Få højtuddannede udlændinge i virksomhederne

29.4.2013

af

Danske virksomheder ansætter kun få højtuddannede fra udlandet. Det kan komme til at koste job til vores egne højtuddannede.

Flest fra nabolande og USA

Her kommer de fra:

Europa og USA: 80 procent

Heraf Tyskland, Storbritannien, Sverige og Polen: 40 procent

Andre lande: 20 procent

 

Hvor er de ansat i landet:

Region Hovedstaden: 60 procent

 

Kilde:

Undersøgelse blandt alle danske virksomheder 2003-2009 med mere end ti ansatte gennemført af DEA, og finansieret af Vækstforum for Hovedstaden og Den Europæiske Vækstfond.

Vi tror selv, at vi er et samfund med stor fokus på globalisering og på at få udenlandsk know how til landet. Men faktum er, at danske virksomheder kun i meget lille grad ansætter højtuddannede udlændinge.

 

Det viser en ny undersøgelse fra tænketanken DEA, hvis formål er at fremme viden om sammenhængen mellem investeringer i uddannelse, forskning og innovation og dansk vækst og produktivitet.

 

De få udlændinge i danske virksomheder er et problem, mener DEA.

 

Men lige nu har vi masser af unge djøfere, som ikke kan få job i virksomhederne, hvorfor skal vi så hente flere udenlandske højtuddannede ind?

 

”Vi skal se det i et længere tidsperspektiv. Højtuddannede udlændinge tager ikke job fra højtuddannede danskere. Tværtimod viser undersøgelser, at de er med til at skabe vækst. De bidrager fx med viden om lokale markeder. På sigt er de med til at skabe nye jobs til vores egne højtuddannede,” siger forskningschef i DEA, Martin Junge.

 

Henter mest fra nabolandene

Danske virksomheder har typisk ikke en strategi for rekruttering af højtuddannede udlændinge, viser undersøgelsen.

 

Når virksomhederne rekrutterer højtuddannede udlændinge, sker det i høj grad tilfældigt gennem netværk af kunder, leverandører og alliancepartnere.

 

Undersøgelsen viser også, at de højtuddannede udlændinge i danske virksomheder primært er fra landene omkring os og kun i et lille omfang fra nye vækstlande i Asien og Sydamerika.

 

Det mener DEA også er et problem.

 

”Man kan sige, at det som udgangspunkt er lige meget, hvor talenterne kommer fra, så længe det er de bedste, der ansættes. Men den globale arbejdsdeling er for alvor begyndt at påvirke det danske arbejdsmarked – også for de højtuddannede,” siger Martin Junge.

 

Læg strategi for Kina, Indien og Brasilien

Det vil være en god ide for danske virksomheder at kigge mod de nye vækstlande, når de rekrutterer.

Dels fordi landene udenfor Europa, fx BRIK-landene udgør fremtidens afsætningsmarkeder, forklarer Martin Junge.

 

”Dels fordi vores undersøgelse viser, at der i øjeblikket opbygges en stor videnkapacitet i fx BRIK-landene indenfor de områder, hvor virksomhederne i Region Hovedstaden – som er dem, som har flest højtuddannede udlændinge ansat – har deres styrkepositioner.”

 

DEA's undersøgelse viser, at de virksomheder, som har en strategi i forhold til global rekruttering, i højere grad rekrutterer fra nye vækstlande som Kina, Indien og Brasilien.

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet