Djøfere på nordisk jobjagt

18.9.2012

af

Mød en jurist, som har arbejdet som sagsbehandler i Norge, og en nyuddannet cand.scient.adm., som tog dagpengene med til Sverige for at søge job.

Djøf har på det seneste holdt tre arrangementer om jobsøgning i Norge og Sverige, hvor der har været fuldt hus. Pengemagasinet på DR1 var på besøg på det seneste.

”Vi reagerer på en medlemsefterspørgsel,” forklarer udviklingskonsulent Thomas Kantsø fra Djøfs Kompetencecenter.

”Djøferne har også læst artiklerne i aviserne om jobfest i vores nordiske nabolande, og de spørger os, hvad vi mener. De har stort blik for vigtigheden af internationale kompetencer, og det støtter vi i høj grad,” siger han.

Ina Damsø Bruun, 33-årig jurist, har boet og arbejdet tre år i Norge.

”Nordmænd har stor respekt for danske kompetencer, og jeg fik ret hurtigt indflydelse på jobbet. De forventer faktisk, at vi danskere er kritiske og kommer med nye vinkler på tingene,” fortæller hun.

Fik job som senior saksbehandler på sykehuset

Ina Damsø Bruun fulgte med til Stavanger, da hendes geolog-mand fik job i offshore-branchen.

Efter først halvandet dejlige år på barselsorlov med tvillinger plus distancearbejde i en lille by uden for Stavanger kastede hun sig over jobmarkedet og fik hurtigt job som senior saksbehandler på Stavanger Sykehus i patientkørselsafdelingen.

Hun kom bl.a. med i en national arbejdsgruppe, som skulle sikre fælles standard og udvikling for offentlig patientbefordring i hele Norge.

Lad jer ikke slå ud af sprogproblemer, siger hun.

”Nordmænd er gode til at forstå dansk. Tal langsomt og øv jer, så kommer det af sig selv. Også skriftsproget. Der gik ikke så længe, så satte min chef og kolleger ikke længere røde streger i mine breve og notater.”

Gå på finn.no og find jobannoncerne

Nordmænd følger også meget med i dansk kultur, fortæller hun.

”Når vi har set en dansk serie på DR1 søndag aften, så har de også set den. Det opdager man hurtigt ved kantinebordet.”

Hendes råd til jobsøgende djøfere, der vil prøve lykken i Norge. er: Gå på finn.no og tjek jobannoncer og kontakt rekrutteringsbureauer, som er meget mere brugt af arbejdsgiverne end herhjemme.

Familien er i dag vendt hjem til Danmark, og Ina Damsø Bruun har et godt job i staten. Men hun længes tit efter den store norske natur.

Prøvede forgæves job-lykken i Sverige

Mathias Ottesen, 26-årig cand.scient.adm. fra Aalborg Universitet, tog i foråret sine dagpenge tre måneder med til Sverige.

Han gjorde en ihærdig indsats med uopfordrede ansøgninger, jobsøgningsplan på den svenske Arbetsförmedlingen, masser af svensk-træning og det hele, men fik ikke job i løbet af de tre måneder, som man må tage sine dagpenge med til et andet EU-land.

Økonomisk hang det heller ikke ligefrem godt sammen for ham på grund af rejseudgifter og et par ugers uforudset hotelregning, fordi en boligaftale hjemmefra glippede.

Fik job, da han kom hjem

Til gengæld fik han job, da han kom hjem. Han er p.t. ansat året ud i en

stilling som planlægger-trainee i Fagcenter for Socialpsykiatri under Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune.

”Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at min Sveriges-tur var af stor betydning for, at jeg fik et job herhjemme. Jeg har kun fået positive tilbagemeldinger på, at jeg tog springet,” fortæller han.

”Og som det er nu, pønser jeg faktisk på at vende tilbage, hvis jeg ikke får forlænget min nuværende ansættelse. Jeg har besøgt Stockholm to gange, siden jeg kom hjem i maj. Jeg følger stadig med på jobdatabaserne og holder tæt kontakt til mine venner deroppe.”

Dansk konkurrenceevne skal styrkes, og det gør vi bl.a. ved styrke vores internationale kompetencer, siger Thomas Kantsø.

”Det gør man allerbedst ved at prøve at have et internationalt job. Vi har masser af medlemmer, der i dag arbejder i Bruxelles, London, New York og alle mulige andre steder i verden. Men det bliver endnu vigtigere i fremtiden,” siger han.

DR1 Pengemagasinet på besøg i Djøf

Da Djøf for nylig holdt et arrangement om jobsøgning i Norge, var der ikke bare fuldt hus, også DR Pengemagasinet var på besøg.

Pengemagasinet satte 19. september kl. 21:55 fokus på ledigheden blandt nyuddannede djøfere og andre akademikere.

Undervejs i udsendelsen var magasinet en tur i Oslo for at se på jobmuligheder for danske akademikere.

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet