Danske chefer roser mere end de fleste

18.1.2013

af

Danske medarbejdere får mere ros for deres indsats end mange andre europæere, viser ny undersøgelse. Alligevel efterspørger de mere ros eller måske nærmere anerkendelse.

Lidt mere end hver tredje danske medarbejdere får ros af deres chef. Det placerer de danske ledere på en andenplads blandt syv europæiske lande, når det gælder ros af deres medarbejdere. De svenske chefer overhaler de danske en smule og indtager en førsteplads. Mens de tyske chefer får en klar bundplacering.

Det viser en ny undersøgelse, som jobportalen StepStone har gennemført blandt knap 4.500 medarbejdere, heraf 368 danske medarbejdere.

 

Den skandinaviske model

Erhvervspsykolog Birgitte Svinth arbejder med lederudvikling og lederuddannelse og herunder anerkendende ledelse, og hun mener, det giver god mening, at de skandinaviske ledere er bedst til at uddele ros.

”Skandinaviske ledere er veluddannede inden for ledelse. De ved godt, at de ikke kan lede gennem kommandoer, men ved at motivere. Og anerkendelse er altså motiverende.”

 

Tom ros

Men mens godt hver tredje dansker er tilfreds med den ros, de får fra chefen, er det alligevel næsten to tredjedele, der aldrig eller stort set aldrig får ros af chefen. Og langt de fleste ville ønske, at de fik flere klap på skulderen.

Det kan måske godt undre lederne, siger Birgitte Svinth.

”Jeg møder tit ledere, der ikke forstår, hvorfor deres medarbejdere ikke giver dem bedre ledervurderinger. ’Vi bestiller jo ikke andet end at rose, og så siger de, at de ikke får nok ros’, lyder det fra cheferne.”

Men det er nu ikke så underligt, for det er måske slet ikke den form for ros, som den enkelte tager til sig, mener Birgitte Svinth.

”Den skandinaviske arbejdskultur er i høj grad præget af selvledelse blandt medarbejdere. Og nøglen til deres motivation ligger ikke i, at lederen deler ros ud til højre og venstre og gruppevis. De vil have en konkret og specifik anerkendelse på lige præcis det, de laver.”

 

Større behov for ros hos danskerne

I Tyskland og Frankrig siger en del af medarbejderne, at det er helt fint med dem, at de aldrig eller sjældent får ros. Men både i Danmark og Sverige er det de færreste, der lever godt uden et klap på skulderen. Hvorfor har vi brug for flere rosende ord fra chefen?

”Det hænger igen sammen med vores måde at arbejde på og betragte vores arbejde på. I Tyskland og i Frankrig tror jeg, at de går til arbejdet med en anden tilgang. Du indtager din plads i et mere veldefineret hierarki, og du regner med at blive korrigeret. Her betyder vores karriere meget for os, og vi ser os selv som stjerner i vores arbejdsliv,” siger Birgitte Svinth.

Så hendes anbefaling til lederne er at være mere anerkendende og give mere konkret og mere individuel ros. Og så bør medarbejderne hjælpe deres ledere på vej. De skal give udtryk for, hvad de ønsker feedback på og hvordan. Og nu skal man jo huske på, at feedback ikke nødvendigvis altid kun er ros, men også kan være korrigerende, siger Birgitte Svinth.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet