Dårligt år for JØP

22.4.2013

af

Med et samlet afkast på 6,2 procent lå JØP under resten af branchen i 2012.

Årets afkast i JØPs afdeling 1 før skat var 4,9 procent for ikke-omtegnede medlemmer og 6,1 procent for omtegnede medlemmer, og det er ikke tilfredsstillende. Årets afkast i afdeling 2 var 9,5 procent, og det holder trit med branchen.

 

Samlet gennemsnitlige afkast blev altså 6,2 procent før skat, og det er væsentlig under de 8-14 procent, som er niveauet for branchen i 2012.

 

Det fastslog JØPs formand, Agnete Raaschou-Nielsen, på JØPs årlige generalforsamling torsdag i sidste uge.

 

For defensive i 2012

Det var årets investeringsprofiler, den var gal med. Undervægt i aktier og virksomhedsobligationer trak ned.

 

”Set i bakspejlet var vi lidt for defensive i 2012,” sagde formanden.

 

”Men et enkelt års lavere afkast kan ikke afgøre, om vores strategiske valg er rigtige. Det skal vurderes over en periode. Som I måske husker, leverede vi sidste år det næstbedste afkast i branchen – og det gjorde vi for øvrigt også i kriseåret 2008 – så på den lange bane ligger vi fortsat godt i sammenligning med andre.”

 

Årets resultat gav ikke anledning til kritik fra generalforsamlingen, som vedtog beretning og regnskab uden afstemning.

 

Grøn arbejdsgruppe stemt ned

Et grønt forslag fra tre medlemmer om ’en særskilt pensionsudredningsgruppe’, som skal se på bæredygtighed 40-80 år frem, led skibbrud. Det blev stemt ned med et overvældende flertal.

 

Agnethe Raaschou-Nielsen sagde, at det ikke var hensigtsmæssigt med alternative fora til bestyrelsen, fordi den har det juridiske ansvar for JØPs investeringsstrategi.

 

Men bæredygtige investeringer er et vigtigt emne, og bestyrelsen vil invitere til et medlemsmøde om det inden næste generalforsamling, sagde hun.

 

Nej til tjek af toplønninger

Tidligere overvismand Christen Sørensen stillede forslag om, at JØP på generalforsamlingerne i de danske selskaber, som JØP har aktier i, skal stille krav om, hvor høj aflønningen af selskabets direktion må være.

 

”Amokløbet startede i den finansielle sektor i USA og var med til at skabe finanskrisen. Det fortsætter også i andre brancher og også herhjemme med absurde toplønstigninger, som er uden sammenhæng med resultaterne,” sagde han.

 

Men bestyrelsen kunne ikke anbefale forslaget, og generalforsamlingen stemte det ned.

 

”Vi kan følge dig langt hen ad vejen i analysen af finanskrisen. Men både dansk lov og EU-lovgivning er langt fremme med skærpede krav,” sagde formanden.

 

Kampvalg: Christen Sørensen stiller op

Til gengæld meddelte Christen Sørensen, som var formand for JØPs bestyrelse 1996-2001, at han stiller op til det kommende valg til JØPs bestyrelse og udfordrer bestyrelsens og generalforsamlingens opstillede kandidater til de fire medlemsvalgte pladser, som er på valg.

 
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Finn Tüchsen
11 år siden
Efter at have deltaget i adskillige aktieselskabsgeneralforsamlinger hvor direktionerne og somme tider også bestyrelserne forlanger løn- og honorar forhøjelser på over 20% synes jeg det er på tide at storaktionærerne træder i karakter. Så jeg vil hilse Chr. Sørensens kandidatur velkomment.