Fremtidens lederjob får mange ansigter

12.5.2010

af

Unge ledere finder sig ikke i at sætte privatlivet til side i samme omfang som generationerne før dem, så der skal trædes nye veje, hvis vi ikke vil have, at talenterne takker nej.

To på lederposten

Mette Boye deler sit lederansvar med en anden.

Mette Boye, cand.scient.adm., 35, afdelingschef i Forbrugerrådet – en interesseorganisation med cirka 60 medarbejdere – deler på femte år et lederjob med en anden djøfer. Hun var gravid, da hun fik jobbet, hun har kunnet være chef med en ugentlig fridag i en periode, og hun synes, hun lærer en masse af at dele lederjobbet med en anden.

”Der er alt for lidt fokus på de fordele, der er ved at være del af en teamledelse – og måske særligt som førstegangs leder og ung forælder. Min motivation for at søge steg 300 procent, da jeg hørte, der skulle være to chefer.”

Mette Boye er i dag på sin tredje chefpartner:

”Alle tre har været mænd og meget forskellige mænd, og det har været positivt hver gang. Man har én ved sin side og skal ikke fylde hele jakkesættet ud selv.”

Mette Boyes opskrift på vellykket delt lederskab er tæt koordinering, udstrakt loyalitet og stor generøsitet. Hendes chefpartner, afdelingsleder Vagn Jelsøe, 56 – der kom fra Kunststyrelsen for små to år siden – fremhæver, at territorieafmærkning og magtkampe skal være næsten fraværende.

Mette Boye og Vagn Jelsøe er fælles om at tegne afdelingen udadtil, men de har valgt at dele ansvaret for afdelingens 22 medarbejdere mellem sig, så hver har det faglige og personalemæssige ansvar for cirka halvdelen. Det giver ikke bad feelings, hvis en medarbejder gerne vil over til den anden chef – det må man godt.

”Vagn er skolet i det klassiske embedsmandssystem. Det har været en utrolig stor læring for mig, der kommer fra Greenpeace og ngo-miljøet,” siger Mette Boye og fortsætter:

”Når vi to optræder sammen, bliver jeg da nogle gange opmærksom på min kortere erfaring. Vagn har 15 års erfaring med at forhandle løn og ansætte folk, det har jeg ikke. For mig er det en mulighed for læring.”

Mette har en god utålmodighed og arbejder hele tiden målbevidst på at udvikle og påvirke, siger Vagn Jelsøe.

”Der er jeg med årene blevet mere tilbagelænet. Det er dejligt med én, der får det til at gnistre lidt mere. Til gengæld tror jeg, det giver vores fælles lederskab en god robusthed, at jeg tager mere afslappet på andre menneskers skæverter,” siger Vagn Jelsøe.

Mette Boye har prøvet at være konstitueret chef for hele afdelingen:

”Det var en stor mundfuld som ny chef. Og det var ikke kun, fordi jeg har to børn under fem år. Rent fagligt er det en stor fordel at være chef sammen med en anden.”


Gør chefjobbet til et 37-timers job

Arbejdskulturen skal ændres, så toppræstationer og livsbalance kan hænge sammen.

ATP – pensionskoncern med 750 medarbejdere – er kendt for sine progressive tiltag i personalepolitikken. Her mener man, at arbejdskulturen skal indrettes efter, at man godt kan gøre karriere med en 37-timers arbejdsuge.

”Debatten om karriere kører efter min mening i et forkert spor, hvor det ligger underforstået, at der skal arbejdes døgnet rundt,” siger HR-direktør i ATP Lillian Mogensen og fortsætter:

”Hos os kombinerer vi toppræstationer og livsbalance. Derfor har vi rigtig mange kvinder, der gør karriere som specialister eller som ledere – men på almindelig fuld tid.”

ATP stiller fleksible rammer – man kan komme og gå fleksibelt og arbejde hjemmefra – og servicepakker til rådighed. Det er blandt andet et tilbud om ’mad med hjem’ tre gange om ugen til en meget attraktiv pris, et børnerum, hvis man har børn med på arbejdet og et ’aktiv ferie-tilbud’ for børnene i dele af skoleferien.

”Vi forsøger samtidig at sætte andre værdier i spil i vores lederværdier end de mandlige, hvor det er sejt at hænge ud og prale med, hvor mange timer man arbejder, og hvor man synes, det er ok med møder på sene tidspunkter. For så kan vi tydeligt se, at så bakker mange kvinder simpelthen ud,” forklarer Lillian Mogensen.

Bruger fleksibiliteten maksimalt

Anders Schmidt Hansen, marketingschef i ATP, cand.merc., 41, tre børn, tilstræber at følge ATPs målsætning om, at et chefjob kan holdes på 37 timer om ugen.

”I det store og hele lykkes det, men det kører jo meget op og ned i perioder alt efter opgaverne. Jeg arbejder lidt mindre, når jeg har brug for det, og giver lidt mere, når ATP har brug for det.”

ATPs servicetilbud er et kæmpe privilegium, synes han.

”Jeg elsker at lave mad, men det er rart med et nemt og sundt alternativ, når det spidser til. Jeg får renset tøj og bruger husets motionsfaciliteter. Det er også dejligt at kunne tage børnene med, hvis situationen kræver det. De vil i hvert fald gerne på grund af de gode legefaciliteter og den gode mad.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet