Vælg din chef med omhu

26.1.2011

af

For nogle er den rigtige chef nærmest vigtigere end selve jobindholdet – især for dem, der har dårlige cheferfaringer fra tidligere. Men hvordan sikrer man sig, at man får en god chef? Få fif til, hvordan du finder det rigtige chef-match.

Konsulenterne i Djøfs Karriere- og Kompetencecenter bliver ofte kontaktet af djøfere, der er på jobjagt: ’For det går altså bare ikke med chefen’.

Og det er på ingen måde overraskende, men meget beklageligt, mener Steen Hildebrandt, professor i organisations- og ledelsesteori.

”Det er meget meget afgørende for ens jobtrivsel, at man har den rigtige chef. Det svarer jo til, at børn, der har en god tysklærer, elsker tysk, og omvendt hader de tysk, hvis læreren er dårlig.”

Og ligesom, at langt fra alle børn elsker tysk, er det heller ikke alle medarbejdere, der har de optimale arbejdsvilkår, fordi det ikke rigtig svinger med chefen.

Men selvom de går i gang med at kigge efter nyt job, kan det være svært at spotte, om den potentielle chef, de møder en enkelt gang eller to til en samtale, er den rigtige for dem.

”Det er desværre ofte som russisk roulette, om man havner i et job med en god leder. Du kender jo ikke så meget til din leder, når du bliver ansat, men når du forlader virksomheden, kender du til gengæld din leder rigtig godt,” siger Steen Hildebrandt. Og det er jo altså desværre ikke altid for det gode.

Brug øjne og øre

Når det så er sagt, er der selvfølgelig noget, du selv kan gøre for at finde ud af, om du vil svinge godt med en potentiel chef.

”Spørg dig for. Og se dig for. Danmark er jo ikke større, end vi godt kender de virksomheder, hvor corporate branding og god ledelsesstil bliver vægtet højt – og vi kender også godt de virksomheder, der er blacklistet, når det gælder god ledelse,” siger Steen Hildebrandt.

Brug maven

Og så har du et redskab lige ved hånden, som du ikke skal glemme at bruge i jagten på en chef, der er god for dig. Nemlig din mave, siger Steen Hildebrandt.

”Maven taler sandt. Så selvom alt andet ser godt ud, så lyt til din mavefornemmelse, når du skal vurdere, om kemien passer.”

Du er dog ikke helgarderet, når du har konsulteret maven, og den har sagt god for chefen på den anden side af bordet, for det kan være, at chefen forsvinder til et nyt job efter en kort tid, og du slet ikke svinger med efterfølgeren. Derfor er det en god ide at gå efter de virksomheder, der generelt set er kendt for god ledelsesstil, siger Steen Hildebrandt.

Og i nogle tilfælde er det ikke nok at spørge maven til råds. Måske er det en god ide i det hele taget at kigge indad.

”Hvis det er tredje gang, man forlader et job på grund af lederen, så kan det jo godt være, at tiden er kommet til at kigge på sig selv,” siger Steen Hildebrandt.

Få flere fif til jagten på den gode chef – tryk på link i højre side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Charlotte Løfberg
13 år siden
Hvem sir at DU skal bruge den ? måske er tiden kommet til at kigge på sig selv.... Mvh Charlotte Løfberg
Poul Kyhl
13 år siden
En noget tynd artikel, hvor der ikke er noget nyt. Det eneste nye og interessante er det omkring Danmark ikke er større end at "vi" godt ved hvilke virksomheder der er blacklistet vedr. god ledelse og hvilke der ikke er det. Det kan godt være at den gode Steen Hildebrandt ved det - men jeg som menig medarbejder i en virksomhed ved det ikke. Hvor er de uddybende spørgsmål desangående fra Tine Santesson ? Hvordan og hvor får man den information ? Hvad skal jeg bruge artiklen til ? mvh poul kyhl