Skal dårlige chefer stemmes ud?

13.2.2013

af

Dårlige ledere skal stemmes ud, mener glædesekspert. Nej, det er for useriøst, mener ledelsesekspert, men de skal konfronteres.

Der er alt for mange dårlige ledere, der ødelægger arbejdslivet for de ansatte. Derfor bør de ansatte kunne stemme deres leder ud. Det siger Alexander Kjerulf, stifter af Arbejdsglæde, ifølge avisen.dk.

Han henviser til den brasilianske virksomhed Semco med 3.000 ansatte. Her rater medarbejderne deres nærmeste chef på en række parametre to gange om året. Cheferne får en score, der bliver offentliggjort internt i organisationen. Herefter kan medarbejderne vælge deres egen chef. Og hvis du som chef scorer dårligt et par gange i træk, så har du ingen medarbejdere, og så er det ud, ifølge Alexander Kjerulf. 

Andre har ansvaret

Steen Hildebrandt, professor i organisations- og ledelsesteori ved Aarhus Universitet, er enig i, at dårlige ledere ikke gør megen gavn, og at de i mange tilfælde gør direkte skade. Men han mener også, at det er useriøst at lade medarbejderne stemme deres ledere ud. Den beslutning må andre træffe.

”Pistolen skal i stedet rettes mod de personer, der ansætter lederne, fx bestyrelsen eller ledergruppen, for det er dem, der har svigtet. Det er dem, der har ansat dig. Det er dem, der ikke har bakket dig op som leder, og det er dem, der ikke har givet dig de rigtige redskaber,” siger Steen Hildebrandt. 

Katten om den varme grød

Alexander Kjerulf siger til avisen.dk, at dårlige ledere desværre ofte får lov til at være dårlige ledere i årevis.

Steen Hildebrandt medgiver, at nogle dårlige ledere får lov til at sidde alt for længe. Også selvom der bliver gennemført lederevalueringer, der tydeligt viser, hvilke ledere der langt fra mestrer deres lederrolle til ug. Men igen peger pistolen ifølge ham mod dem, der hyrer og fyrer.

”Man tager ikke konsekvensen, og man tager ikke den vanskelige samtale, for pilen peger jo også på én selv, hvis én af de ledere, man selv har ansat, ikke slår til.” 

Den gode leder

Gode ledere kan ifølge Alexander Kjerulf skabe både gode resultater og gode relationer.

”De kan hjælpe medarbejderne til at lave et godt stykke arbejde og se meningen med det, de laver. De kan gøre medarbejderne dygtigere. Og så skal de skabe en god stemning og gode relationer kollegerne imellem og mellem ansatte og ledere,” siger han til avisen.dk.

Når alt det så er sagt, understreger Steen Hildebrandt, at en dårlig leder ikke pr. definition er en dårlige leder for alle og alle steder. Den leder, som nogle synes er dårlig, kan sagtens være en god leder for andre eller i en anden virksomhed.

Hvad synes du? Skal medarbejdere kunne stemme dårlige chefer ud? Skriv din kommentar i kommentarfeltet herunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Sanne Fandrup
11 år siden
Set i lyset af, at man ofte som medarbejder undrer sig over, hvad diverse trivselsundersøgelser egentlig bruges til, når de først er afsendt, er det da besnærende at få samme magt, som den leder, men er ansat hos, til at dømme ude.
Catharina Sveistrup Damgaard v/ Bisidderen.dk
11 år siden
Det er nok lige voldsomt nok at følge Semco. Det løser jo ikke problemet, at man vender bøtten. I stedet bør man igangsætte en tættere kommunikation mellem ledere og medarbejdere. Det er på tide, at man fx. i det offentlige får mere ud af den værdi der ligger i, at man har tillidsrepræsentanter. En TR bør "frikøbes" så pågældende har reelt tid til at deltage med ledelsen i tilrettelæggelsen af et sundt arbejdsmiljø, der minimerer stressniveauet. Dette kan ikke gøres som venstrehåndsarbejde. Djøf har en fantastisk TR-uddannelse, men jeg hører alt for lidt om, at TR-arbejdet er med til at rykke i forhold til stress. Vi kan ikke fortsætte med at parkere så mange på stress. Det er dyrt for såvel arbejdsgivere som arbejdstagere. Det er politisk vilje, der skal til m.h.t. at pålægge de offentlige ledere at bruge medarbejderne mere end at misbruge dem. Alle de fine undersøgelser der laves om, hvad der skal til, for at få et sundt og produktivt/innovativt arbejdsmiljø - bruges de tilstrækkeligt i praksis ? Lad os lige linke til Alexander og se, hvad han har gang i: http://arbejdsglaedenu.dk/produkter/. Jeg kan se, at nogle virksomheder har brugt ham. Måske er de noget at hente der.