Fra Christiania til Danske Bank

16.1.2009

af

Opvækst på Christiania og skolegang på den kommunistiske lilleskole står i stærk kontrast til Steen Bocians liv i dag. Han er Danske Banks mest brugte ansigt udadtil og mediernes darling, når økonomien og storkapitalen skal forklares for danskerne.

Til dagligt arbejder han iklædt slips og jakkesæt i Danske Banks hovedkvarter på Kongens Nytorv. Som cheføkonom i Danske Bank analyserer han internationale finanser og økonomi til glæde for spekulanter og kapitalister. Samtidig står han til rådighed som økonomisk ekspert, når medierne skal forklare de økonomiske udviklinger.

Selvom Christianshavn og Christiania kun ligger en kilometer væk fra Kongens Nytorv, så er afstanden til Steen Bocians barndomsgade enorm. Han er vokset op på Christianshavn og boede to år på Christiania, mens fristaden endnu var i sin spæde begyndelse. Det var også allerede i barndommen, at Steen Bocian fik smag for tal og økonomi, som ikke kommer fra fremmede.

"Jeg tror, min far er et eller andet økonomi-halløjsa. Noget med regnskab. Jeg tror, at han er civiløkonom," forklarer Steen Bocian om sin far. Ikke fordi han ikke vil fortælle det, han ved det bare ikke med sikkerhed. Fra Steen var 2 år, til han var 14 år gammel, havde han ingen kontakt til sin far. Hans mor arbejdede fuldtid som bogholder, hvorfor Steen i en tidlig alder lærte at tage del i de huslige pligter. I dag har han kun sporadisk kontakt til sin far. Moren døde efter et sygdomsforløb i 2003.

Steens børn får en noget anden opvækst end deres far. Andreas på ti år og Marie på seks år bor med deres mor og far i en villa i Hareskov, hvor Steen er træner på sønnens hold i den lokale fodboldklub.

"Jeg er naturligvis bevidst om, at det miljø, jeg befinder mig i nu, ligger meget langt fra det, som jeg er vokset op i. Men det er ikke noget, som jeg tænker over i hverdagen," forklarer han. Når Steen Bocian en sjælden gang imellem går rundt på Christianshavn, har han ikke specielt let ved at finde rundt, og han føler sig ikke hjemme:

"I 70'erne var Christianshavn jo ikke så mondænt, som det er blevet i dag."

Økonomisk nørd

Selvom Steen Bocian måske ikke har haft de mest ideelle muligheder for at ende som cheføkonom i landets største pengeinstitut, så har han altid klaret sig - og han har klaret sig godt. Uanset om det var engelsk, matematik eller blokfløjte. Steen øvede sig og lavede sine lektier, og så blev han dygtig. Matematikken trak dog mest, da han efter gymnasiet skulle vælge en uddannelsesretning.

"Efter gymnasiet valgte jeg at læse til polit., fordi jeg syntes, at samfundsøkonomi lød sjovt - ikke fordi det lød superspændende, men det lød da meget interessant. Jeg har altid interesseret mig for matematik, og det opfylder økonomistudiet til fulde," forklarer han. På universitetet gik det ligesom på gymnasiet: Steen klarede sig godt.

Efter uddannelsen arbejdede Steen Bocian først i Det Økonomiske Råd og siden i Arbejdernes Erhvervsråd, inden han i 2000 skiftede til Danske Bank.

"Det er ikke sådan, at jeg har haft en fuldstændig klar karriereplan, hvor jeg skulle ind at arbejde i den finansielle sektor og gå med slips," siger Steen Bocian og kigger ned på hans hvide skjorte, som der for en enkelt gangs skyld ikke hænger noget slips på.

"Det har været lidt tilfældighederne og lidt interesserne, som har bestemt, hvor jeg har været. Jeg har arbejdet i Arbejdernes Erhvervsråd, som måske ligger bedre i tråd med min opvækst på Christiania. Men jeg skiftede så fra arbejderbevægelsen til Danske Bank for otte år siden. Jeg har været meget drevet af en faglig ambition om at lave gode makroanalyser på dansk økonomi. Det er det, som altid har interesseret mig."

