Vejen til en partnertitel er blevet længere

25.5.2007

af

Færre partnertitler til flere advokater har været med til at skabe nye karriereveje og ændrede arbejdsforhold i advokatbranchen. Partnertitler bliver også brugt som lokkemad af mindre kontorer.

Siden de første store fusioner i advokatbranchen skete for omkring ti år siden, er der blevet forholdsmæssigt flere advokater om forholdsvis færre partnertitler. Ifølge Advokatsamfundet havde 41 procent af advokaterne i advokatbranchen en partnertitel i 2002, mens andelen er faldet til 35 procent her i 2007. Advokatsamfundet har kun tallene fra de to nævnte år, men går man tilbage til 1990'erne, var andelen af partnere formentlig endnu højere end i 2002, lyder vurderingen. Og når der ikke længere er så mange partnergulerødder at svinge med, har det indvirkning på fastholdelsen og rekrutteringen af dagens advokater.

Der er opstået alternative karriereveje, og utålmodige advokater med partnerdrømme springer ud og starter egen virksomhed for at få sat foden under eget bord. Samtidig er der en tendens til, at mindre kontorer gafler de dygtigste medarbejdere fra store kontorer ved at love dem en partnertitel.

For et årti siden var det ganske enkelt. For langt de fleste så karrierevejen i advokatbranchen således ud: Fuldmægtig, ansat advokat og efter års hårdt arbejde kom belønningen og kronen på værket så i form af en partnertitel. Men samtidig med at der er blevet færre partnertitler at tilbyde, er kravene om bedre arbejdsvilkår og alternative karriereveje blevet skærpet. For når man nu ikke er garanteret et ejerskab i virksomheden, har grænserne for, hvordan advokaterne vil arbejde, rykket sig - man knokler ikke for en gulerod, der fortoner sig længere og længere ude i horisonten. Og på grund af demografien er der også blevet hårdere konkurrence om de bedste advokater. Som managing partner Lars Svenning Andersen fra advokatvirksomheden Bech-Bruun siger:

"I og med at efterspørgslen efter de dygtigste advokater er så stor, oplever vi i klart stigende grad et behov for individuel behandling af medarbejderne, og et pres på de tilbud vi skal give dem."

Alternative gulerødder

Da det ikke er realistisk at love alle ansatte en partnertitel på sigt, skal der tænkes alternativt for at holde på de bedste medarbejdere. Det har blandt andet ført til, at advokaterne i Bech-Bruun har mulighed for at gå flere andre karriereveje end den, der stiler mod et partnerskab, og flere af advokaterne bærer nu titler som associerede partnere, vidensadvokater eller de bliver såkaldte specialistadvokater. En associeret partner har de faglige og menneskelige egenskaber, der skal til for at blive partner, men de ønsker måske ikke en lederrolle eller en pågående salgsrolle, fortæller Lars Svenning Andersen. Eller måske er det ikke muligt at tilbyde dem en partnertitel her og nu. Vidensadvokaterne er en helt ny karrierevej for advokater, der ikke ønsker at indgå i sagsproduktionen, men som i stedet arbejder med vidensindsamling og for eksempel formidling af nye domme og ny lovgivning.

Hos advokatvirksomheden Plesner har de også gennem de senere år udvidet mulighederne for andre karriere veje for at holde på de gode medarbejdere. Som HR-direktør Pia Palm siger: "Vi skal hurtigere end før bestemme os for, hvem der i hvert fald ikke skal gå, for vores fornemmeste opgave er at holde fast på dem, vi gerne vil beholde."

Derfor er flere af advokater også udstyret med såkaldte juniorpartnertitler hos Plesner. En titel, der fortæller, at hvis de forsætter den udvikling, de allerede har i gang, så venter der dem en partnertitel.

Partnertitel som lokkemad

"Men der er jo ikke plads til alle i toppen, så der er også dygtige folk, der forlader os, og nogle af dem hjælper vi med at fortsætte karrieren i gode jobs hos vores klienter og generelt i dansk erhvervsliv," siger Pia Palm.

Og jo, både hos Plesner og Bech-Bruun har man også sagt farvel til 'utålmodige' medarbejdere, der enten er brudt ud og har startet egen virksomhed, som har forladt branchen, eller som mod et jobskifte til en mindre advokat virksomhed er blevet tilbudt et partnerskab. Noget de ikke kunne tilbyde - eller i hvert fald ikke kunne tilbyde lige her og nu. Men de oplever også begge i stigende grad advokater, der slet ikke ønsker partnertitlen. De vil have spændende arbejdsopgaver, udviklingsmuligheder og ansvar, men de har måske ikke lyst til dét ansvar og den arbejdsbyrde, der oftest ligger i et partnerskab.

Det kan formanden for FAAF (Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige i DJØF, red.), Morten Schwartz Nielsen, godt genkende. Det er blevet legitimt 'kun' at være ansat advokat, selvom man har ti år på bagen i branchen, men det skyldes jo langt hen ad vejen, at der ikke er en partnertitel til alle. Men igen - uden indflydelse og ordentlige arbejdsforhold går det ikke, siger han.

"Mange ønsker jo netop partnertitlen for at få kontrol over deres egen hverdag."             

Partnertitel skaber frihed

Pernille Backhausen er en af dem, der selv er brudt ud og har startet egen advokatvirksomhed, Sirius Advokater, sammen med nogle tidligere kolleger. Og siden hen har de også hentet advokater fra større advokatvirksomheder og givet dem en partnertitel og dermed gjort dem til medejere. Det er en del af rekrutteringspakken, siger hun, men hun tror nu ikke nødvendigvis, det bare er den manglende partnertitel, der har været den afgørende gulerod for et skifte, men nærmere det at man nemmere får indflydelse i en mindre virksomhed end i en stor.

"Jeg tror, det væsentligste i titlen er den frihed, der ligger i den. Det er behovet for at kunne påvirke sine egne karrieremuligheder og hverdag og være med til at skabe og forme virksomheden," siger Pernille Backhausen.

Det bliver der formentlig ikke ændret på, på trods af at partnertitlerne bliver færre. Så selvom det er blevet okay at mødes med sine gamle studiekammerater efter ti år og sige, at man stadig er ansat advokat og egentlig ikke har ambitioner om andet, så går mange stadig med en partnerspire inde i maven, fornemmer både Lars Svenning Andersen og Morten Schwartz Nielsen.

Og der er en generation på vej af jurister, der ikke kan bruge en udmelding om, at man muligvis kan blive partner på et uvist tidspunkt ude i fremtiden til noget, siger Morten Schwartz Nielsen. De knokler ikke uden honorering, og de forventer gode arbejdsvilkår på lige fod med øvrige brancher. Og får de ikke det, er de ikke sene til at finde nye græsgange. Så selvom der bliver tænkt kreativt, er der noget, som tyder på, at især de store advokatvirksomheder skal lægge sig ekstra i selen, hvis de vil holde på de bedste advokater i fremtiden, siger Morten Schwartz Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet