En skattekiste af kompetencer og erfaringer

15.8.2012

af

Afklaring kombineret med præcise tanker om, hvad man kan byde ind med i den konkrete virksomhed, er vejen til nyt job i senkarrieren.

”Jeg tror, at en del medarbejdere med mange år på arbejdsmarkedet bag sig tænker, at nu skal der ske noget nyt,” siger arbejdsmarkedsøkonom ved CBS, lektor Birthe Larsen.

Hidtil har dette nye typisk været forbundet med otium, rejser og børnebørn, men i takt med en stigende levealder trænger et karriereskift sent i arbejdslivet sig på som et stadig mere relevant alternativ.

”Vi kommer til at være i længere tid på arbejdsmarkedet, og derfor er det vigtigt, at man tænker på, at ens karriere ikke er ved at slutte, når man er 60-65,” pointerer Birthe Larsen, der også anbefaler virksomhederne at omstille sig til udviklingen:

”Det er også et spørgsmål om, at man fra arbejdsgiverside ser, at 50-årige medarbejdere stadig har mange arbejdsår i sig, og at de vil få glæde af det rigtig mange år ud i fremtiden, hvis de investerer noget oplæring i dem.”

Som bekendt kan der imidlertid indimellem komme lidt slør for et arbejdsgiverblik, når det retter sig mod investerings- og andre muligheder i det grå guld, men den gode nyhed er, at man selv kan gøre noget for at fjerne det slør, lyder erfaringen fra chefkonsulent i Djøf Frederik Iuel.  

Afklaring er guld

”Det drejer sig om at kende sit næste skridt, og måske også det næste igen, så man ved, hvordan man opgave- og relationsmæssigt skal begå sig. Og selvfølgelig også ved, hvad man skal have af efteruddannelse,” siger Frederik Iuel og giver et eksempel:

”Hvis man gerne vil være specialist i sin seniorkarriere, men hidtil har arbejdet som generalist, så skal man begynde at tage de opgaver, der giver mulighed for at gå mere i dybden, og få brandet sig som fordyberen i forhold til omgivelserne.”

Men også selvom man ikke har forberedt sig gennem længere tid, er der meget, man som 50+’er selv kan gøre for at køre sig i stilling til et jobskifte.

”Det er vigtigt fra starten at rette fokus på alt det, man kan. Man er en skattekiste af kompetencer og erfaringer, men måske har man ikke selv blikket for det,” siger Frederik Iuel.    

Frækkere og mere pågående

Markedschef i jobrådgivningsvirksomheden AS3 Palle Udsen oplever, at det kan være særligt svært at trænge igennem via en ansøgning, når man er fyldt 50.

”Derfor skal man gøre sig ekstra synlig over for virksomheden. Det kan fx være ved at stille nogle begavede spørgsmål med udgangspunkt i annoncen, ved at ringe op, men også fysisk at gå ud og aflevere sin ansøgning, så man viser, man er motiveret og klar,” anbefaler markedschefen.

Efter hans erfaring gælder det i det hele taget om at være en lille smule frækkere, mere pågående og skarpere, hvis man ønsker nyt job i senkarrieren. Også på baggrund af normerne i denne aldersgruppe, eksempelvis med hensyn til at netværke.

”De kan have rigtig svært ved at ringe rundt og fortælle, at de har brug for noget sparring, for de synes, at de i deres alder jo egentlig burde vide, hvad man skal gøre. Men det er vigtigt at være ekstrovert og få afdækket og lagt en plan for, hvem man skal spørge om hvad i sit netværk,” understreger Palle Udsen og tilføjer, at de fleste faktisk får job via deres typisk ganske store netværk, og det derfor er det vigtigste sted overhovedet at gøre sig synlig.

”Hvis man fx gerne vil søge job i Novo, kan man undersøge, om der er nogen i ens netværk, der kender til virksomheden, eller kender nogen, der gør det. Så er man mere klar på, hvad man kan bidrage med. Og jo skarpere du kan være, jo større succes,” lyder Palle Udsens erfaring.


Karrieren forlænges

Ifølge fremskrivninger bygget på forventet levealder vil en dansker i år 2100 kunne trække sig tilbage med efterløn som 74-årig, mens hun vil kunne hæve folkepension fra sin 77-års fødselsdag. Det er selvfølgelig fremtidsmusik, men betyder allerede i dag, at danskere der er sidst i 50’erne eller yngre, vil få et stadig senere otium i kølvandet på velfærdsaftale og tilbagetrækningsreform. Eksempelvis vil en dansker, der er 49 i dag, kunne få efterløn som 65-årig og folkepension som 68-årig.  

Gode råd

Tre råd fra markedschef i jobrådgivningsvirksomheden AS3 Palle Udsen til djøfere, der ønsker at skifte job i senkarrieren:

Løn. Man kan drosle lidt ned på ambitionsniveauet og signalere det ved ikke at flashe alle ens ledelsesmæssige erfaringer i en ansøgning. Markedet er ikke til lønforhøjelser, og i mange situationer vil der nok være en lønnedgang.

Vikarbureauer kan være en god indslusning til et nyt job, især for folk med ekspertise og erfaring.

Afsøg markedet. Nogle virksomheder fokuserer  på nyuddannet arbejdskraft, andre er mere åbne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet