Flere kvindelige ledere i staten på to år

7.3.2008

af

Uændret for så vidt angår topledelse, marginalt større på chefniveau og en smule større blandt øvrige ledere. Det er Ligestillingsministeriets vurdering af fremdriften for andelen af kvindelige ledere i staten i løbet af de seneste to år.

I de nye kommuner er der 22 procent kvinder på topchef-niveau (kommunaldirektører, forvaltningschefer, direktører m.v. - heraf p.t. fire kvindelige kommunaldirektører ud af 98), 43 procent kvinder på chef-niveau (afdelingschefer, vicedirektører, kontorchefer, distriktsledere m.v.) og 64 procent kvinder blandt øvrige ledere (institutions- og gruppeledere, formænd, daglige ledere m.v.).

I de nye regioner er der 27 procent kvinder på topchef-niveau (regionsdirektører, forvaltningschefer, direktører m.v. - heraf én kvindelig regionsdirektør ud af fem), 41 procent kvinder på chef-niveau og 65 procent kvinder blandt øvrige ledere.

Fordeling af kvinder i ledelsen i staten 2007  2006

Topchefer
(departementschef, styrelseschef og adm. direktør

 20%20% 

Chefer
(afd.chefer, underdirektører og kontorchefer) 

 23%21% 

Øvrige ledere
(institutions- og gruppeledere, formænd) 

 40%36% 

Kilde: Ligestillingsministeriets nye Ligestillingsredegørelse, januar 2008.


Et udfordrende lederjob skal kunne kombineres med familieliv og børn

Departementschef Michael Dithmer, Økonomi- og Erhvervsministeriet, er ambassadør for kvinder i ledelse:

Hvad siger du til tallene?

"Ligestillingsredegørelsen viser, at det går fremad, men ret langsomt. Det er derfor vigtigt, at vi fortsat har fokus på området og iværksætter initiativer, der kan øge ligestillingen. Det er - også i lyset af den fremtidige arbejdsmarkedssituation - centralt, at vi bedre får udnyttet det store kvindelige chefpotentiale, der er."

Hvad skal der til, hvis det skal rykke noget mere de næste to år?

"En af udfordringerne er at få flere kvinder til at søge chefstillingerne. Der er nok stadig en tendens til, at kvinder er en smule mere tilbageholdende end mænd med at søge - også selvom de har de nødvendige faglige og ledelsesmæssige kvalifikationer. Det må kombineres med en HR-politik i de offentlige institutioner, der styrker talentudviklingen og motiverer også dygtige kvindelige medarbejdere til at blive chefer. Og der må være fleksible rammer for arbejdstilrettelæggelsen, så der også for chefer er en passende balance mellem arbejdsliv og familieliv."

Hvad har du selv gjort på dit eget ministerområde?

"Vi arbejder med ligestilling som en integreret del af vores personale- og ledelsesudvikling. Vi har sidste år iværksat et stort ledelsesprogram med klare principper for god ledelse, der dækker hele ministerområdet. Som led heri er der iværksat et program for lederudvikling, hvor vi blandt andet ser på, hvad vi kan gøre for at fremme flere kvindelige ledere. Og vi har et uddannelsesforløb, hvor medarbejdere 'med en chef i maven' kan få afprøvet, hvad det kræver at blive chef. Derudover lægger jeg vægt på at få synliggjort konkrete rollemodeller på ministerområdet, der viser, at det kan lade sig gøre at kombinere et udfordrende lederjob med familieliv og børn."

Ligestillingsministeriet og Dansk Industri udpegede sidste år ti topledere fra private og offentlige virksomheder som ambassadører for kvinder i ledelse og i bestyrelser. Find dem ved at klikke på linket i boksen øverst til højre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet