Kyiv ---> DK

"Jeg vil vise, hvad jeg kan. At jeg ikke kun er en fordreven fra Ukraine"

18-05-2022
2 min.
Det tog Marina Veligura lidt over en måned og 10 jobinterviews - så fik hun job i Novo Nordisk Fonden. Foto: Alexander Höllsberg

Marina Veligura har mere end 15 års erfaring som advokat for en række ukrainske firmaer og organisationer. Krigen i hjemlandet har ført hende til Danmark, hvor hun netop har fået job som jurist.

For under to måneder siden befandt Marina Veligura sig i sin lejlighed i Kyiv, mens væggene rystede under de russiske bomber. Den 41-årige advokat flygtede med tog til Budapest og derfra til København.

Via en Facebook-gruppe for ukrainske flygtninge fandt hun husly i Charlottenlund hos juristen Henriette Kinnunen, der ejer rådgivningsvirksomheden Iurisco, og hendes mand, Henrik Lund. Henriette Kinnunens egen far kom til Danmark i 1941 som uledsaget flygtningebarn fra Finland.

Marina Veligura har møderet for den ukrainske højesteret, og hun har en lang erfaring som Corporate Laywer med opgaver inden for immaterialret, copyright, it-teknologi, GDPR og anti-trustlaw, bl.a. i Kyiv Copyright Office. Hun taler russisk, ukrainsk, engelsk og en smule fransk.

Hun var fra dag ét opsat på, at hun ville finde et job – et hvilket som helst job, så hun kunne forsørge sig selv. I første omgang tænkte hun ikke på, at hun kunne bruge sine juridiske kompetencer.

Men så tog hun fat i sit cv, fik det målrettet til det danske jurist-arbejdsmarked og lagde det ud på LinkedIn.

Allerede morgenen efter det første LinkedIn-opslag tikkede beskederne ind på Marina Veliguras telefon. Det var overvældende. Det tog dog lidt over en måned og 10 jobsamtaler, men så lykkedes det også. Hun kom til samtale om et job i det juridiske team i Novo Nordisk Fonden, som uddeler støttemidler til forskning og innovation til gavn for sundhed, mennesker og samfund.

Samtalen gik rigtig godt, de talte om hendes kvalifikationer og erfaringer, som man gør til alle jobsamtaler, og de svingede godt sammen.

Mandag 2. maj begyndte hun så som Legal Consultant i Novo Nordisk Fonden.

"Det var fantastisk," fortæller Marina Veligura, der er landet flyvende i jobbet og nu prøver at give alt, hvad hun har i sig.

"Jeg vil vise, hvad jeg kan. At jeg ikke kun er en fordreven fra Ukraine."

Men det kan man også, når man har fået så gode kolleger på en super arbejdsplads, understreger hun.

"Faktisk kan jeg næsten ikke falde i søvn om aftenen, fordi min hjerne stadig kører på højtryk."

Det hjælper ikke min kæreste og mine forældre, at jeg tænker på dem hele tiden, og det ville også ødelægge nuet og mulighederne for mig lige nu

Hvordan er det anderledes at arbejde i Danmark?

"Der er mere, hvad skal jeg sige – empati på arbejdspladsen. Kollegerne vil virkelig gerne have, at jeg føler mig godt tilpas både socialt og fagligt. I Ukraine er vi mere til den formelle side. Vi har nok ikke samme venlige holdning til hinanden og ikke så meget Human Ressource Management."

Engelsk er arbejdssprog i Novo Nordisk Fonden, fordi der er mange forskellige nationaliteter ansat, og alle de juridiske dokumenter er på engelsk.

Marina Veligura måtte efterlade både sin kæreste – for mænd mellem 18 og 60 må ikke forlade Ukraine – og sine forældre.

Hvad med bekymringerne for dem derhjemme?

"Jeg prøver at finde balancen. Det hjælper ikke min kæreste og mine forældre, at jeg tænker på dem hele tiden, og det ville også ødelægge nuet og mulighederne for mig lige nu. Jeg er så taknemmelig for de nye arbejdserfaringer, jeg får her. Så når jeg går på arbejde, siger jeg til mig selv: Nu er det arbejdet, det gælder, og så tager jeg mig af resten af mit liv bagefter."

Næste hurdle for Marina Veligura er at finde sin egen lejlighed, så Henriette Kinnunen ikke længere behøver huse hende. 

Kommentarer

Kim Paulsen

20.05.2022 kl. 08.05

Priviligeret tristese

1 kommentar
5

Jesper

21.05.2022 kl. 09.04

Kim, befinder du dig i Ukraine? Eller er der noget andet, der gør dig særligt kvalificeret til at fælde dom over hendes privilegier?

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.