Ud på nettet med arbejdspladsvurderingen

8.9.2010

af

Private virksomheder gør det aldrig, nogle offentlige gør det – lægger den lovpligtige APV eller trivselsundersøgelse ud på hjemmesiden, så alle kan læse med.

Prøv at finde A.P. Møller-Mærsks APV på nettet eller et andet offentligt tilgængeligt sted. Du finder den aldrig – medmindre du er ansat i Mærsk eller kommer fra Arbejdstilsynet. Og virksomheden er i sin gode ret til at holde den inden for egne døre. Det er dens private ejendom.

I det offentlige kan det forekomme. Klik på uvm.dk og find Undervisningsministeriets seneste APV under ’Job i ministeriet’ og dernæst ’Personalepolitik’. Den er fra 2007, fylder 67 sider, og du kan blandt andet læse, hvad medarbejderne frit fra leveren skriver om deres arbejdsplads i spørgeskemaet.

Man kan også finde Københavns Kommunes Økonomiforvaltnings trivselsundersøgelse på nettet – ikke med de detaljerede ledervurderinger, så man kan pinpointe nogen, men med alle de overordnede tal.

”Vi gør det, fordi vi gerne vil vise jer andre – og ikke mindst vores potentielle ansøgere – at vi har fokus på den attraktive arbejdsplads. Men det er også et internt signal til vores egne ledere. Hvis der er ømme punkter – og det er der jo altid – så skal der gøres noget ved det. Åbenheden er med til at sætte skub i den proces,” siger kontorchef Siggi Brandt Christoffersen.

Alle kan altså læse med på også de dårlige tal.

”Ja. Det kan vi godt holde til. For vi er jo villige til at gøre noget ved det,” fastslår Siggi Brandt Christoffersen.

Arbejdstilsynet læser APVere hver dag. Det er det første, de spørger efter, når de kommer ud på en virksomhed. Og når tilsynet i de senere år har haft pillet nogle departementer og styrelser ud til et særligt eftersyn, har det typisk været, fordi tilsynet har fået nys om, at deres APV eller trivselsundersøgelse påviser problemer. Typisk er der så efter besøget faldet kritik for ikke god nok håndtering af ’stor arbejdsmængde og stort tidspres’.

Nej fra de private

Nu stiller DJØFs Overenskomstforening et krav ved OK11 om, at de offentlige arbejdspladsers APVere skal kunne ses af alle – fx på nettet.

Det støttes af professor i arbejdsmiljø og samfund Helge Hvid, RUC.

”Det er lige så naturligt, at offentlige arbejdspladser skal offentliggøre deres trivselsundersøgelse, som at private aktieselskaber skal offentliggøre deres regnskab.”

For trivslen har ikke bare betydning for de ansatte, men også for kvaliteten af den offentlige ydelse, fastslår han.

Helge Hvid understreger, at man naturligvis må finde en passende form for offentliggørelse, så mellemledere ikke udstilles, og hvor samarbejdsudvalget har mulighed for at kommentere.

På det private arbejdsmarked står man helt af over for tanken.

”En APV er virksomhedens eget interne arbejdsredskab. Det er dét, den er beregnet til. Derfor er den slet ikke egnet til offentliggørelse,” lyder det fra Anders Just Pedersen i DI.

Dansk Erhverv er enig og kan heller ikke se meningen med at afkræve det af offentlige virksomheder. HR- og arbejdsmiljøchef Rikke Ørum undrer sig ligefrem over motivet:

”Er det mon, fordi man mener, at den offentlige sektor ikke tager godt nok hånd om problemer, eller at der kan stilles spørgsmål ved ledelsens kvalitet? Men det er offentlige APVer ikke løsningen på.”

Statens arbejdsgiver kommenterer normalt ikke OK-krav, før de er fremsat, lyder det fra Mikkel Planthin i Personalestyrelsen.

”Men vores helt generelle opfattelse er, at fx offentliggørelse af trivselsmålinger bør drøftes lokalt, ikke ved forhandlingsbordet i København.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet