Den grønne turnaround-mand

9.6.2010

af

Civiløkonomen Peter Rathje står i spidsen for Europas bedste CO2-projekt, der skal gøre Sønderborg til et førende vækstsamfund.

Han har specialiseret sig i turnarounds: Kunsten at omdanne kriseramte virksomheder til vækstsucceser. Og anskuer man sønderjyske Sønderborg som en virksomhed, er det også den opgave, civiløkonomen Peter Rathje har påtaget sig som direktør i ProjectZero - Sønderborgs vision om at blive CO2-neutral senest i 2029.

Ud over at være rollemodel for et lavt CO2-forbrug, er ProjectZero nemlig også et forsøg på at finde en vækstformel i en del af landet, der mindre flatterende kaldes udkantsdanmark. 

Efter i 2006 at have kørt virksomheden Agramkow i stilling til et ejerskifte, fik Peter Rathje tilbuddet om at blive direktør i ProjectZero, da visionerne om et CO2-frit Sønderborg skulle realiseres i 2007.

”Min første reaktion var: Er det overhovedet muligt? Bliver jeg nu spændt for en døgnflue, der hedder klima og miljø,” siger Peter Rathje, som dog hurtigt fandt ud af, at hans leder- og turnaround-erfaring samt internationale og uddannelsesmæssige netværk kunne gavne ProjectZero.

 ”Når man skal lave en turn-around, handler det især om at få medarbejderne med. Den erfaring bruger jeg nu, hvor det handler om at få 77.000 borgere i Sønderborg Kommune med på ProjectZero-ideen,” siger Peter Rathje og erkender, at flere vindmøller og biogasanlæg ikke automatisk er noget, der får sønderjyders puls i vejret.

Hund i et spil kegler

Den største udfordring for Peter Rathje har dog været skiftet fra det private erhvervsliv til at blive direktør i en organisation som ProjectZero, der er et offentlig-privat partnerskab:

”Især i starten var jeg som en hund i et spil kegler i en meget reguleret verden. Det har været en stor udfordring at forstå en politisk drevet proces, hvor ting skal planlægges, høres og fremlægges for udvalg. Det kræver tålmodighed, som måske ikke er en af mine største dyder.”

Til gengæld nyder Peter Rathje hver dag at tilføre økonomisk sans og sund fornuft til Sønderjyllands grønne projekt og til at udfordre de offentlige rammebetingelser, bruge sit internationale netværk og tale det CO2-fri samfunds store fordele, som senest EU-Kommissionen har fået øje på.

I marts var han og Sønderborgs borgmester i Bruxelles for, som de første danskere nogensinde, at hente prisen som EUs bedste energiløsningsprojekt for bysamfund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet