Med skitseblok og spidset pen

25.1.2012

af

Efter mange år som arbejdsmarkedskonsulent valgte Jens Voxtrup at forfølge en gammel drøm. Han slog sig ned som tegner.

Det er nu seks år siden, Jens Voxtrup forlod sit faste konsulentjob og begyndte at tegne for alvor. Et skifte han ikke har fortrudt.

”Jeg har fået meget mere arbejdsro, bedre tid til at få ideer og plads til at folde dem ud. Og så savner jeg bestemt ikke morgenmøder, personalemøder, cirkulationsmapper og rundemails,” fortæller han med et smil.

Anledningen til det drastiske karriereskift kom, da Voxtrups tidligere arbejdsplads, analyseinstituttet CASA, splittede op og fortsatte i to forskellige konstellationer. I stedet for at følge en af grupperne valgte Voxtrup at træde helt ud. 

”Jeg var nok kørt lidt træt i konsulentverdenen, hvor der altid er for kort tid til at lave tingene. Så da CASA revnede, var det en oplagt anledning til at gentænke mit arbejdsliv,” siger han.

Skønt Jens Voxtrup har forladt konsulentjobbet, holder han stadig fast i sit faglige område. Han tegner meget tit til virksomheder og organisationer, der beskæftiger sig med arbejdsliv og arbejdsmiljø. De bestiller illustrationer til deres informations- og undervisningsmateriale. Eller de beder Voxtrup sidde klar med skitseblok og spidset pen til konferencer og seminarer, så han kan levere et anderledes referat fra dagen eller indfange skarpe pointer fra oplæg og diskussioner med sin hurtige streg.

De sidste par år har Jens Voxtrup også tegnet for store entreprenørvirksomheder – mest tegninger af selve byggeprocessen, som kan informere medarbejdere, bygherrer og indimellem de borgere, der bliver berørt.

Med en uddannelse som cand.tech.soc. fra Roskilde Universitet i bagagen og sine mange år i arbejdsmiljøbranchen føler Jens Voxtrup sig godt klædt på til opgaverne.

”Jeg forstår jo alle de frække ord og skal så bare omsætte dem til tegninger. Så jeg trækker rigtig meget på mine faglige områder. Faktisk føler jeg, at jeg er i samme branche som før, bare i en anden niche.”

Hvor har du lært at tegne?

”Jeg er helt selvlært. Sad altid og tegnede i folkeskolen med god opmuntring fra min formningslærer. Jeg har min blok med overalt. Også på ferier. I familien har jeg ry for altid at blive væk, når vi holder kaffepauser. Så sidder jeg og tegner i skyggen af et træ. Efterhånden bliver familien nærmest skuffet, hvis jeg ikke bliver væk.”

Du har gjort din hobby til din levevej?

”Ja, jeg plejer at sige, at det er lykkedes mig at forene det nyttige med det behagelige. Jeg har et ret frit arbejdsliv, hvilket er stærkt vanedannende. Jeg kan ikke rigtig se mig selv som ansat i et fast job igen, så alt tegner til, at jeg fortsætter som selvstændig tegner.”

Hvorfor er tegninger gode til at formidle?

”En tegning kan skære en pointe ud i pap. Hvis man rammer rigtigt, kan en tegning være et supereffektivt redskab til at få et budskab klart igennem.”

Kunne du leve af det fra begyndelsen?

"Det ved jeg faktisk ikke, for jeg var så heldig at komme med i noget forskning og noget undervisning i et par år, mens jeg kørte tegnebiksen op ved siden af. Egentlig var jeg rimelig rolig omkring det med økonomien. Det var nok mere min kone, som var bekymret i starten."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet