Karriere

"For første gang i mit liv føles det godt at være ung og kvinde"

7.9.2021

af

Foto: Alexander Höllsberg

Foto: Alexander Höllsberg

33-årige Mette Dreisler Dirac troede, hun satte lederambitionen på pause, da hun gik på barsel. I stedet blev hun udnævnt til partner. Blæser der nye vinde i konsulentbranchen?

Sidste år i juni gik Mette Dreisler Dirac rundt med plukveer og forberedte sig på ’årsafslutningssamtalen’ med sin leder i konsulenthuset Implement, der altid finder sted inden sommerferien.

Den årlige snak med nærmeste leder plejer at handle om, hvordan ’konsulentåret’ er gået: Har hun nået sine mål, er kunderne tilfredse, og har hun fundet nye kunder eller forretningsområder?

Du kan lytte til artiklen her:

Men komplikationer i forbindelse med graviditeten gjorde, at Mette Dreisler Dirac blev sygemeldt tre måneder inden den planlagte barselsorlov.

Derfor var hun i tvivl. Skulle hun spille hårdt ud? Gå efter en markant højere løn og den udnævnelse til partner, hun havde kæmpet for i flere år, eller skulle hun slå sig til tåls med status quo?

”Normalt ville jeg have en fed fortælling om alt det positive, jeg havde bidraget med i løbet af året. Men på grund af min sygemelding så mine tal anderledes ud, end de plejede.”

Undervejs i samtalen gav hendes leder imidlertid udtryk for, at hun havde klaret det rigtig godt. Hun havde scoret højt på alle de parametre, hun blev målt på, indtil hun blev sygemeldt. Så Mette Dreisler Dirac lagde det ’hårde’ lønudspil på bordet, mens hun besluttede at vente med partnerudnævnelsen til næste gang.

Et overraskende tilbud

Mette Dreisler Dirac tænkte ikke mere over forhandlingen, for i juli blev hun mor til Max.

Men en dag midt i bleskift ringede telefonen. Hun kunne se, det var hendes leder, men hun overvejede at lade være med at tage den.

”Jeg var meget optaget af at være mor, så jeg orkede ikke at tage en arbejdsrelateret forhandling, hvis nu lønstigningen ikke var gået igennem.”

I stedet sagde lederen, at de jo slet ikke havde talt om hendes mål om at blive partner, som hun tidligere havde kæmpet for, men at partnergruppen havde tænkt sig at indstille hende.

Et par uger senere fik hun beskeden – hun blev tilbudt partnerskab i Implement.

”Siden jeg begyndte i Implement, har jeg gerne villet være en del af ledelsen. Og min arbejdsindsats havde også været derefter i flere år. Men timingen og tilbuddet om at blive en del af partnergruppen kom alligevel som en overraskelse.”

For fem år siden tror jeg, det ville have været svært at være nået så langt så hurtigt og blive partner, mens man var på barsel. Jeg tror virkelig, der er ved at ske et skifte

Mette Dreisler Dirac, partner, Implement

Hjælpen kom nedefra

Mette Dreisler Dirac fortæller, at Implement i længere tid gerne har villet gøre noget for at holde på de yngre medarbejdere og for at få flere kvinder i ledelsen.

”Mange af initiativerne er boblet op nedefra. Hvis du har en idé, og det giver mening, er der frie rammer for at føre den ud i livet.”

Så for nogle år siden tog to medarbejdere, med ledelsens opbakning, initiativ til en undersøgelse blandt forældre med børn under seks år på alle niveauer i organisationen. Med afsæt i resultaterne gik nogle andre medarbejdere sammen om at forsøge at gøre noget ved de udfordringer, der kom frem ved at være småbørnsforældre og arbejde i Implement. Teamet kalder sig IM Parent, og en af dem er psykolog og management-konsulent Stinne Holmgaard Pedersen.

”Vi vil gerne være en arbejdsplads, hvor det er det hele menneske, der går på arbejde. Men det er en svær nød at knække. Det er ikke, fordi vi står med løsningen, men vi arbejder på det,” siger hun.

Helt konkret har de lavet en optrapningsordning for forældre, der har været på barsel. De første tre måneder er deres mål nedsat til først 30% af normalen, så 60% og 90%. Det tiltag er Stinne Holmgaard Pedersen virkelig tilfreds med.

”Når computeren har været lukket i 10 måneder, er det rigtig fedt, at man ikke er kommet bagud, inden man rigtig er startet. Vi vil gerne have, at folk får en god start, og det her er et symbol på, at vi gerne vil den her målgruppe, og at vi godt ved, man lige skal finde sine ben at stå på, når man er blevet forældre og skal kombinere det med konsulentlivet.”

Foto: Alexander Höllsberg
Noget af presset forsvinder

Stinne Holmgaard Pedersen er også mor, men har ikke selv haft gavn af optrapningsordningen.

Det har Mette Dreisler Dirac til gengæld. I skrivende stund er det cirka to måneder siden, hun vendte tilbage fra trekvart års barselsorlov. Og hun siger, at det har været enormt rart med de nedsatte mål.

”Man kommer nemt til at føle et pres, når man kommer tilbage fra barselsorlov: Kan jeg nu det samme, som jeg kunne før? Hvad var det nu, jeg var god til? Samtidig skal du og din partner have en hverdag til at fungere på en ny måde. Der er nætter med gråd og sygdom, så en rolig start kan tage noget af det pres.”

Stinne Holmgaard Pedersen og hendes kolleger fra IM Parent har også lavet en slags guide for ledere.

”Når man er på vej til at blive forældre eller lige er blevet det, er mange superspændte og nervøse for, hvordan det skal hænge sammen med at arbejde i konsulentbranchen. Så vi vil rigtig gerne klæde vores ledere på til at gå ind i den samtale og støtte folk i at finde ud af, hvordan det kan komme til at gå op.”

Det er også muligt at gå ned på 80% arbejdstid, siger hun.

”Det er ikke ’op eller ud’, som det er nogle steder i branchen. Og muligheden for nedsat arbejdstid gælder ikke kun for nybagte forældre. Det gælder også for hende, der gerne vil bruge to måneder om året på at surfe, eller ham, der vil træne til en ironman,” siger Stinne Holmgaard Pedersen.

Men hun medgiver, at det ligger i kulturen, at du på en eller anden måde skal give den en ekstra skalle, hvis du gerne vil op.

Vil man stadig kunne blive set som ambitiøs, hvis man fx stræber efter en arbejdsuge på max 40 timer?

”Der rammer du nok noget i vores kultur og karakteren af de opgaver, vi løser. Nogle gange taler vi meget om tid. Men vi taler også om impact. Og det er klart, at vi hellere vil over i den lejr, hvor det handler om, hvilken forskel du har gjort, end den tid du har brugt på det.”

Men der er også en stor fleksibilitet i jobbet, understreger Stinne Holmgaard Pedersen.

”I går kl. 12 var jeg til et møde i min søns vuggestue. Der sad jeg så bare på en kaffebar og arbejdede op til, og jeg omrokerede mine møder, for at det kunne lade sig gøre. Men jeg arbejdede så også i aftes i stedet for.”

Men den store fleksibilitet kan også blive en udfordring.

”Jo mere der er op til dig selv, og jo flere muligheder, du har for fleksibilitet, jo sværere er det også at få øje på og gå ind og hjælpe, hvis det på en eller anden måde bliver for meget. Det er også lidt af den kode, vi prøver at knække med optrapningsforløbet efter barsel.”

”Det føles godt at være ung og kvinde”

Mette Dreisler Dirac vurderer, at hun lige nu arbejder 37 timer om ugen i gennemsnit. Men hun er heller ikke fuldt ’optrappet’ endnu.

”Det er over 20 timer mindre, end jeg plejer. Men jeg har lavet en aftale med mig selv om, at jeg ikke kommer til at arbejde mere end 47 timer.”

Men 47 timer er vel også meget?

”Jeg kunne nok klare mig på 37 timer, hvis jeg virkelig ville. Og det kan da også godt være, at der kommer perioder, hvor jeg rigtig gerne vil det. Men lige nu synes jeg bare, det er rigtig sjovt at arbejde og levere på vores projekter. Derfor bruger jeg gerne nogle timer om søndagen eller en aften eller to i løbet af ugen, når vores søn alligevel sover. Jeg kunne godt lade være – i princippet. Der er selvfølgelig mål, som jeg skal nå, og det bliver der jo kigget på. Men der er også fleksibilitet i konsulentbranchen, som gør det muligt at jonglere familieliv og karriere.”

Men det er da også en fed fornemmelse, at indsatsen bliver anerkendt, og at det kan lade sig gøre at blive mor og gøre karriere, siger Mette Dreisler Dirac.

”Jeg tror, det for første gang i mit liv føles godt at være ung og kvinde. Det er ikke, fordi jeg er kommet sovende til det, men for fem år siden tror jeg, det ville have været svært at være nået så langt så hurtigt og blive partner, mens man var på barsel. Jeg tror virkelig, der er ved at ske et skifte – der er kommet en øget bevidsthed om, at vi simpelthen bliver nødt til at sætte nogle rammer op for, at det også kan lade sig gøre strukturelt.”

Stinne Holmgaard Pedersen fortæller, at hun og de andre initiativtagere har flere ting på vej, der kan lette livet for børnefamilierne, og som forhåbentlig får flere af dem til at blive. Men hun vil ikke lufte dem endnu, fordi de stadig er på tegnebrættet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet