsfirmaet Deloitte.

Sporten åbner døre

Netop den udvikling ser man i dag over alt i Danmark – fra de små provinsbyer med små, lokalt forankrede klubber til hovedstadens nationale brands som F.C. København og Brøndby IF. Sportssponsorering er i løbet af de sidste 17 år steget med 415 procent – på trods af finanskrisens gennemslag i 2008. Enhver sportsklub, stor som lille, med respekt for sig selv udvikler derfor i dag erhvervsnetværk, hvor der tales, handles og udveksles viden. Det har man også erkendt i FC Midtjylland, der med professionel fodbold og håndbold på programmet skal hente endog rigtig mange penge hjem for at få butikken til at løbe rundt. Fodbolden i det midtjyske har således hevet 743 og håndbolden 125 sponsorer ind i diverse erhvervsnetværk, der med faste møder og agendaer sætter ’samhandel’ på dagsordenen.

”Man kan sige, at den udvikling for alvor tog fart efter årtusindskiftet. Man mødes simpelthen cirka hver 14. dag og netværker og handler med hinanden og hinandens netværk. Det er relationer, der skaber nye muligheder for den enkelte. Eller med andre ord: Man åbner døre for hinanden,” udtaler Jan Lindegaard, Relation Manager i FC Midtjylland – og før det med en fortid i samme funktion i Aarhus Elite, AC Horsens og Silkeborg IF.

FC Midtjylland arbejder, som de fleste andre professionelle danske klubber, ud fra at samle netværk med brancheeksklusivitet (kun en repræsentant fra hver branche i hvert netværk, red.) og maksimalt 30 deltagere i hver gruppe. Ulvene fra heden har desuden udvidet netværkstanken, så man nu to gange om året samler små 2.000 sponsorer fra Midt- og Vestjylland i et samarbejde med andre klubber i området.

”Det er et rent businesssamarbejde, hvor jeg og klubben arbejder ud fra at skabe værdi for den enkelte virksomhed, der tilslutter sig netværket. Sporten bruges – med strukturerede fora – som en opbakning og mulighed for tværfaglige erhvervssamarbejder. Netværkene skaber simpelthen værdi – både for det enkelte firma og for samfundet,” fastslår Jan Lindegaard.

Ambassadører for hinanden

Lige i udkanten af ’Ulveland’ sidder således Jess Teilmann. Han er grundlægger, partner og direktør i det lille it-firma Sotea i Silkeborg. Firmaet har formedelst 26.000 kroner eksklusive moms valgt at være en del af netværket i en af landets største håndboldklubber, Bjerringbro-Silkeborg (BSV):

”Den primære gevinst for os er, at vi er til stede ved kampene. Det er her, vi får netværket med stort set samtlige virksomheder i Silkeborg-området,” siger han og fortsætter:

”Efter tre-fire år har vi efterhånden bygget et rigtigt godt netværk op. Det drejer sig både om eksisterende og potentielle kunder. Det betyder, at nogle kender os så godt, at de eksempelvis anbefaler os til andre i deres netværk. På den måde bliver man en slags ambassadører for hinanden i fællesskabet.”

Det er et fænomen, man kender over hele landet: Den lokale sportsklub er mødestedet for det lokale erhvervsliv. Selv i landets stærkeste sportsbrand, F.C. København, handles der på livet løs, selvom virksomheden er mere national end lokal:

”Under min korte præsentation ved et netværksmøde i FCK efterlyste jeg kendskab til kommende ombygninger eller renoveringer. Ud af ingenting fik jeg derefter informationer om, at Hotel d’Angleterre skulle ombygges for 100 millioner kroner. Vi forfulgte det naturligvis og fik givet et tilbud, hvor vi efterfølgende fik kontrakten. Det er en meget stor opgave og en ditto omsætning for et firma som mit, og opgaven fik jeg udelukkende på baggrund af min deltagelse i FCK’s netværk,” udtaler Jørgen Ditlev Jacobsen, direktør i JD-Transport og medlem af FCK’s HANDELSnetværk.

Eller som forskeren Kenneth Holm Cortsen udtrykker det:

”Sport er kort sagt blevet til strategiske partnerskaber, hvor en klub kan sige: ’Hvis I kommer her og laver en aftale, så er den aftale tjent hjem via en, to, tre eller fire aftaler i netværket’. Et netværk, der vel at mærke samtidig kan tilbyde vidensdeling, innovation, co-branding og nye alliancer for det enkelte firma.”

”Ja, selv firmaernes rekruttering er nu blevet netværksbaseret – og nye ansatte hentes oftest i sportens netværk,” slutter Kenneth Holm Cortsen.

Sportssponsorering
i Danmark:

Omsætning:
(Mio. kr.)

1994:          290
1995:          339
1996:          407
1997:          526
1998:          525
1999:          612
2000:          583
2001:          680
2002:          776
2003:          824
2004:          973
2005:          1.060
2006:          1.136
2007:          1.182
2008:          1.258
2009:          1.104
2010:          1.196
2011:          1.203

Kilde: Dansk Oplagskontrol: Det danske reklamemarked. Maj 2012.

NB. Tal fra 2012 offentliggøres i maj 2013.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet