Jobfest

Det er nu, du skal forfølge dine karrieredrømme

18-08-2022
3 min.

Ledigheden har været på rekordjagt, og flere og flere er kommet i job. Men det ser ud til, at arbejdsmarkedet kan vende inden for en overkommelig fremtid, og derfor er det om at få udnyttet sin fordelagtige position som arbejdstager.

Drømmer du om et brancheskift, lønstigning eller afprøve tilværelsen som digital nomade, så er det nu, du skal slå til. For så længe ledigheden fortsætter sin nedadgående kurve, så er det arbejdstager, der sidder med kortene på hånden.

I juli kunne Danmarks Statistik berette, at der for 15. måned i træk er kommet flere lønmodtagere – og det er ny rekord for det danske arbejdsmarked. Allerede ved årsskiftet spåede flere af landets økonomer om rekordlav ledighed og talte om en dansk økonomi på energidrik og potentiale for overophedning.

”Der er fortsat fuld damp på kedlerne af det danske arbejdsmarked,” bekræfter cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Spørgsmålet er dog, om den heftige udvikling kan fortsætte, eller om vi går nye tider i møde.

Det samfundsfaglige arbejdsmarked er eksploderet

Arbejdsmarkedet er sprudlende, og det afspejler sig bl.a. i antallet af jobskifter. Mange, der tidligere stod på kanten af arbejdsmarkedet, har fået en fod indenfor. Samtidig har de, der har været i beskæftigelse gennem en længere periode, også fået mulighed for at skifte job noget hyppigere end tidligere.

Den seneste ledighedsstatistik fra Akademikerne viser, at ledigheden for djøferne var nede på 2,6% i juni måned. Også dimittenderne nyder godt af det gunstige arbejdsmarked. I maj måned i år var ledigheden blandt det seneste års nyuddannede en bundrekord, da dimittendledigheden blandt djøfere ramte 10,3%. Det er ikke set lavere i de år, hvor Akademikerne har registreret ledigheden.

”Vi ser, at det samfundsfaglige arbejdsmarked nærmest er eksploderet, og det har bidraget til, at en større gruppe af passive jobsøgende er blevet til aktivt jobsøgende,” forklarer Lars Bo Andersson, der er chefrådgiver i Djøfs Karriere og Erhverv.

(Artiklen fortsætter efter diagrammet)

Lars Bo Andersson fortæller, at der er mange djøfere, der efter corona har revideret deres arbejdsliv og ser deres snit til at opsøge nogle karrieremæssige drømme. Det gælder både de nyuddannede, men også dem med mere erhvervserfaring.

Balancen er tippet til en klar fordel for jobsøgerne, fortæller Tore Stramer fra Dansk Erhverv.

”Fra arbejdstagers side er det en luksussituation, som vi ikke har set i mange år. Omvendt er det for virksomhederne en svær periode. Det skyldes bl.a., at det er svært at skaffe den nødvendige, kvalificerede arbejdskraft, som tingene ser ud i øjeblikket,” siger Tore Stramer.

Forfølg dine drømme, mens tid er

Dansk Erhverv observerer nøje ledigheden. For hvis ledigheden fortsætter sin rekordjagt, kan det få alvorlige samfundskonsekvenser.

”Der ville vi formentligt havne i en situation, hvor manglen på arbejdskraft kommer til at låse sig fast i en længere periode. Det ville være ærgerligt, for det koster på produktionen og velstanden, fordi virksomhederne ikke kan efterkomme efterspørgslen,” forklarer Tore Stramer.

Derudover fortæller han, at lavere ledighed kan føre til, at lønningerne stiger mere, end hvad godt er. Det kan bidrage til, at den høje inflation også låser sig fast. Men det er ikke det, de forventer hos Dansk Erhverv. De regner med en 'blød landing' – men risikoen er der.Du kan også benytte lejligheden til at forhandle løn  – selv om mulighederne er meget afhængige af, hvilken branche du er i. For ifølge Lars Bo Andersson fra Djøfs Karriere og Erhverv, så er det arbejdstagers marked.

Men der kan altså være forandring på vej, lyder det fra Dansk Erhverv.

”Når vi ser i vores krystalkugle, så har vi en formodning om, at aktiviteten for den danske økonomi vil toppe ganske snart. Herefter vil vi gå ind i en periode, hvor ledigheden vil stige lidt, og fremgangen i beskæftigelsen vil nok også begynde at aftage en smule,” siger Tore Stramer.

En afmatning vil alt andet lige fjerne noget af presset fra arbejdsmarkedet, så det ikke længere er fastlåst i den nuværende situation, hvor manglen på arbejdskraft er ekstrem høj.

Med udsigt til nye tider anbefaler Lars Bo Andersson djøferne, at de udnytter de mange muligheder, man har som arbejdstager, mens situationen er gunstig.

”Det gælder især karriereskift, brancheskift, eller hvis man synes, det kunne være spændende at gøre noget anderledes eller forfølge en drøm. På arbejdsmarkedet her og nu er der alt andet lige færre ansøgninger pr. stillingsopslag, fordi der er mangel på arbejdskraft. Der er også mange stillingsopslag, som slet ikke bliver besat.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.