Pressens mand

Selvom makroanalyserne fylder meget i Steen Bocians hverdag, så er kontakten med pressen også en væsentlig del af hans arbejde.

I det seneste år optræder Steen Bocians navn i 2.209 artikler fra landets aviser og største webmedier. I en tilsvarende søgning optræder Danske Banks administrerende direktør Peter Straarups navn 1.535 gange. Børsen har også tidligere udråbt ham til journalisternes absolutte darling, når der skulle interviewes eksperter inden for økonomi. Finansforbundets opgørelse i 2006 viste da også, at Bocian de seneste fire år havde været landets mest citerede økonom.

"Jeg har altid syntes, at det var sjovt, hvis det, jeg lavede, blev anvendt af nogle andre. Derfor begynder man også at tænke over, hvordan man kan udtrykke det, så andre kan forstå, hvad man siger. Det nytter ikke noget, at man tager alle forbeholdene med. Så er der nogle, der ikke hører hvad dit centrale budskab er," forklarer Bocian.

Ud over at Steen Bocian kan formulere sig relativt simpelt om økonomiske spørgsmål, så er der også nogle rent praktiske årsager til, at journalister ringer til Bocian igen og igen. Han er næsten altid til at få fat på, og han vil gerne udtale sig om de fleste økonomiske spørgsmål, selvom de ligger lidt ud over hans fagområde. Han trækker på den viden, som de 60 ansatte i Danske Banks analyseafdeling sætter ham i besiddelse af.

"Journalister er jo relativt dovne ligesom alle os andre. Mange økonomiske eksperter er meget forbeholdende, uden at de kommer frem til hovedessensen. Og så er det jo nok også et spørgsmål om, at jeg kan forklare, hvad jeg mener," forklarer Steen Bocian om det faktum, at han næsten optræder i medierne dagligt. Derudover har Steen Bocian en troværdig og sympatisk fremtoning. Han er den type mand, som de fleste fædre med glæde ville lade følge deres datter til bal. Altid velklædt, velformuleret og høflig, når han dukker frem på tv-skærmen for at udlægge de økonomiske udviklinger.

Ud over at det er en del af Bocians arbejde at tale med medierne om økonomi, så kan han også godt lide at formidle økonomiske budskaber.

"Man føler, at der er nogle, der læser det, man laver. Hvis man er ansat i ministerierne eller Det Økonomiske Råd, så kan man godt have følelsen af, at man laver noget meget grundigt, men at det aldrig rigtigt kommer ud over skranken. I analyseafdelingen i Danske Bank har man så mulighed for at komme ud med budskaberne. Her kan man få formidlet det, der er interessant, og få formidlet de budskaber, som er værd at forholde sig til," forklarer Steen Bocian.

Unik position

Steen Bocians mange optrædener i medierne har også betydet, at hans udtalelser om økonomien kan påvirke mange menneskers holdning. 

"Nogle vil selvfølgeligt sige, at jeg har solgt min økonomsjæl til storkapitalen. Men for mig er det meget langt hen ad vejen lidt det samme, som jeg lavede for ti år siden, da jeg arbejdede i Arbejdernes Erhvervsråd. Der har hele tiden været en ambition om at bruge min økonomfaglige baggrund til at sige noget om verden omkring os," forklarer Steen Bocian.

Steen Bocian er blevet beskyldt for, at han udnytter hans unikke position i medierne til at varetage Danske Banks interesser. For lige meget om det handler om aktier, omlægning af lån eller huspriserne, så er Bocian en mand, som man lytter til - og det kan påvirke den måde, folk handler på. Poul Thøis Madsen, lektor og studieleder på Aalborg Universitet, er en af dem, som har set kritisk på Steen Bocians rolle som ekspert.

"Jeg har beskæftiget mig meget med Steen Bocian, fordi han er ekstremt citeret. Han er jo ekstremt god til at håndtere pressen. Jeg kritiserer journalisterne for, at de ikke lader ham uddybe sine argumenter. I finanskrisen har journalisterne sågar ringet og spurgt ham, hvordan det ville gå for aktierne. Det er jo helt grotesk. Han ville jo aldrig sige, at aktiemarkedet var på vej ned, hvilket ville skade Danske Bank," forklarer Poul Thøis Madsen, der understreger, at hans primære kritik af Steen Bocians rolle i medierne er rettet mod journalisterne, der giver Bocian fri taletid som ekspert.

Steen Bocian mener dog godt, at han kan påtage sig rollen som ekspert, selvom han repræsenterer Danske Bank.

"Vi prøver på ikke at udelukke noget, også selvom det kan skade Danske Bank. Hvis man begynder at lægge bånd på sig selv, og hvis man begynder at fordreje sandheden, fordi man mener, det tjener ens virksomhed bedre, så gider folk til sidst ikke høre efter," forklarer Steen Bocian. Han erkender dog, at Danske Bank er bedre til at fokusere på de udmeldinger, som gavner banken, end de udmeldinger, som kan skade bankens interesser.

"Men det skal ikke være sådan, at budskaber, vi kommer ud med, er drevet af, at vi skal have solgt nogle produkter. Det ville være utroværdigt. Vores faglige del skal være 100 procent i orden. Men det er klart, at vi fokuserer på de produkter, som banken skal leve af. Derfor bruger vi flest ressourcer på analyser af renter, valuta og aktier," forklarer Bocian. Han har dog oplevet, at bankens salgsafdeling har fulgt økonomernes udmeldinger op med et produkt, som kunne stille kundernes nyetablerede behov. Men det kommer aldrig til at gå den modsatte vej, forsikrer han.

Klare holdninger

Steen Bocian har det fint med, at der bliver set kritisk på hans rolle som økonomisk ekspert. Selvom hans beskedne sind blev overrasket, da han fandt ud af, at der blev skrevet rapporter om ham og hans udtalelser. Ud over at Poul Thøis Madsen har kritiseret journalisternes brug af Bocian som ekspert, så mener han også, at Steen Bocian har en tendens til at politisere.

"Steen Bocian er ikke særlig selvkritisk. Han kan ikke se, når han selv politiserer. Det er ret åbenlyst, at han er mere positiv over for regeringen end over for Socialdemokraterne. Han kritiserer begge parter, men når han kritiserer regeringen, er det for ikke at overholde deres ambitioner, hvorimod han kritiserer oppositionen for at have en grundlæggende dårlig økonomisk politik," forklarer Poul Thøis Madsen.

Steen Bocian har det fint med, at der bliver set kritisk på hans rolle som økonomisk ekspert. Alligevel mener han ikke, at hans udtalelser skal ses som politiske.

"Debatniveauet ville også være fattigt, hvis ikke man havde nogle til at holde os og andre i ørene. Langt hen ad vejen så repræsenterer vi økonomer i Danske Bank jo den samme faglighed som en masse universitetsprofessorer gør. Poul Thøis Madsen er så uenig i vores fortolkning. Det ville også være mærkeligt, hvis alle var enige om alting," forklarer Steen Bocian.

Lavere skat på arbejde, ingen vækst i den offentlige sektor og et frit marked i den finansielle sektor uden offentlig indblanding. Det er nogle af de ting, som Bocian har gjort sig til fortaler for som økonomisk ekspert, og som diskuteres flittigt på Christiansborg. Alligevel mener Bocian ikke, at hans udtalelser kan tolkes politisk. Men han er bevidst om, at den økonomiske og politiske verden hænger tæt sammen.

"Jeg udtaler mig om, hvad der ville være bedst for Danmark økonomisk, og der ville de fleste økonomer være enige med min udlægning," forklarer Steen Bocian. Og selvom Bocians budskaber finder bedst genklang til højre for midten i folketingssalen, så ser han ikke sig selv som en del af det politiske spil:

"Jeg udtaler mig på et fagligt grundlag. Det er det, som jeg er optaget af."


Blå bog

Steen Bocian, født 1971
Matematisk-fysisk student fra Christianshavns Gymnasium 1990
Cand.polit. Københavns Universitet 1996
Cheføkonom i Danske Bank
Bor i Harreskov med sin kone og to børn

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet