Bedre at miste sit job end at blive i uvished

25.10.2013

af

Et usikkert job går hårdere ud over trivsel og helbred end en fyring. Det viser forskning med afsæt i det islandske bankkollaps.

Massefyringer, chok og økonomisk kaos var konsekvensen af det store islandske bankkollaps i 2008. De ansatte havde overhovedet ikke set det komme. De fik meldingen via radioavisen, skriver arbejdsmiljoforskning.dk.

Den islandske regering lovede dog, at den ville redde de lokale banker. Men alligevel blev omkring 20 procent af de ansatte fyret.

Hårdest for de tilbageblevne

Men selv om arbejdsløsheden næsten over nat steg fra et til ni procent, havde de bankansatte, der blev tilbage, en dårligere trivsel og helbred end dem, der blev ledige. Det viser undersøgelser fra Ásta Snorradóttir, der er forsker og ph.d.-studerende på Islands Universitet i Reykjavik.

Sideløbende med de voldsomme begivenheder har hun, ved hjælp af spørgeskemaer og interviews i henholdsvis 2009, 2011 og 2013, undersøgt de bankansattes helbred og trivsel – både dem, der blev, og dem, der røg ud.

”Mine resultater viser, at de ansatte, som overlevede nedskæringerne og beholdt et usikkert job i bankerne, havde dårligere trivsel og helbred end de personer, der blev afskediget. Selv de bankansatte, der blev genansat i andre stillinger, rapporterede om dårligere trivsel og helbred end de ledige,” siger Ásta Snorradóttir til arbejdsmiljoforskning.dk.

Højtuddannede særligt udsatte

En anden iøjnefaldende ting ved den første måling i 2009 var, at de højtuddannede var dem, der var mest bekymrede for at miste deres arbejde. I 2011 var det de lavt- og mellemuddannede.

Det skyldes ifølge Ásta Snorradóttir, at de højtuddannede var de første til at miste deres job. Siden var det alle, der blev ramt på deres levebrød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet