Tilbage til kontoret

Professor: Uvaccinerede kolleger er mest til fare for sig selv

6.5.2021

af

PR-foto: Hvidovre Hospital

PR-foto: Hvidovre Hospital

Hvis du selv er corona-vaccineret, behøver du ikke at bekymre dig om smittefare fra kolleger, som ikke vil vaccineres, forklarer Thomas Benfield, klinisk professor i infektionsmedicin.

Trods Sundhedsstyrelsens afvisning af først Astra Zeneca- og senest Johnson & Johnson-vaccinen er der udsigt til, at alle, der vil det, bliver vaccineret mod Covid-19 i løbet af de kommende måneder. Dermed bliver det forhåbentlig muligt at komme tilbage til de fysiske kontorer uden alt for mange restriktioner.

Men vaccinationerne er som bekendt frivillige – hvilket vi vender tilbage til senere i artiklen – og derfor kan man som vaccineret komme i den situation, at man vender tilbage til kontoret samtidig med kolleger, der har fravalgt vaccinen. Bør det give anledning til at være bekymret for, om de smitter dig? Det har vi spurgt Thomas Benfield om. Han er klinisk professor i infektionsmedicin på Hvidovre Hospital.

”De uvaccinerede er mest til fare for sig selv. De vaccinerede har så utrolig lidt at bekymre sig om,” svarer han.

Vaccinerne er så effektive, at langt de fleste, der bliver vaccineret, vil være fuldt beskyttede mod Covid-19, i takt med at flere og flere bliver vaccineret.

Man skal ikke udskamme dem, der ikke bliver vaccineret, og man skal selvfølgelig heller ikke undgå dem

Thomas Benfield, klinisk professor i infektionsmedicin

Vaccinen holder dig fra hospitalssengen

Skulle virussen alligevel slippe igennem, beskytter vaccinerne også mod alvorlige corona-forløb. De vacciner, man har undersøgt, er nemlig tæt på 100% effektive, når det gælder at forhindre, at folk ender i en hospitalsseng, hvis de bliver smittet.

”Man skal ikke udskamme dem, der ikke bliver vaccineret, og man skal selvfølgelig heller ikke undgå dem. Det vil måske hjælpe, hvis arbejdspladserne har noget fælles oplysning og en snak om vaccine og smitte,” siger Thomas Benfield.

Han understreger, at når de fleste danskere er blevet vaccineret, opnår vi flokimmunitet. Det betyder, at epidemien ikke kan vedligeholde sig selv, og så dør den ud.

Thomas Benfield kan godt forestille sig en overgangsperiode, hvor restriktionerne lempes hurtigere for de vaccinerede.

”Altså lidt ligesom med corona-passet. Det kan fx være, at man slækker på afstandskravet for dem, som er vaccineret. Der kan jo være nogle, som pga. anden sygdom ikke er lige så beskyttede af vaccinen. Og dem skal vi stadig passe på, indtil vi har opnået flokimmunitet.”

I det hele taget kan din arbejdsplads ikke kræve eller gøre mere, end hvad retningslinjerne fra myndighederne dikterer

Natalie Videbæk Munkholm, lektor i arbejds- og ansættelsesret

Ansatte kan ikke tvinges til vaccine

Arbejdspladser kan ikke fremskynde flokimmuniteten ved at kræve, at deres ansatte bliver vaccineret, forklarer Natalie Videbæk Munkholm. Hun er lektor i arbejds- og ansættelsesret ved Juridisk Institut i Aarhus

”Arbejdsgiver har pligt til at sørge for, at der er et sikkert og et sundt arbejdsmiljø for deres medarbejdere. Men grænsen for ledelsesretten ligger i, at man ikke må gøre unødvendig eller væsentlig indgriben i medarbejdernes rettigheder.”

Lige præcis vaccine er en del af privatlivets fred i Danmark, hvor vi har valgt ikke at tvangsvaccinere befolkningen. Borgerne kan som udgangspunkt selv bestemme, om de vil vaccineres eller ej. Derfor kan din arbejdsgiver heller ikke kræve, at du bliver vaccineret.

Du behøver ikke at fortælle, om du er vaccineret

Der findes dog grænsetilfælde, hvor en vaccine kan være nødvendig. Fx for udsendt militærpersonel, hvor arbejdsgiveren ikke kan sikre ansatte mod smitte på andre måder. Her kan Covid-19-vaccine godt blive påkrævet, ligesom andre vacciner allerede er det. Kravet om vaccine vil normalt være indskrevet i ansættelseskontrakten eller stå i overenskomsten.

Din chef må heller ikke kræve, at du fortæller, om du er vaccineret. Det er en privat oplysning, der er beskyttet af helbredsoplysningsloven. Oplysningen er ikke nødvendig, for at arbejdsgiveren kan lede arbejdet. Der kan dog være grænsetilfælde. Fx hvis arbejdsgiveren vil omorganisere arbejdet for at skåne ikke-vaccinerede ansatte. Der er det en forudsætning, at man kender til, hvem der er vaccineret og hvem, der ikke er.

”I det hele taget kan din arbejdsplads ikke kræve eller gøre mere, end hvad retningslinjerne fra myndighederne dikterer. De skal med andre ord ikke være mere katolske end paven,” siger Natalie Videbæk Munkholm. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Mogens
sidste år
Du er manipuleret af MSM. Som professor bør du være kritisk!
Kim Cort
2 år siden
Men de vaccinerede render jo rundt og tror, at de stadigvæk kan blive meget syge, det er jo det, der er problemet. Det startede meget godt ud med at myndighederne havde kontrol og der var ro og orden. Men så tog frygten forstanden fra folk, godt hjulpet af medierne som pustede kraftigt til den ulmende ild. Men var der noget "lets work the problem folks" over det, så ville man, tror jeg, også have mere tillid. Men når det hele går i panik?