Robotternes testcenter

8.9.2010

af

Center for Robotteknologi er en afdeling under Teknologisk Institut. Centeret ligger i Forskerparken i Odense og beskæftiger sig – ikke overraskende – med robotter.

”Vi arbejder på at få de mest innovative og nyskabende robotteknologiske løsninger ud i det danske samfund – og ud i erhvervslivet,” fortæller Claus Risager, der er chef for centeret i Odense.

”Det er den slags robotløsninger, som endnu ikke findes i Danmark. Vi har fx opfundet en robot til at plukke æbler i æbleplantager. Vi har også opfundet en ny robothånd, som kan bruges inden for industrien. Vi skaber nye ideer og finder på nye måder at gøre tingene på,” uddyber han.

De bruger både kendt teknologi på nye måder, men introducerer også nye teknologier, som kan løse kendte problemstillinger – fx æbleplukkeren, som løste det problem, at der mangler hænder i de danske æbleplantager.

Center for Robotteknologi har 40 ansatte. Omkring halvdelen er tekniske specialister, og resten er journalister, filmfolk og samfundsvidenskabere.

Centeret er en afdeling af Teknologisk Institut, som blev stiftet af den unge ingeniør Gunnar Gregersen i 1906, fordi han så potentialet i at skaffe udenlandske elektromotorer hjem til de danske håndværksvirksomheder − noget virksomhederne manglede kompetence til selv at gøre.

Ny teknologi til Danmark

”Gunnar Gregersen søsatte Teknologisk Institut, som kunne hente den nye teknologi, der blev opfundet og udviklet rundt omkring i verden, hjem til Danmark. De blev kloge på, hvordan den fungerede, og de tilpassede teknologien til den danske industri. Det hævede standarden og industriens konkurrenceevne. Det er præcis det samme, vi laver i dag,” fortæller Claus Risager.

Teknologisk Institut begyndte at fokusere på robotter i 1980’erne, dog uden at have et decideret robotcenter. Til at starte med koncentrerede de sig om industrirobotter.

”I 2002-2003 startede vi Center for Robotteknologi. Det var både industrirobotter, fordi der var kommet så meget ny teknologi ind, men også en række nye områder som sundhed og velfærd, energi og klima, landbrug, fiskeri, byggeri, leg og oplevelsesindustri,” fortæller Claus Risager.

Teknologisk Institut er en selvejende institution, som finansieres via egen indtjening og gennem EU-projektpuljer og nationale projektpenge. I eksemplet med æbleplukkeren fik de penge af Fødevareministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet