Statsministeren i DJØF

13.4.2007

af

Fogh lancerer fem-punkts ledelsesreform

En ledelsesreform bliver en vigtig del af den samlede kvalitetsreform, som regeringen offentliggør til sommer. Det annoncerede statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på et debatmøde, som DJØF Offentlige Chefer afholdt om kvalitetsreformen den 27. marts.

Statsministeren har især blikket rettet mod de fagprofessionelle ledere ude i frontlinien hos borgerne, og han nævnte fem punkter i en reform af den offentlige ledelse.

For det første: Klar og entydig ansvarsfordeling mellem ledelsen på forskellige niveauer - for eksempel mellem byråd, institutionsledelse og forældrebestyrelse

For det andet: Lederne skal have klare og entydige ledelsesbeføjelser.

"Det halter det mildt sagt med nogle steder. Jævnfør at skoleinspektørens ledelsesret i dag ofte er deponeret hos fagforeningen," lød det fra statsministeren.

For det tredje: Skærpede krav til lederuddannelse. Teori gør ikke én til en god leder, men i nogle tilfælde bør det være et af kriterierne for at blive leder, at man har en relevant lederuddannelse, pointerede han.

For det fjerde: Regelmæssige evalueringer af lederne. I dag bliver mindre end halvdelen af de offentlige ledere evalueret.

For det femte: Anerkendelse og belønning af gode resultater, herunder resultatløn.

"Målet er at få alle ledere ude i de borgerrettede institutioner på resultatlønskontrakter," sagde Anders Fogh Rasmussen.

Ledelsesreformen bliver taget op på regeringens femte - og sidste - temamøde om kvalitetsreformen den 19. april i Nordjylland.

Per Hansen, formand for DJØF Offentlige Chefer, kvitterede med at foreslå et partnerskab om kvalitetsudvikling med henblik på at afdække de ledelsesmæssige udfordringer i forbindelse med kvalitetsudvikling i den borgernære service. Partnerskabet kan for eksempel indgås i forbindelse med en eventuel trepartsaftale med de faglige organisationer

"Jeg vil foreslå, at deltagerkredsen i givet fald bliver bred og dækker repræsentanter fra institutions- til topledelse, for ingen organisationer eller beslutningsniveauer kan løfte opgaven alene," sagde han.

En af de flere hundrede offentlige chefer, der hørte statsministeren, var kommunaldirektør i Køge, Suzanne Aaholm.

"Statsministeren fortjener faktisk en stor anerkendelse for sin lydhørhed. Det er tydeligt, at han har besøgt mange institutioner og talt med mange fagligt og ledelsesmæssigt engagerede medarbejdere. Jeg tror, at de har givet ham en øget forståelse for praksis."

Hun vurderer, at orienteringen i kvalitetsreformen har flyttet sig i takt med processen.

"Det kunne man høre på statsministerens indlæg. Reformens afsæt gik meget på massiv regelstyring og flere dokumentationskrav. Nu ser det ud som om, man er rykket i retning af at sætte fokus på styrket ledelse og praksis."

Og dét er den rigtige retning, siger hun.

"Vi kan ikke lave kvalitetsudvikling ved at sætte fuld kraft frem i alle retninger. Vi skal fokusere på nerven i kerneopgaven."
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet