Mistanke om aldersdiskrimination i staten

25.5.2012

af

Akademikere over 50 lever livet farligere end andre på statens arbejdspladser i fyringstider. Det kan nu føre til sager om aldersdiskrimination.

Politikerne vil have danskerne til at stemple senere ud fra arbejdslivet, men ministrene fyrer selv de ældste først.

Det viser listerne over de fyrede i staten i kølvandet på spareprojektet ’Effektiv Administration’. Det gælder både i HK, i Djøf og hos magistrene.

Er man magister i staten, lever man livet særligt farligt, hvis man er +55 årig kvinde. Hver femte af de 51 magistre, som er blevet afskediget fra staten siden december sidste år, hører til denne gruppe, selvom den ellers kun udgør syv procent af magistrene i statssektoren.

I en enkelt styrelse, hvor der blev fyret ni magistre, var over halvdelen af de fyrede over 55 år. Der er ifølge DM så skævt i forhold til den øvrige alderssammensætning blandt magistrene i styrelsen, at DM går videre med sagen, hvis styrelsen ikke af forhandlingens vej vil give en kompensation til de fyrede.

”Tallene ser meget foruroligende ud. Vi er nødt til at prøve at få sat en stopper for aldersdiskriminationen,” siger DM-formand Ingrid Stage.

Dårligt signal

I Djøf ser man samme tendens med, at de ældste er røget først i fyringsrunderne i staten. Det gælder både i 2011 og i foråret. Dog med den undtagelse, at det ikke specielt er kvinderne, det er gået ud over.

”Vi holder skarpt øje med, om det kan dokumenteres, at der er tale om aldersdiskrimination i de enkelte afskedigelser,” siger Lars Qvistgaard, formand for Overenskomstforeningen i Djøf.

”Er der det, rejser vi en sag, som vi har gjort i flere tilfælde, eller søger en forligsmæssig løsning. Og p.t. fører vi rent faktisk et par sager om aldersdiskrimination.”

Men for nylig klagede en 63-årig, mandlig djøfer i et debatindlæg over, at Djøf ikke havde gjort noget for ham, da han afskediget i forårets fyringsrunde i Ankestyrelsen. Her blev i alt 16 djøfere fyret.

”I Ankestyrelsen var der så stor spredning i alderssammensætningen, at vi ikke kunne komme igennem med, at alder havde været det afgørende kriterium,” forklarer Lars Qvistgaard.

”Vi skal nok føre sager der, hvor vi kan løfte bevisbyrden. Men det er og bliver arbejdsgivernes ansvar at følge reglerne om ikke at diskriminere i afskedigelsessituationer.”

Det er et utroligt dårligt signal, at man fyrer de ældre først på et tidspunkt, hvor der er så meget fokus på, at vi skal arbejde mere og blive længere på arbejdsmarkedet, siger Ingrid Stage og Lars Qvistgaard.

 


Magistre

Hver 3. af de afskedigede magistre i forårets afskedigelsesrunder i staten var 55 eller derover, selvom denne aldersgruppe kun udgør en femtedel af de statsansatte magistre.

Samlet var næsten to ud af tre af de afskedigede magistre 45 år eller derover, selvom denne aldersgruppe kun udgør 40 procent af de statsansatte magistre.

Djøfere

37 procent af de 218 overenskomstansatte djøfere (ikke-chefer), som blev afskediget i staten i 2011, var over 50 år, selvom de +50-årige kun udgør 19 procent af de overenskomstansatte djøfere i staten.

38 procent af de 81 afskedigede djøf-chefer, som blev afskediget i staten i 2011, var 60 år eller derover, selvom de +60-årige kun udgør 22 procent af djøf-cheferne i staten

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet