Ny på kandidaten

Jeg begyndte at studere for alvor på kandidaten

27-07-2022
3 min.
Henriette Stuhr havde travlt under sin kandidatuddannelse, men samtidig var det den sjoveste del af studietiden, fordi man kunne følge sine egne interesser.  Privatfoto

Henriette Stuhr knoklede sig gennem bacheloren for at komme til dét punkt i uddannelsen, hun havde glædet sig mest til; kandidaten. Så var der tid til specialisering og fordybelse.

Henriette Stuhr er netop uddannet som cand.merc.jur fra CBS. Hun har hele tiden set bacheloren og kandidaten som én samlet pakke.

Det står dog soleklart, hvilken del, hun fandt sjovest.  

”Jeg følte, at jeg for alvor begyndte at studere, da jeg kom på kandidaten. Her gav alt mere mening, da det var efter egeninteresse. Jeg har hele tiden haft den indstilling, at bacheloren med alle de grundlæggende fag skulle 'overstås'. På kandidaten kunne jeg så dykke ned i dét, jeg selv fandt interessant,” forklarer hun. 

Det blev skatteret, som stod hendes hjerte nær. Endda til trods for at hun kun havde ét skatteretligt fag på bacheloren. Emnet optog hende så meget, at der skete noget med hendes indstilling til studiet.  

”Det øgede min motivation for at studere, og jeg ændrede mindset. Førhen kunne jeg læse op til eksamen for at få en karakter med en bagvedliggende tanke om blot at komme videre. På kandidaten var det snarere fordybelsen i stoffet end karaktererne, som motiverede mig,” siger den 26-årige. 

Overlap mellem studie og job

For Henriette Stuhrs vedkommende blev glæden ved kandidatstudiet yderligere accelereret af, at hun fik et relevant studiejob hos PwC. 

”Jeg kunne hurtigt se sammenhængen mellem mit studie og studiejobbet hos PwC. Alt gav mere mening, og jeg forstod pensum bedre gennem mine erfaringer hos PwC,” siger hun. 

Henriette Stuhr lægger dog ikke skjul på, at det mere udfordrende studiejob medførte mindre fritid og færre fridage, end hun var vant til. Og så kunne det nogle gange være svært at skille studie, studiejob og fritid ad. 

”Det var selvfølgelig hårdt, men jeg kunne ligesom se det store perspektiv ved det studierelevante job,” lyder det fra Henriette Stuhr, som begynder i en fuldtidsstilling hos PwC efter sommerferien.

Mere diciplin

For Henriette Stuhrs vedkommende krævede det en del rygrad at få studiejobbet til at gå op i en højere enhed med kandidatstudiet, hvor der var færre forelæsninger og mere selvstudie. 
Noget, der var mere end svært, fordi hun fra naturens hånd ikke er det mest strukturerede menneske, som hun selv siger. Og for at gøre ondt værre, skulle hun også vænne sig til en anden opbygning på studiet.

På bacheloren var hun vant til at have to fag ad gangen; såkaldte quarter semesters. Når eksaminerne i de to fag var overståede, begyndte to nye fag. Når de så var færdige, var semesteret slut. På kandidatuddannelsen var de fire fag spredt ud over hele semesteret, og eksaminerne klumpet sammen til sidst. 

”Jeg har altid ventet med at læse det meste af pensum umiddelbart op til eksamen, men på kandidaten fandt jeg ud af, at det ville være bedre at læse mere løbende gennem semestret. Det var simpelthen for hårdt at læse op til fire eksaminer på én gang, så jeg lærte det lidt på den hårde måde,” siger hun. 

Fordybelse og studiejob 

Det vigtigste råd, Henriette Stuhr vil give kommende kandidatstuderende, er, at de skal tage fag, de virkelig brænder for. Der er langt mere selvstudie på kandidaten, så det er passionen, som skal få én igennem uddannelsen. Og der kommer et andet godt råd med på vejen ind i kandidatstudierne. Det vil være en fordel at finde et relevant studiejob, da det gør forståelsen og bearbejdelsen af det faglige stof nemmere.

”Et studierelevant job er ofte også vejen ind på arbejdsmarkedet. Man ser ofte, at studerende kan få lov til at fortsætte samme sted efter endt uddannelse. Karaktererne betyder rent faktisk ikke alt,” siger Henriette Stuhr. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.