Udflytning

"Jeg ville ikke spilde mine sidste år på at afvikle en uddannelse, jeg havde været med til at bygge op"

20-04-2022
4 min.

Allerede et par måneder før aftalen om at udflytte studiepladser blev indgået i Folketinget, fik den et offer. Udsigten til, at den kandidatuddannelse, han havde bygget op og gjort til en succes, skulle flytte, fik lektor Erik Kjems til at sige op efter 33 år.

Der løb en del adrenalin gennem kroppen på lektor Erik Kjems, og måske rystede han også lidt, da han skulle foretage det opkald, der kunne ændre hans arbejdsliv fundamentalt. Han havde ikke arbejdet konkret med de ting, de lavede, i 30 år. Han havde kun undervist i dem. Ville de afvise ham?

Det var en stor beslutning, som han endegyldigt havde truffet dagen før, da han fik at vide, at den kandidatuddannelse, han gennem mange år havde været med til at bygge op, skulle flytte. Det var midt i januar, og det stod nu klart for Erik Kjems, at det var tid til at føre de tanker, han havde gjort sig i juleferien, ud i livet.

”Aftenen før besluttede jeg mig for at forlade universitetet, fordi jeg har brugt virkelig mange år og kræfter på at bygge Vej og Trafik-uddannelsen op, og den blev en kæmpestor succes,” fortæller han.

Flytningen ville i praksis blive uddannelsens endeligt, følte Erik Kjems. Bacheloruddannelsen ville forblive i Aalborg, og de studerende ville være tvunget til at flytte fra Aalborg til Esbjerg midt i deres studietid for at tage lige netop den overbygning, han underviste på.

”Problemet er jo så bare, at de studerende ikke kan blive i Aalborg og tage kandidaten og gøre sig færdige som civilingeniører. Og så vil de i stedet vælge andre specialer eller rejse til udlandet og gøre sig færdige. Men der er kun nogle ganske få, der vil rejse til Esbjerg,” vurderer Erik Kjems.

”Derfor kunne jeg bare se, at den succes, vi havde med at få udbygget uddannelsen og få gjort den så god, som den var blevet, det ville bare falde på jorden igen. Det skulle jeg ikke være en del af.”

Flytningen af kandidatuddannelsen Vej og Trafik fra Aalborg til Esbjerg er en af de tiltag, Aalborg Universitet har valgt for at imødekomme kravene i Folketingets aftale om udflytning af studiepladser fra slutningen af marts. Allerede i januar afleverede universiteterne deres konkrete planer til Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Jeg tænkte, at hvis nu de skulle finde på at flytte os eller lukke os ned, så ville jeg nok vælge at forlade universitetet. Derfor var jeg ikke så længe om at tage beslutningen, da det endelig stod klart

Erik Kjems, lektor, Aalborg Universitet
Det ville jeg ikke være del af

Selvom det kan virke drastisk, at han allerede næste dag ringede til ingeniørvirksomheden NIRAS’ afdeling i Aalborg for at finde sig et nyt job, var det faktisk velforberedt.

”Jeg havde siddet og tænkt over tingene i julen. Jeg fik en bog af min søn i julegave, som hedder 'Courage is Calling' af Ryan Holiday. Han er sådan en stoicisme-fyr, som skriver meget om at tage sig selv i nakken: Tag nu de der måske lidt underlige beslutninger, der fører dig videre,” fortæller Erik Kjems.

”Den handler om at komme ud af sin comfort zone,” tilføjer han.

Aftalen om udflytning er oprindeligt fra sidste sommer, hvor folketingspartierne besluttede, at man ville have universiteternes input til, hvordan de ville skære nogle studiepladser og flytte andre. Derfor vidste Erik Kjems og hans kolleger godt, da de holdt juleferie, at alt kunne ske. Men hvad Aalborg Universitet ville gøre, holdt ledelsen for sig selv til det sidste.

”Jeg tænkte, at hvis nu de skulle finde på at flytte os eller lukke os ned, så ville jeg nok vælge at forlade universitetet. Derfor var jeg ikke så længe om at tage beslutningen, da det endelig stod klart,” husker Erik Kjems og fortsætter:

”Jeg er ganske vist så gammel, at jeg faktisk ville kunne gå på pension, inden det hele ligesom var rullet færdigt ud, men jeg ville ikke spilde mine sidste år på at afvikle en uddannelse, jeg havde været med til at bygge op. Det syntes jeg ikke, jeg ville være en del af.”

Erik Kjems understreger, at han ikke er imod den generelle idé om udflytning. Da man udflyttede statslige arbejdspladser, gav det folk i Aalborg mulighed for at få job i Geodatastyrelsen. En mulighed, der kom hans egen datter, der er jurist, til gavn.

Når bare der er gensidig respekt

Da Erik Kjems ringede til NIRAS, var afdelingslederen for infrastruktur ganske vist på skiferie. Men han kunne alligevel ikke dy sig for at ringe tilbage til Erik Kjems om aftenen for at høre, hvad han ville.Erik Kjems har undervist og forsket på Aalborg Universitet i 33 år og har en enorm kontaktflade – også i det private erhvervsliv, fordi han gennem årene har arrangeret praktikordninger til de studerende og lavet forskningsprojekter i samarbejde med rådgivende ingeniører rundt i det nordjyske. Mange af dem har han endda selv undervist i deres studietid.

Derfor viste adrenalinen sig at være unødvendig, for NIRAS tog imod ham med åbne arme, og blot to uger efter udmeldingen om flytningen af Vej og Trafik skrev Erik Kjems under på en kontrakt.

Erik Kjems refererer nu direkte til lederen, der er 15 år yngre end ham selv. Men ”alder er jo ikke noget problem, når der er gensidig respekt,” som Erik Kjems formulerer det.

”De stod bare med åbne arme og var klar til at tage imod mig. Jeg er faldet rigtig godt til og har fået nogle fede arbejdsopgaver og nogle rigtig gode kolleger, så der er ingen tvivl om, at jeg har valgt det rigtige.”

Erik Kjems har fået lov til at arbejde videre med det forskningsområde, han i mange år havde på Aalborg Universitet. Han udvikler digitale modeller af de infrastrukturprojekter, NIRAS byder på og kommer med i.

”Det er en ren win-win for mig. Jeg slipper for en masse administrativt arbejde, bøvl og negativitet. Det er blevet positivt, det er udvikling, og det er fremsyn. Det er fantastisk, det må jeg sige.” 

Denne artikel stammer fra vores nye månedlige nyhedsbrev, Forskeren. Det kan du abonnere på ved at tilmelde dig her

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.