Nødvendig ytringsfrihed i arbejdslivet

22.6.2007

af

Læserbrev fra Axel Holm.

En kommunaldirektør udtalte for nylig i pressen, at hans administrative medarbejdere på grund af kommunesammenlægningen var meget overbebyrdede. I mange tilfælde så meget, at deres liv og helbred var truet. Han frarådede derfor regeringen at søsætte den nye kvalitetsreform.

Forvaltningsretseksperter er enige om at udtalelsen var klart sagligt begrundet og lå inden for området for offentlige ansattes ytringsfrihed. Alligevel har han fået "ørerne i maskinen".

I dag siger han til djøfbladet: "Jeg vil fremover veje hvert enkelt ord på en guldvægt eller helt undlade at gøre brug af min ytringsfrihed."

I en anden kommune påpegede en tillidsmand for nylig, at hendes medlemmer i hobetal bliver nedkørte af stress. Det resulterede i en skriftlig påtale fra kommunens ledelse.

De to sager demonstrerer en almindelig viden: At ytringsfriheden for offentlige og private ansatte er en juridisk formalitet. Virkelighedens verden ser anderledes ud.

Anvendelsen af den medfører typisk mundkurv eller marginalisering i organisationen.

En af de muligheder, der findes, er imidlertid, at der er en stor gruppe, der hvert år forlader arbejdsmarkedet definitivt. De har bedre muligheder for at bruge deres ytringsfrihed.

Det er der nogle få eksempler på. Den tidligere generaldirektør i DR: Christian Nissen er et af de større af slagsen. Hans nye bog indeholder som bekendt en offentliggørelse af urimelige krav fra hans arbejdsgiver, dvs. regeringen. Men han har - helt forudsigeligt - også fået at vide, at han herefter godt kan glemme alt om bestyrelsesposter mv.

Konklusionen er altså, at mange seniorer kunne bidrage med relevante debatoplæg om de organisationer, de lige har forladt. Det stiller store krav til pressen om at kunne skille skidt fra kanel og på en fair måde støtte analytiske bidrag fra nye efterlønnere og pensionister.

Den generelle ytringsfrihed i forhold til arbejdslivet bliver formentlig aldrig reel. Men blandt andet jævnlige inputs fra seniorer vil kunne føre til fejlretning og evt. sporskifter. Og de er nødvendige, såfremt de aktive på arbejdsmarkedet hverken internt eller eksternt har mulighed for at sætte problemer i deres organisationer under fælles debat.

Cand.scient. pol.
Axel Holm
Enghaven 7
4990 Sakskøbing

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet