Akademikere elsker akademikere

16.1.2009

af

Når juristen, økonomen eller lægen forelsker sig, er det som regel i en person, der har læst de samme bøger og gennemført de samme eksamener som hende selv.

Højtuddannede er nemlig langt mere tilbøjelige til at vælge en kæreste eller en ægtefælle på samme udannelsesniveau end andre grupper i befolkningen, skriver Ugebrevet A4.

Det viser en undersøgelse af danskernes partnervalg, som Capacent Epinion har gennemført for A4. Her fremgår det, at langt flere akademikere - 45 procent - end andre danskere - 19 procent - siger, at de foretrækker en kæreste eller en ægtefælle med samme uddannelsesniveau.

Og de handler også derefter. For selv om akademikere udgør en meget lille minoritet i samfundet, danner 42 procent af alle akademikere, der er i et forhold, par med en anden akademiker. Mest udtalt er det blandt kvinderne, hvor 54 procent har en akademikerkæreste eller mand. Til sammenligning er det kun seks procent af alle danskere, der danner par med en akademiker.

Ganske vist er det flest akademikerkvinder, der danner par med en anden akademiker, men når de gør det, er der samtidig en stor del af dem, der ender i et forhold, hvor det er partneren, som har den højeste stilling.

Ifølge en undersøgelse "Køn og ledelse", som DJØF har gennemført blandt omkring 1.600 medlemmer tilkendegiver 30,6 procent af kvinderne, at de har en samlever hvis stillingsniveau er over deres eget. 38,1 procent har en partner med samme stillingsniveau. Hos DJØF-mændene er det kun 7,1 procent, som har en partner med et højere stillingsniveau end deres eget.

Desværre meget forudsigeligt, siger Anette Borchorst, professor ved Center for Kønsforskning på Aalborg Universitet.

"For selv om kvinderne i Danmark generelt set har længere uddannelse end mændene, og vi har rekord, når det gælder beskæftigelsesfrekvens for kvinder, er der nogle barrierer, der åbenbart ikke er sådan at komme til livs. Jeg kan kun give den forklaring, at vi her i Danmark værger os ved at fokusere på problemet. Vi har lige som besluttet os for, at vi er et ligestillingsland - men det er vi ikke. Kun Malta og Cypern har færre kvinder på ledelsesposter end Danmark," siger Anette Borchorst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet