Den smidige NATO-repræsentation

29.1.2010

af

Det er ikke delegationens størrelse, men det gode argument, der sikrer indflydelse i NATO i Bruxelles. Og det har den Danske Repræsentation gjort til sit særkende.

Den Danske Repræsentation ved NATO i Bruxelles skal varetage de danske sikkerheds- og forsvarspolitiske interesser og sikre Danmark indflydelse blandt de 27 andre NATO-medlemmer. Den opgave lyder entydig, men kan løses på mange måder. Og når man hører til blandt de mindre deltagerlande i alliancen, handler det især om at have gode netværkskontakter til de andre delegationer og at være så godt inde i stoffet, at man kan levere det overbevisende synspunkt.

”Vi er jo en af de mindre spillere i NATO-alliancen, og det betyder, at vi aldrig må læne os tilbage og forvente, at informationerne og den nyeste viden bliver serveret for os. Vi skal ud at hente den selv og være gode til hele tiden at have fingeren på pulsen i forhold til, hvad der sker hos de store alliancepartnere. Derfor er det at kunne netværke og skabe et bredt kontaktnetværk et vigtigt succeskriterium for den danske delegation,” fortæller Per Poulsen-Hansen, der er ambassadør ved den Danske Repræsentation ved NATO.

Afghanistan den største opgave

Repræsentationen er delt op i en civil del, der består af udsendte fra Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet, som er under ambassadørens ledelse, samt en militær del, der hører under den danske forsvarskommando.

Per Poulsen-Hansen har været ambassadør i NATO i seks år og ved derfor efterhånden, at det ikke alene er størrelsen, der sikrer indflydelse i den 60-årige alliance.

”Det er det gode argument, der gælder snarere end størrelsen. Har man et fornuftigt synspunkt, er der mange muligheder for at flytte tingene i den retning, man ønsker,” siger han og nævner som eksempel Danmarks og repræsentationens arbejde med at bringe temaet om civilmilitær samtænkning, den såkaldte comprehensive approach, på dagsordenen i NATO inden for de sidste par år.

”Afghanistan er den største opgave, NATO står med lige nu, og den har banet vejen for en ny måde at tænke på, da den kræver både en militær og civil udviklingsindsats. Den opgave, mener vi, løses bedst, hvis NATO og alle andre internationale organisationer og ngo’er kan samarbejde. Det har været en dansk mærkesag fra starten, og den er et godt eksempel på en sag, vi har fået på dagsordenen i NATO,” siger han og forklarer, at man også internt på repræsentationen har taget skridtet om samtænkning fuldt ud. Sidste forår fjernede man opdelingen mellem den civile og militære del. Før var de to afdelinger på hver sin etage, i dag sidder man dør om dør med fælles ledelsesmøder, analyser og mere tværgående samarbejde.

”Det betyder, at vi på repræsentationen har en høj informationsudveksling og hurtigt får afklaret vores holdning både internt og i København. Det gør os til en mere smidig organisation og betyder, at vi kan handle hurtigere udadtil. Og det er en fordel, når man er en mindre aktør i et stort spil,” siger Per Poulsen-Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet