Hvad der dog spørges om til jobsamtalen

23.2.2011

af

Der stilles både sære og ulovlige spørgsmål til jobsamtaler.

Hvorfor vil du have det her job med dine resultater? Har du aldrig været spejder? Hvad laver dine forældre? Hvis jeg mødte din chef på en cafe, hvilke tre ord ville han så sige om dig?

Det er nogle af de svar, der kom fra Djøfs facebookvenner, da Djøf spurgte dem: Hvad er det mærkeligste spørgsmål, du er blevet stillet til en jobsamtale?

Til kvinderne er der reserveret en særlig kategori-spørgsmål om familieplanlægning.

Hvornår skal du have dit næste barn? Det spørgsmål er jeg blevet stillet alt for ofte, skriver en kvindelig facebookven. Og en anden: Er du gravid og vil sætte niveauet ned? En bliver spurgt, hvorfor hun søger job i det offentlige: Er det fordi, du er gravid? Eller har planer om at blive det? Eller er din mand karrieremenneske, så du regner med at kunne gå på deltid?

Verdens særeste spørgsmål

Det store udland er leveringsdygtig i de særeste spørgsmål. Jobportalen glassdoor.com har ifølge business.dk gennemgået mere end 80.000 spørgsmål til jobsamtaler og kåret de 25 mest sære. Finansgiganten Goldman Sachs vinder med dette: Hvis du var skrumpet ind til størrelsen af en blyant og blev sat i en blender, hvordan ville du så komme ud?

Svar igen til jobsamtalen

Hvis arbejdsgiveren stiller et ulovligt, kontroversielt eller bizart spørgsmål til jobsamtalen, så spørg hvorfor, siger udviklingskonsulent Thomas Kantsø fra Djøfs Karriere- og Kompetencecenter.

Hvad må man ikke spørge om ved en jobsamtale?

”Arbejdsgiver må ikke spørge om religiøs og politisk anskuelse, graviditet og planer om graviditet, seksuel orientering, etnisk oprindelse og visse helbredsoplysninger. Det står i Persondataloven.”

Hvad hvis du alligevel bliver spurgt om det?

”Vær tro mod dig selv. Spørg på hvilken måde, det har relation til jobbet. Vær ikke bange for at sige, at det jo er et af de spørgsmål, der falder udenfor den tilladte spørgeramme, så må jeg have lov til at spørge om, hvorfor du/I spørger om dette.”

Skal man sige nej til at svare på et kontroversielt spørgsmål?

”Jeg anbefaler at angribe det konstruktivt. Kast spøgsmålet tilbage i dialogen. Sæt ord på din refleksion. Husk at en arbejdsplads ansætter en djøfer, fordi de ønsker en akademiker, som kan forholde sig kritisk. Et kontroversielt spørgsmål kan være en test af dig og din evne til at svare reflekteret.”

Hvad gør man ved bizarre eller mærkelige spørgsmål?

”Tag en dyb indånding og tænk på, at spørgsmålet siger mere om arbejdspladsen end om dig. Spørg dig selv, om du vil arbejde under nogen, som stiller den slags spørgsmål.”

Men der er jo høj dimittendarbejdsløshed?

”Som udviklingskonsulent er mit råd, at ærlighed og autenticitet virker bedst. Både for arbejdsgiveren og dig selv. En jobsamtale handler også om dine værdier.”

Hvad gør kvinder, der bliver spurgt om familieforøgelse?

”Det er en privat sag, som du ikke skal spørges om ved en jobsamtale. Men omvendt mener jeg ikke, man skal føle sig forfulgt, hvis spørgsmålet alligevel kommer. Du kan fx svare ’Lige nu ligger det ikke i kortene, da jeg brænder for at gøre karriere’.”

Hvad er det mærkeligste spørgsmål, du selv er blevet stillet ved en jobsamtale?

”Da jeg blev spurgt, hvilket dyr jeg er på en savanne. Jeg anlagde en humoristisk vinkel på det, men endte alligevel med at svare, at jeg var en giraf, fordi jeg er god til at se situationer sådan lidt oppefra i meta-perspektiv.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet