Djøfere går på arbejde, selv om de er syge

11.1.2013

af

Over halvdelen af djøferne arbejder, på trods af at de er syge. En stor del skyldes det pres, der ligger på dem, mener Einar B. Baldursson, forsker i arbejds- og organisationspsykologi.

Næsen løber, og panden brænder. Alligevel slipper djøferne ikke arbejdet. Ifølge en ny undersøgelse, som Djøf har gennemført blandt knap 1.700 erhvervsaktive djøfere, er 54 procent gået på arbejdet, selvom de egentlige var syge.

Særligt djøfere uden ledelsesansvar tropper syge op på arbejdet.

 

Presset til at arbejde

Og der er desværre kun tegn på, at stadig flere djøfere vil gå på arbejde, selv om de er syge. Følelsen af et tyngende ansvar bliver nemlig til stadighed større blandt djøferne, mener Einar B. Baldursson, forsker i arbejds- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet.

”Tidligere var det lederen, der tog ansvar for, at dine opgaver blev løst. Men nu har ledelsen uddelegeret sit ansvar, så du hænger på det hele selv. Og det er i høj grad et pres, der ligger på djøfere. ’Hvis ikke jeg møder på arbejdet i dag, har jeg endnu mere at lave i morgen’. Og så er det, djøferne går på arbejde, selvom de er syge,” siger Einar B. Baldursson.

 

Et arbejde er et arbejde

Yngre djøfere er mest tilbøjelige til arbejde på trods af sygdom, hvilket ikke er overraskende, mener Einar B. Baldursson.

”De unge lægger en stor del af deres identitet i arbejdet. I min generation er vi stadig mange, der mener, at et job er et job.”

Ud over presset på djøferne synes Einar B. Baldursson, at hele debatten om sygefravær er forskruet.

”Vi taler hele tiden om, at sygefravær skal undgås. Men nej, det skal det ikke. Det skal forvaltes. Hvis vi arbejder, selvom vi er sløje, er der en stor sandsynlighed for, at vi bliver endnu mere syge, og samtidig smitter vi vores kolleger. Hvis vi er nede at dykke, fremgår det af vores fremtoning, og så smitter vi hinanden følelsesmæssigt i negativ retning. Og så skal vi blive hjemme.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet