Djøf: Ledighed, stress og skat skal ned

30.4.2012

af

Foto: Morten Holtum

Foto: Morten Holtum

Djøf bruger seks millioner til at åbne nye jobmarkeder for de mange ledige djøfere. Samtidig ønsker Djøf skattelettelser, kom det frem på repræsentantskabsmødet 2012.

Dimittendledigheden er alarmerende, ledigheden er generelt set rekordhøj, og djøferne, der er i arbejde, knokler - nogle af dem, til de segner. Ledigheden og presset på djøferne var igen det helt store tema på Djøfs repræsentantskabsmøde 2012.

Vejen frem er vækst, en ekstra bevilling på seks millioner til at få sat skub i beskæftigelsen og skattelettelser. Lød det i overordnede træk fra Djøfs formand Lisa Herold Ferbing.

”Mere end hver tredje samfundsvidenskabelige kandidat, der er uddannet indenfor det seneste år, er ledig. I staten gennemføres der massive besparelser under overskriften ’effektiv administration’, og aldrig har vi haft flere afskedigelsessager. Den økonomiske krise tegner til at blive endnu mere alvorlig og mere langvarig end forventet,” sagde Lisa Herold Ferbing.

Ekstra indsat for flere i arbejde

I Djøf er der blevet oprettet et beskæftigelsessekretariat, der skal fokuserer på alle de jobåbninger og muligheder, der er for djøferne - blandt andet i de små- og mellemstore virksomheder.

”Når vi skal i dialog med ministrene om, hvad de har tænk sig at gøre, viser det her, at vi selv mener det alvorligt. Vi fejer for vores egen dør,” sagde Lisa Herold Ferbing.

Hårdt pres i arbejdslivet

Men selv om rekordmange djøfere er ledige, er langt de fleste djøfere i job. Og dem, skal der også være fokus på. Mange af dem betaler nemlig også en regning.

”En del medlemmer oplever et dårligt arbejdsmiljø. De giver udtryk for, at tonen er blevet hårdere og kravene skærpet,” sagde Lisa Herold Ferbing.

Det fik Lars Qvistgaard, formand for Djøf Overenskomstforening og formand for et nyoprettet arbejdsmiljøudvalg i AC, til talerstolen.

”Vi må have fokus på arbejdslivets skyggeside. Stress rammer individuelt, men den skal håndteres kollektivt,” sagde Lars Qvistgaard, der også fortalte, at han selv efter en periode i højeste gear pludselig oplevede at miste en del af hukommelsen og glemme aftaler og møder. Stressen havde bidt sig fast.

Også formanden fra Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige i Djøf, Martin Cumberland, bød et markant fokus på familie- og arbejdslivsbalancen velkomment.

”Selv om vi er rå og er i stand til at fakturere 25 timer på et døgn, så er det ved at blive et stort problem. Vi er kun mennesker,” sagde Martin Cumberland.

Skat - et kontroversielt emne

Budskabet om, at Djøfs bestyrelse nu har tilført nyt liv til deres synspunkt fra 2007 om at sænke skatten på arbejdsindkomst og samtidig mener, at finansieringskilden kan være øget beskatning af fast ejendom, fik også flere op på talerstolen.

Bestyrelsen fik blandt andet klap på skuldrene for, ’at de tør tage fat på et så helligt område’. Men de blev også mødt med en advarsel om ’at kaste vores forening ind i den slags politiske spørgsmål’. Og så blev der stillet spørgsmål ved effekten om at sænke topskatten.

”Når vi har en situation, hvor folk arbejder til kanten af det, de kan, uden at stressen rammer dem, så får man ingen effekt ved at sætte skatten ned,” lød en kommentar fra et repræsentantskabsmedlem.

Men ellers blev der uddelt så mange klapsalver, at en deltager bemærkede, at ’man skulle tro, det var et tidligere sovjetisk stormmøde, vi var til’.

Bestyrelsen består det kommende år af:

Lisa Herold Ferbing (Djøf Privat) formand for Djøf. Mette Hvid Johannesen (Overenskomstforeningen) og Per Hansen (Offentlige chefer) næstformænd. Allan Luplau (Djøf Privat), Lars Qvistgaard (Overenskomstforeningen), Elisabeth Kjeldsen (Offentlige chefer), Martin Cumberland (FAAF) og Theis Simonsen (Djøf Studerende).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Birgitte Marstrand Mygind
11 år siden
I forhold til slutfirsernes og doccomboblens arbejdsløshed har DJØF lært at handle. Det er et særdeles nyttigt redskabt at der er etableret et beskæftigelsessekretariat, men det er fortsat vigtigt ikke alene at store DJØF er på banen med de politiske udmeldinger i pressemeddelelser, læserindlæg etc., men også at hver enkelt arbejdende DJØF'er forsøger at få ansat nye djøf'ere. Det er ude i det virkelige liv at vi, som er i arbejde, skal kæmpe for at der oprettes nye djøf-stillinger. Det er os, der skal arbejde målrettet på at få endnu en ny kollega på arbejdspladsen og det kan bl.a. ske ved projektansættelse, hvad jeg sammen med mine kollegaer på min arbejdsplads forsøger at gøre. Det kunne måske også være en ide, at der dannes lokale eller regionale netværk, hvor arbejdsløse og arbejende djøf'ere kunne mødes og udveksle erfaringer og ideer og netværke om mulige job - min erfaring er at mange job stadig besættes via netværk.