Offentlig-privat samarbejde giver størst vækst

27-04-2010
1 min.

De virksomheder, der investerer i forskning og udvikling, har stor værdiskabelse – og størst, når de samarbejder med universiteter og andre videninstitutioner.

Serviceerhvervene er den branche, som får størst ekstra fortjeneste ved en mer-investering i forskning og udvikling.

Det viser en ny analyse fra Videnskabsministeriet. Analysen er den hidtil mest omfattende analyse af virksomheders investeringer i forskning og udvikling.

Den præsenterer for første gang en dansk modelberegning af de samfundsøkonomiske effekter af større investeringer i virksomhedernes forskning og udvikling: En mer-investering på 5,5 mia. kr. giver på fem års sigt bl.a. 30.000 flere jobs og et plus på bruttonationalproduktet på knap to procent.

Analysen viser også:

Virksomheder, der samarbejder med universiteter, har i gennemsnit 15 procent højere produktivitet pr. medarbejder end virksomheder, som alene selv står for deres forskning og udvikling.Virksomheder, der investerer i forskning og udvikling, har i gennemsnit 9 procent højere produktivitet pr. medarbejder end virksomheder, som alene investerer i innovationsaktiviteter.

Virksomheder, der i forvejen investerer i forskning og udvikling, får en øget fortjeneste på 66 øre, når der investeres én ekstra krone i forskning og udvikling. Den ekstra fortjeneste ved en mer-investering i forskning og udvikling varierer mellem brancherne og er størst i serviceerhvervene.

Analyserne bygger på data fra over 12.000 virksomheder, alle med mere end ti ansatte, i perioden 1997-2006.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.