Kammeradvokaten

23.10.2009

af

I 2004 blev Karsten Hagel-Sørensen den nye kammeradvokat. Som partner i Advokatfirmaet Poul Schmith yder han juridisk assistance til staten og andre offentlige institutioner.

”Jeg er advokat for staten. Det er en advokatfunktion svarende til, hvad andre advokatfirmaer laver, men det, som jeg og mine kolleger laver, er knap så hemmelighedsfuldt, fordi vi er med til nogle store retssager, som bliver kendt i medierne,” fortæller Karsten Hagel-Sørensen.

Af de mere kendte sager kan nævnes: Tuneser-sagen, Christiania-sagerne, Thule-sagen, sagen om hvorvidt Irak-krigen er et brud på Grundloven og endelig den aktuelle sag om fogedforbuddet af jægersoldatbogen. Kammeradvokaten behandler ikke straffesager.

Udnævnelsen til kammeradvokat er personlig, men den forpligter Karsten Hagel-Sørensen til at håndtere hvervet sammen med et advokatfirma. Advokatfirmaet Poul Schmith har leveret alle seks kammeradvokater, siden ordningen blev privat.

Kong Christian V oprettede embedet tilbage i 1684, hvor kammeradvokaten skulle være advokat for kongens kammer – altså statskassen. Indtil 1936 var kammeradvokaten offentligt ansat, men herefter har kammeradvokaten været en privatpraktiserende advokat. Embedet fylder 325 år den 30. oktober i år.

Jura er sjovt

”Det ville være en urimelig selvforkælelse, hvis jeg tog alle de sjove sager selv, når vi har så meget ekspertise i firmaet. Men hvis en sag er meget højt profileret, så bør jeg enten møde selv eller være med i sagsbehandlingen,” siger Karsten Hagel-Sørensen.

Han mødte selv i tuneser-sagen, der omhandlede det påståede mordforsøg på Muhammed-tegneren Kurt Westergaard. Han tog sig også personligt af sagen om Københavns Havn, der endte med, at der blev frigivet 2,5 milliarder kroner fra havnen til brug for bygningen af Metro Cityringen. Og tager sig personligt af sagsanlæg mod ministre, fx injuriesager.

”Det er udfordrende at være kammeradvokat, da der kommer mange spændende sager, og man er involveret i mange problemstillinger. Det har dog også den ulempe, at følelsen af ansvar er meget nærværende. Det, at kammeradvokaten er en person, gør, at jeg har et personligt ansvar for den rådgivning, som jeg og mine mange medarbejdere giver,” siger Karsten Hagel-Sørensen.

”Jeg tror ikke, man kan være kammeradvokat uden grundlæggende at synes, at jura er sjovt, så mit arbejde og min fritid går meget over i hinanden,” afslutter Karsten Hagel-Sørensen og gætter på, at han bruger 60 timer om ugen i det 325 år gamle embede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet